Diversen

Div: Nieuwe S5000 klasse moet Australië weer terug in het eenzittercircuit brengen

Vandaag verschenen er in de Australische media foto's van de nieuwe S5000 gebaseerd op het Onroak Ligier JS3 chassis. Oorspronkelijk lag het in de bedoeling om in Australië de oude F5000 weer nieuw leven in te blazen. Daarbij was de auto gebaseerd op een bestand chassis. Nu heeft men met het Frans/Amerikaanse Onroak chassis voor de moderne versie gekozen.


S5000new5
De eerste renders van de Onroak Ligier JS3 S5000

Tekst WIllem J. Staat
Foto's S5000

Nieuwe S5000 klasse moet Australië weer terug in het eenzittercircuit brengen
Sinds het verdwijnen van de Formule Holden in 2006 is de F3 de top eenzitterklasse Down Under. De afgelopen twee jaar zijn er diverse plannen geventileerd om weer een top eenzitterklasse nieuw leven in te blazen. De Australian Racing Group is de nieuwe promotor van deze klasse en zorgt volgend jaar ook voor de introductie van een nationale TCR-series.

S5000new

Gaat de S5000 Australië weer op de eenzitterlandkaart zetten? Volgens de initiatiefnemers misschien de Australische roadcourse version van Indycar. Het land kende in de F5000 in de zeventiger jaren een schitterende autosportgeschiedenis met vele grote namen.


De auto beschikt over een sterke 560 pk 5L Ford Coyote Aluminator motor die in Australië gebouwd wordt. Verder beschikt de Onroak Ligier JS3 over een Holinger versnellingsbak. Super5000 manager Chris Lambden, vroeger hoofdredacteur van het Australische Auto Action, is ervan overtuigd dat deze nieuwe klasse zijn land weer op de autosportlandkaart zet en dat dit wel eens de Australische versie van Indycar kan worden.

De organisatie heeft voor 2019 maar liefst zes of zeven races op de planning. Het project wordt tevens ondersteund door de Australische federatie CAMS. De officiële betiteling van het kampioenschap heet dan ook CAMS Super5000 Australian Championship. Bij de initiatiefnemers zijn de verwachtingen dan ook hooggespannen.

S5000new6
Gaat de S5000 de Supercars in de toekomst qua exposure overtreffen??

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet