TCR Series

ADAC TCR Germany: Blijdschap bij Niels Langeveld na fantastisch weekend op Zandvoort. Eerste winst voor Hyundai

A38I7636

Van nummer twee, naar gelijk en alleen koploper in het kampioenschap. Het was het weekend van Niels Langeveld op zijn thuiscircuit van Zandvoort. Winst in de eerste race op zaterdag en derde na een imponerende inhaalrace vanaf de tiende startplaats. Ook blijdschap bij Luca Engstler die zichzelf de eerste zege van het seizoen en voor Hyundai zelfs de allereerste zege in de TCR Germany bezorgde.

Tekst: Marco Antheunisse en Gerrie Hoekstra
Foto's: Chris Schotanus, Willem J. Staat en ADAC TCR

Eerste kwalificatie TCR Germany
Een belangrijke weekend voor Niels Langeveld, de huidige nummer twee in het sterke ADAC TCR Germany klassement. Kan onze snelle landgenoot op zijn thuiscircuit goede zaken doen? In de eerste kwalificatie zag het er al prima uit. Langeveld was de snelste rijder en ruim een tiende sneller dan de nummer twee Simon Reicher. Zijn grootste concurrent Harald Proczyk reed naar de vierde tijd. De top twaalf van de eerste sessie ging door naar de tweede sessie, waarin de startposities voor race 1 werden bepaald. Voor de tweede race werd de top tien van de tweede sessie omgekeerd, dus de nummer tien mocht in de tweede race vanaf pole starten.

Tweede kwalificatie TCR Germany
Poleposition voor Niels Langeveld! In zijn tweede ronde zette de racing one-coureur een 1:45.892 op de klok en dat bleek voor de andere rijders niet te evenaren. Antti Buri was op 0.226 de nummer twee en Harald Proczyk mocht zaterdagmiddag als derde starten. Met deze pole verkleinde Langeveld zijn achterstand op Proczyk tot slechts vijf punten. In de tweede race op zondag startte Langeveld dus als tiende, een enorme uitdaging.

Race 1 ADAC TCR Germany
Bij de start ging het al direct mis, in het achterveld klapten drie auto's op elkaar nog voor ze de finishlijn gepasseerd waren. Niels Langeveld was vanaf pole perfect weg en had al een gaatje op Antti Buri geslagen, maar werd opgevangen door de safetycar. Weer hard werken voor de marshals. In ronde drie kwam de safetycar binnen en mocht Langeveld weer proberen los te komen.

Dat deed de snelle Audi-coureur prima, bij het uitkomen van de Hans Ernstbocht slingerde hij nog even, maar ging vrijwel direct op het gas en dat had Buri niet verwacht. Op de startlijn was Langeveld al 1,3 sec los.
Langeveld, de nummer twee in het klassement met een achterstand van vijf punten op Harald Proczyk, was duidelijk te sterk voor zijn achtervolgers. Hij liep ronde na ronde verder weg, in ronde zes bedroeg zijn voorsprong al meer dan drie seconden en elke ronde liep hij een halve seconde weg van Buri. De Fin kon Proczyk echter niet lossen en ook dat was gunstig voor de voorsprong van Langeveld, al had die liever zien dat Proczyk wat posities verloor. De onderlinge verschillen in de top tien waren, met uitzondering van de raceleider, erg klein.

In ronde negen viel Maurits Sandberg, de tweede Nederlander in dit sterke veld, uit vanaf P14. In ronde twaalf was de voorsprong van Langveld vijf seconden en ook de nummers twee, drie en vier leken gesetteld, de onderlinge afstanden waren te groot voor een aanval. Alleen Luca Engstler achter Mike Halder op P4 leek nog iets te kunnen gaan doen.
Met nog drie minuten op de klok waren er nog 16 van de 22 gestarte auto's in de race. Jasmin Preisig, die al twee ronden achterstand had, leek Langeveld's feestje nog te kunnen gaan verstoren. Haar grijze Honda stond in het Scheivlak hoog in het grind vast, maar zodanig ver dat de race gelukkig vervolgd kon worden.

Niels Langeveld won met grote overmacht met zes seconden voorsprong de eerste TCR Germany race op Zandvoort, Antti Buri werd tweede en Harald Proczyk derde. Daarmee kwam Langeveld precies naast Proczyk aan de leiding in het klassement. Zondag start Langeveld echter als tiende, terwijl Proczyk als achtste mag beginnen. Als Langeveld net zo sterk rijdt als vandaag moet er echter weer een goede klassering inzitten.

  A38I8134     UITSLAG RACE 1

Race 2 TCR Germany
Vanwege de reversed grid van de top tien van de kwalificatie startte winnaar van race 1 Niels Langeveld deze race vanaf de tiende startplek. De pole was voor de jonge Luca Engstler, Langeveld's concurrent Harald Procyk stond precies voor hem op de grid op de achtste startplek.

De start verliep niet helemaal volgens de regels, vanaf de vierde plaats was Loris Prattes veel te vroeg weg. Langeveld werd na de start door Proczyk bijna de muur in gedrukt, hij moest van het gas en won daardoor geen posities. In de Slotemakerbocht was er een kleine touché van Langeveld met Mike Hesse, die de vangrail raakte. Een safetycar verscheen op de baan, maar Hesse kon gewoon verder. Ondertussen was het lichtjes gaan regenen.

  2018 Langeveld Inhalen

Na de herstart wist Langeveld in de Hans Ernstbocht Antti Buri te passeren en daarmee lag de Nederlander nu achtste. Ook Proczyk had twee plaatsen goed gemaakt en ging naar de zesde plaats. Op kop had Luca Engstler inmiddels een kleine voorsprong genomen. De regen zette niet door, het bleef bij wat drupjes.

In de Bocht zonder naam passeerde Langeveld Simon Reicher en nu zag hij Proczyk voor zich. Prattis kreeg een drive through penalty vanwege een jumpstart, waardoor Langeveld opschoof naar de zesde plaats.

Bij het aanremmen voor de Mastersbocht passeerde Langeveld Proczyk door middel van een hele fraaie en gedurfde actie. De dadendrang van de Sassenheimer was echter nog lang niet voorbij, want op het rechte eind positioneerde hij zich naast Mike Halder en bij het insturen van de Tarzanbocht pakte hij de vierde plek. In de Mastersbocht was ook Luke Wankmüller gezien en zo reed Langeveld al in de zevende ronde op een podiumpositie.

De voor hem rijdende Theo Coicaud had echter wel ruim twee seconden voorsprong en koploper Engstler lag zelfs 3,5 seconde voor op Langeveld. In één ronde tijd snoepte de racing one-coureur er al 0,8 vanaf en met nog twaalf minuten te gaan leek er meer mogelijk.

In ronde elf zat Langeveld op de bumper van Coicaud met 1,5 seconde ervoor Engstler. Het lukte vooralsnog niet om de tweede positie over te nemen. Waarschijnlijk was het beste van de banden eraf en uiteraard wilde Langeveld geen risico lopen zijn mooie derde plek te verliezen. Met Proczyk nog steeds op p6 wist Langeveld dat hij nu de leiding in het klassement had overgenomen. Wankmüller op de vierde plek had al een achterstand van bijna zes seconden op Langeveld opgelopen.

2018 Engstler Race


winst-hyundai

In de resterende ronden veranderde de volgorde in de top tien niet. Luca Engstler bezorgde zichzelf de eerste zege van het seizoen en voor Hyundai zelfs de allereerste zege in de TCR Germany. Langeveld werd derde en gaat nu in het kampioenschap met negen punten voorsprong aan de leiding.

  podium-tcr-race2  

UITSLAG RACE 2

winnaar-langeveld


STAND

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet