GT

GT: Voorbeschouwing ADAC GT Masters Zandvoort. Indy Dontje favoriet voor hoge klassering

A.s. weekend staat Circuit Zandvoort volledig in het teken van het ADAC GT Masters pakket. Ofwel "Die Liga der Supersportwagen" geeft voor het zesde jaar tussen de duinen acte de presence. Indy Dontje begon het Nürburgring weekend met een schitterende overwinning terwijl de titelstrijd zich inmiddels ook begint toe te spitsen. Hoewel de Callaway Corvette C7 R op de Nürburgring voor de tweede maal dit seizoen zonder punten bleef staan Keilwitz/Kirchhofer nog steeds bovenaan in het kampioenschap.


2018 Dontje Buhk
Maximilian Buhk en Indy Dontje favorieten voor een hoge klassering op Zandvoort.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

Voorbeschouwing ADAC GT Masters Zandvoort. Indy Dontje favoriet voor hoge klassering
De competitiviteit binnen de ADAC GT Masters is groot. Dit bleek wel na de eerste kwalificatie op de Nürburgring vorige wedstrijd. Van de 35 deelnemende auto's kwalificeerden zich er 30 binnen een seconde. "Het bewijs dat de BOP dus duidelijk werkt" was het commentaar uit meerdere hoeken in de paddock. Dat de combinatie Dontje/Buhk met hun Mercedes AMG GT3 in R1 zegevierde is natuurlijk in de aanloop naar Zandvoort een goed teken. In de vijf voorgaande edities stond er driemaal een Nederlander op het podium. Simon Knap/Jeroen den Boer wonnen in 2012 R2, Jaap van Lagen zegevierde in 2014 samen met Kevin Estre tweemaal en vorig jaar won "invaller" Renger van der Zande samen met Jules Gounon in de Callaway Corvette C7 GT3 R.

2018 Junioren BMW
Wel een Top 10 klassering voor Team Schnitzer in de tussenstand. Maar zij hebben waarschijnlijk nog niet het achterste van hun tong laten zien.

BMW

De ADAC omschrijft Zandvoort als "Old School Strecke" met hoogteverschillen en bochten waar je moet voor nodig hebt. Schnitzer BMW-coureur Timo Scheider die samen met de Deen Mikkel Jensen de M6 GT3 deelt: " Topografisch gezien is dit de Nordschleife in het klein en het steeds op de baan waaiende zand is een behoorlijke uitdaging voor de rijders. Ik denk dat Zandvoort de M6 GT3 goed ligt. Binnen mijn racehistorie is dit altijd een bijzondere baan geweest. Het zou mooi zijn om hier te winnen. Want na enkele podiumklasseringen missen we nog steeds een overwinning" Overigens stelt de tweede Schnitzer BMW M6 GT3 van de junioren combinatie Viktor Bouveng/Dennis Marschall teleur. Alleen op de Red Bull Ring reden zij met een derde plek in de punten. En op de Nürburgring kwamen de Schnitzer BMW's vanwege de strafgewichten niet verder dan achterhoedegevechten. Het MRS Team is voor dit jaar van Nissan naar BMW overgestapt. Met de door BMW Motorsport uitgeleende Jens Klingmann en de Oostenrijker Christopher Zöchling wist men zowel op Most als op de Red Bull Ring in de punten te rijden.

2018 Mucke 1 Mücke is  een vrij sterk team maar het wordt nog niet echt in de resultaten gereflecteerd.

Audi
Met Phoenix Racing, EFP by TECE, Mücke Motorsport, Montaplast by Land Motorsport, Yacco Racing, Aust Motorsport en Team ISR is Audi met de R8 LMS in de ADAC GT Masters het sterkst vertegenwoordigd. Met een verrassende overwinning van het Tsjechische Team ISR op de Nürburgring maakte de combinatie Filip Salaquarda/Frank Stippler in de tussenstand van het kampioenschap een enorme sprong naar voren staat in de tussenstand als zesde genoteerd. Zeker verrassend te noemen. Phoenix Racing won met de combinatie Phillip Ellis/Max Hofer de openingswedstrijd, terwijl het team van Mücke Motorsport met de combinatie Jeffrey Schmidt/Stefan Mücke R1 in Most wist te winnen. Het team van BWT Mücke Motorsport zet drie R8's in voor de combinaties Mike David Ortmann/Markus Winkelhock, Ricardo Feller/Christopher Haase en Jeffrey Schmidt/Stefan Mücke. Laatstgenoemde wordt vanwege Ford verplichtingen elders met regelmaat door Jamie Green vervangen. De Zuid Afrikaanse broers Kelvin en Sheldon van de Linde bezetten in de tussenstand van het kampioenschap voor het team van Montaplast by Land de 10e plek.

2018 Dontje achterzijde
Op weg naar de eerste seizoensoverwinning. Indy Dontje en Maximilian Buhk.

Mercedes
In de Top 10 bevinden zijn de teams van Zakspeed en HTP met de Mercedes AMG GT3 het sterkst vertegenwoordigd. De combinatie Markus Pommer/Maximilian Götz heeft na de Nürburgring duidelijk de aanval op de titel geplaatst. Zij beschikken over het gelijke aantal punten als Keilwitz/Kirchhofer. Buhk/Dontje staan als zesde genoteerd en Sebastian Asch/Luca Stolz als achtste. Bij HTP is er tevens de AutoArena Motorsport Mercedes AMG GT3 van Assenheimer ondergebracht. Daar werd Clemens Schmid op de Nürburgring door Raffaele Marciello vervangen. De door Mercedes ondersteunde Italiaan moet het team van Assenheimer naar een hoger niveau zien te brengen. Op de Nürburgring werden zij door veel pech achtervolgd.

2018 Rosberg Lambo
Team Rosberg verkeert nog in een leerproces.

Lamborghini
Het merk Lamborghini is door GRT en Team Rosberg vertegenwoordigd. GRT blijft met de combinatie Andrea Caldarelli/Mirko Bortolotti zeker een factor in de titelstrijd. Zij wonnen R2 op Oschersleben en bezetten in de tussenstand van het kampioenschap de vierde plek. Vanwege de onzekerheid over de DTM toekomst eind 2017 begon men bij Team Rosberg eveneens aan een GT3 project waarbij men voor de Lamborghini Huracan GT3 opteerde. Op de Nürburgring behaalde Team Rosberg met de combinatie Aaro Vainio en Michele Beretta de eerste punten door als negende te eindigen. Teammanager Arno Zensen: "Beiden dit resultaat op eigen kracht zonder tactische spelletjes en bandenpoker behaald. Gewoon op puur racen." Anderzijds bevestigde Zensen dat het in zo'n competitief veld met vier Junior rijders niet gemakkelijk is om direct met zoveel ervaren rijders vooraan te rijden.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet