TCR Series

TCR Europe: Dániel Nagy wint eerste race op Assen

2018 Assen R1 Daniel Nagy

Na een fraaie inhaalmanoeuvre van Dániel Nagy, bij het insturen van de Ruskenhoek, op Jean-Karl Vernay reed de Hongaar naar zijn eerste overwinning in de TCR Europe. Een sterke inhaalrace bracht Dušan Borković naar de zesde positie en door dit resultaat pakte hij de koppositie in de titelstrijd weer terug. Hij heeft vijf punten voorsprong genomen op Mikel Azcona, die nu op gelijke hoogte komt met Nagy. Geen succes voor de enige Nederlander in het veld. Danny Kroes eindigde op een twaalfde plaats.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: TCR Europe

Kwalificatie:
Josh Files met zijn Hell Energy Racing Honda Civic reed naar de snelste tijd in de kwalificatie op het TT Circuit van Assen. Maar het is toch de Leopard Lukoil Team's Audi RS3 LMS van Jean-Karl Vernay die mag vertrekken vanaf de eerste plaats in de eerste race van vanmiddag. Files werd teruggezet naar een vierde startplaats vanwege een straf voor roekeloos racegedrag tijdens de vorige ontmoeting op de Hungaroring. Danny Kroes kwalificeerde zich als tiende in zijn PCR Sport Cupra. De uitslag van de kwalificatie werd mede bepaald door de vele straffen voor het afsnijden van de bochten op Assen. Veel rijders moesten hun snelste tijd hierdoor inleveren, waaronder de beide titelkandidaten Mikel Azcona en Dušan Borković, die werden teruggezet naar een 12de and 11depositie.

2018 Assen R1 start

Race1
Jean-Karl Vernay had vanaf pole de beste start, gevolgd door Dániel Nagy, die na een paar ronden Vernay verraste bij een deur-aan-deur inhaalactie in de Ruskenhoek. Ook de strijd om de derde podiumplaats was fraai om te zien tussen een viertal wagens die elkaar geen millimeter gunden. Kris Richard, Stefano Comini en Attila Tassi profiteerden optimaal van een foutje van Josh Files die bij het uitkomen van de Strubben te wijd ging en vier plaatsen verloor. Files was van slag en moest ook Maxime Potty voor zich dulden. Aan de kop wist Vernay zich te herpakken en hij voerde de druk op bij Nagy. Een zij-aan-zij inhaalactie wederom in de Ruskenhoek mislukte, waardoor de Hongaar zijn koppositie behield. Niet helemaal de wedstrijd voor Danny Kroes die was teruggezakt naar de dertiende plaats. Josh Files verloor nog meer plaatsen na een drift door de Ramshoek, een plek waar je dat beter niet kunt doen. De onderlinge verschillen tussen de rijders werden groter. Vernay moest Nagy laten gaan, die naar een fraaie overwinning reed voor Vernay en Kris Richard. Stephano Comini kwam nog onder druk van Tassi te staan, maar wist zijn vierde plaats te behouden. Dušan Borković reed naar een zesde plaats voor Potty en Stian Paulsen. Negende eindigde Mikel Azcona en Josh Files werd tiende. Danny Kroes reed naar een onopvallende 12de plaats.

2018 Assen R1 podium

Uitslag race 1 Assen:
1. Dániel Nagy 14 ronden
2. Jean-Karl Vernay +2.310
3. Kris Richard +3.973
4. Stefano Comini +5.477
5. Attila Tassi +6.146
6. Dušan Borković +7.863
7. Maxime Potty +9.135
8. Stian Paulsen +14.979
9. Mikel Azcona +15.001
10. Josh Files +18.203
11. Reece Barr +18.515
12. Danny Kroes +22.000

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet