Clio Cup

Clio Cup Central Europe: Spanning en spektakel gegarandeerd op Zandvoort

clio.3

Tijdens de ADAC GT Masters aankomend weekend op het Circuit van Zandvoort komen ook de Clio´s van de Renault Clio Cup Central Europe in actie. De heren en dames in deze cup rijden in de duinen van Zandvoort hun zevende en achtste wedstrijd van dit seizoen, die hopelijk net zo fraai en spectaculair worden als de eerste zes wedstrijden. De Clio Cup Central Europe staat vrijwel altijd garant voor mooie gevechten door het hele veld, en veel deur aan deur gevechten die een de beetje de oude ´Clio tijden´ doen herleven. Om alvast een beetje in de stemming te komen, hier een voorbeschouwing met daarin de kanshebbers op de podiumplaatsen.

Tekst: Niels van der Peet
Foto's: PR

clio.2


Tomas Pekar
De snelle Tsjech, die uitkomt voor zijn eigen team Carpek sevice, stond in de eerste zes wedstrijden maar liefst vijfmaal op het podium, waarvan drie maal als winnaar. Hiermee komt Pekar, die in 2017 kampioen werd in de Clio Cup Central Europe, als leider in de tussenstand naar Zandvoort en is uiteraard een van de kanshebbers op de podiumplaatsen. Tijdens de laatste twee races in Duitsland waren Pekar, samen met Sebastiaan Bleekemolen, de absolute smaakmakers, waar zij samen in beide races in een fraai gevecht waren om de leiding.
  clio.1     Sebastiaan Bleekemolen
De huidige nummer twee in het kampioenschap kent het Circuit van Zandvoort natuurlijk op zijn duimpje, waarmee hij misschien iets in het voordeel is ten opzichte van zijn concurrenten. Zijn achterstand in het kampioenschap bedraagt 34 punten wat mede komt door een uitvalbeurt (v.a. P.2) en de daarmee gepaarde nul score in de tweede race in Oostenrijk op de Red Bull Ring. Bleekemolen stond tijdens de eerste zes wedstrijden vier keer op het podium, waarvan één keer als winnaar, en zal er op gebrand zijn om in zijn thuiswedstrijd zijn achterstand in het kampioenschap te verkleinen.

Niklas Makschin
Door in alle zes de eerder verreden wedstrijden constant in de top zeven te finishen staat de uit Duitsland afkomstige Makschin op de derde plaats in het kampioenschap. Alleen tijdens de eerste wedstrijd dit seizoen in Oschersleben eindigde de Duitser op het podium (P.3), maar de rijder van het Ahrens Racing Team is zeker een man om in de gaten te houden aankomend weekend.

Karol Urbaniak
Met twee zeges in de eerste twee races van dit seizoen kende de Pool Urbaniak een uitstekende start van dit seizoen. Helaas voor hem bleef het daarbij en wist hij in de vier wedstrijden die volgden slechts twee maal aan de finish te komen. Mede door zijn dubbelslag aan het begin van dit seizoen 2018 staat Urbaniak vierde in het kampioenschap, maar als hij zijn dag heeft en zijn pechduivel thuis houdt, is hij ook zeker een rijder die we voorin gaan zien.

Andreas Stucki
Met een podiumfinish, een uitvalbeurt, en verder toch zijn puntjes sprokkelend vinden we Stucki terug op de vijfde plaats in het kampioenschap. Het Zwitserse team van Stucki Motorsport komt al sinds de Renault 5 Cup uit in de diverse cups van Renault Motorsport en heeft daardoor een karrenvracht aan ervaring aan boord. In 2017 eindigde Stucki als derde in het kampioenschap van de Clio Cup Central Europe, en ook hem gaan we ongetwijfeld tegenkomen in de kop van het veld.

Melvin de Groot
Helaas moest De Groot de twee races in Oostenrijk missen na zijn harde crash op Oschersleben waarbij hij zijn onderrug brak. Na de nodige rust te hebben genomen om te herstellen en te revalideren, maakte de Groot eerder deze maand in Duitsland zeer fraai zijn rentree door tweemaal op de derde plaats te eindigen. De rijder van Team Bleekemolen staat hiermee nu op de zesde plek in het kampioenschap en kan met zijn rentree nog wel eens belangrijk zijn voor zijn teamgenoot Sebastiaan Bleekemolen in de strijd om de titel. Ondanks het missen van de twee wedstrijden in Oostenrijk gaat de Groot wel aan de leiding in het Gentleman klassement.

Sandro Soubek
Na een teleurstellende start van het seizoen lijkt de Oostenrijker Soubek met een tweede en vijfde plaats in de laatste twee races, zijn draai gevonden te hebben. Nu maar afwachten of de rijder van MAIR Racing Osttirol deze stijgende lijn een vervolg weet te geven in Zandvoort, maar de potentie lijkt na de laatste twee races op de Nurburgring aanwezig! De rijder staat nu op een zevende plek in het kampioenschap.

De Clio's komen in Zandvoort op vrijdag in actie tijdens twee vrije trainingen, waarna op zaterdag de kwalificatie (09:40 uur) en de eerste race om drie uur op het programma staan. Op zondag volgt dan nog de tweede wedstrijd rond 14:50 uur.

Stand na zes races

clio.4


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet