Liveblogs

Liveblog ADAC GT Masters Zandvoort 2018


2018 Finish

10:20 uur: Race 2 TCR Germany
Door de reversed grid van de top tien van de kwalificatie start winnaar van race 1 Niels Langeveld deze race vanaf de tiende startplek. De pole is voor de jonge Luca Engstler, Langeveld's concurrent Harald Procyk staat precies voor hem op de grid op de achtste startplek.

De start verloopt niet helemaal volgens de regels, vanaf p4 is Loris Prattes veel te vroeg weg. Langeveld wordt door Proczyk bijna de muur in gedrukt, hij moet van het gas en wint geen posities. In de Slotemakerbocht is er een kleine touché van Langeveld met Mike Hesse, die de vangrail raakt. Een safetycar komt de baan in, maar Hesse kan gewoon verder. Ondertussen is het lichtjes gaan regenen.

Na de herstart weet Langeveld in de Hans Ernstbocht Antti Buri te passeren en daarmee ligt de Nederlander nu achtste. Ook Proczyk heeft twee plaatsen gewonnen en rijdt op P6. Op kop heeft Luca Engstler een kleine voorsprong genomen. De regen zet niet door, het blijft bij wat drupjes.

In de Bocht zonder naam passeert Langeveld Simon Reicher en nu ziet hij Proczyk voor zich. Prattis krijgt een drive through penalty door de jumpstart, waarmee Langeveld op de zesde plaats komt.

Bij het aanremmen naar de Mastersbocht passeert Langeveld Proczyk, een hele fraaie en gedurfde actie. De dadendrang van de Sassenheimer is echter nog lang niet voorbij, want op het rechte eind positioneert hij zich naast Mike Halder en bij het insturen van de Tarzanbocht pakt hij de vierde plek. In de Mastersbocht is ook Luke Wankmüller gezien en zo rijdt Langeveld al in de zevende ronde op een podiumpositie.

Theo Coicaud op p2 is echter wel ruim twee seconden los en Engstler ligt zelfs 3,5 seconde voor op Langeveld. In een ronde tijd snoept de racing one-coureur er al 0,8 vanaf en met nog twaalf minuten te gaan lijkt er meer mogelijk.

In ronde elf zit Langeveld op de bumper van Coicaud met 1,5 seconde ervoor Engstler. Het lukt vooralsnog niet om de tweede positie over te nemen. Waarschijnlijk is het beste van de banden wel geweest en uiteraard wil Langeveld geen risico lopen zijn mooie derde plek te verliezen. Met Proczyk nog steeds op p6 weet Langeveld dat hij nu de leiding in het klassement heeft overgenomen. Wankmüller op de vierde plek heeft al een achterstand van bijna zes seconden op Langeveld.

In de resterende ronden verandert de volgorde in de top tien niet. Luca Engstler bezorgt zichzelf de eerste zege van het seizoen en voor Hyundai zelfs de allereerste zege in de TCR Germany. Langeveld wordt derde en gaat nu in het kampioenschap met negen punten voorsprong aan de leiding.

2018 Niels PF

Een fantastisch weekend voor de racing one-coureur.

 

09:30: Kwalificatie 2 – ADAC GT Master
Maximilian Buhk, die gisteren nogal knullig spinde in de Mastersbocht en daardoor een top positie in de eerste race zag verdwijnen, gaat de tijd zetten voor de tweede GT race. Teamgenoot Indy Dontje blijft buiten de Mercedes en zien we weer in actie in het tweede gedeelte van de race vanmiddag.

Philip Ellis rijdt in de beginfase de snelste tijd met zijn Phoenix Racing Audi. Hij wordt halverwege de kwalificatie afgelost door Jamie Green met de roze BWT Mücke Motorsport Audi. De Audi's zijn goed onderweg op Zandvoort en bezetten de eerste vijf plaatsen. Frederic Vervisch pakt de snelste tijd over met de Aust Motorsport Audi. Buhk, gedreven om zijn foutje van gisteren goed te maken, maakt een eind aan de Audi-hegemonie en pakt de snelste tijd met de HTP Motorsport Mercedes. Het duurt niet lang voordat Porsche zich met de strijd om de pole gaat bemoeien.

2018 Jaminet

Mathieu Jaminet voor Herberth Motorsport is het snelste onderweg en verdringt Buhk met een verschil van acht duizendste van een seconde naar de tweede plaats. Op slechts 13 duizendste is het Klaus Bachler die met de KÜS Team75 Bernhard Porsche de derde tijd pakt. Het veld zit heel dicht bij elkaar, de eerste 27 wagens kwalificeren zich binnen één seconde.

We gaan het volgende zien op de zondag:
09:00 - 09:30 Kwalificatie 2 ADAC GT Masters
09:50 - 10:20 Race 2 TCR Germany
11:30 - 12:00 Race 2 Porsche Carrera Cup
13:08 - 14:08 Race 2 ADAC GT Masters
14:50 - 15:20 Race 2 Renault Clio Cup


lege-tribune

08:15 uur: Het is nog rustig op Circuit Zandvoort. Stilte voor de storm. Iets minder vol programma dan zaterdag, waar het weer ouderwets hectisch te keer ging.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet