Belcar

Belcar: Vol startveld 41e editie 24U van Zolder dit weekend

Deze week staat de 41e editie van de ELEVEN SPORTS 24 HOURS OF ZOLDER op het programma, het traditionele hoogtepunt van het Belcar Endurance Championship en ieder jaar opnieuw één van de grote publiekstrekkers op Circuit Zolder. Een eerste blik op de voorlopige deelnemerslijst laat zien dat er een 45-tal wagens worden verwacht, met een mooie spreiding van de deelnemers over de verschillende klassen.

Aangeleverd bericht.

"We maken ons op, voor een nieuw hoogtepunt in de vernieuwde BELCAR. Enkele strategische beslissingen zorgen voor een startveld van bijna 50 topteams. En uiteraard is er naast het circuit tal van animatie voorzien voor jong en oud. De BELCAR is de trots België op het vlak van autosport"
Sven Pribylla

Belcar 1: BMW, Chevrolet of toch weer Porsche?

In Belcar 1, de klasse waarin we de snelste GT's en silhouettes terugvinden, is Porsche hofleverancier. De vertegenwoordigers van het Duitse merk zijn vastberaden om een nieuwe zege bij te schrijven op het conto van Porsche – tot dusver recordhouder qua aantal zeges in de 24 Hours of Zolder. Het overgrote merendeel van de bolides wordt dan wel geleverd door de constructeur uit Weissach, maar daarnaast zien we ook het debuut van de BRAXX Racing Chevrolet Camaro (Goossens/Rosoux/Van Laere/Van Kelst/Caldries) en snijdt ook de imposante Hamofa Motorsport BMW Silhouette (R. Verhoeven/K. Verhoeven/M. Verhoeven/Greensall) zijn eerste etmaalrace aan.

Viervoudig winnaar Belgium Racing, naast leider in de klasse ook vierde in de algemene ranking, trekt voor de langste race van het seizoen bovendien Porsche-testrijder Lars Kern aan om de troepen (Derdaele/Saelens/Machiels/Grouwels) te versterken. En wat gezegd van Independent Motorsports, waar Xavier Stevens en teameigenaar Lieven Goegebuer de versterking krijgen van Audi-fabrieksrijder en voormalig Le Mans-klassewinnaar Dries Vanthoor, Lamborghini-fabrieksrijder en Porsche-expert Christian Engelhart en Niels Lagrange. Koen en Kris Wauters verhuizen dan weer naar de Porsche van No Speed Limit om er team te vormen met Bouvy/Menten/Vancampenhoudt. PK Carsport, winnaar van de race in Spa-Francorchamps, heeft Pedro Bonnet en vader Frank en zoon Christophe Beliën aangetrokken om Boonen/Kumpen/Longin te vergezellen.

Bij Comparex Racing by EMG Motorsport krijgen Steve Vanbellingen en Wiebe Wijtzes de versterking van Eric Van den Munckhof, terwijl ook QSR Racing School wederom present tekent (Gillion/Pevenage/Wilde/Vanneste/Vandenbalck). Naast de wagens die we eerder dit seizoen reeds aan de start zagen in de reguliere wedstrijden, prijkt er op de voorlopige deelnemerslijst nog een tweede Porsche voor Belgium Racing alsook een exemplaar voor EMG Motorsport (Janssens/Van Delm /Van Langendonck/Gepts) en Team Porsche Eindhoven-Maastricht by DVB Racing (van der Feesten/Geerts/van Kuijk/van Splunteren/Maassen).

Belcar 2: Op naar een tweede opeenvolgende proto-zege?

Vorig jaar schreef Russel Racing by DVB Racing nog geschiedenis door als eerste team ooit de 24 Hours of Zolder te winnen met een CN2-prototype; de bezetting op de Norma M20 FC van de huidige leiders in de algemene puntenstand (F. Thiers/H. Thiers/Van Hooydonk/Magnus/Corten) blijft dan ook behouden. Eveneens vertrouwde gezichten bij de merkgenoten van Deldicheracing (De Cock/Joosen/Piessens/Dejonghe), terwijl Aqua Protect Racing Team, winnaar van de meest recent verreden Belcar-race, vertrouwt op Goossens/Vervisch/Cools om de tandem Houthoofd/Bouillon te vergezellen op hun Norma. De Belcar 2-klasse blaakt overigens ook van talent, want Belgium Driver Academy trok niemand minder aan dan regerend NASCAR Whelen Euro Series-kampioen Alon Day. De Israëliër krijgt op de Wolf GB08 bovendien het gezelschap van de snelle Loris Hezemans, naast vaste waarden Maxim Pampel en Martin Doubek. Een Wolf is er ook voor het Zwitserse T2 Racing, dat naast een Ligier JS53 Evo2 (Brintzinger/Engelen/Spescha/Weber/Fenzl) ook een Wolf GB08 Tornado inzet (Decurtins/Verheyen/Mattheus/Schlegel/Maggi). Een gelijkaardige wagen is er tevens voor het fabrieksteam van Wolf Racing, dat met Bellarosa/Kumpen/Boonen/Longin/Belotti de zegeambities meteen duidelijk maakt.

Belcar 3: GT4-bolides versus exoten

Belcar 3 is op kwantitatief vlak de drukst bezette klasse, maar ook op kwalitatief vlak belooft de strijd intens te worden. De GT4-wagens ogen reeds het ganse seizoen snel, met onder meer een Porsche Cayman GT4 (S. Longin/Battryn/Jilesen/Huygens), drie exemplaren van de AMG Mercedes GT4 (Van Dierendonck/Vannerum/Teunkens/Behets, Spinoy/Sluys/Heye/Van den Berg en Ji. De Breucker/Hoogaers/B. Redant/Verhaeren) en twee BMW's M4 GT4 (R. Sari/H. Sari /De Wit en Beckers/B. Van Samang/J. Van Samang/Geelen/Bruynoghe) op de deelnemerslijst. Daarnaast schuift VGL Racing opnieuw de snelle Saker RapX (Bultynck/Branckaerts/Meijer/Bozó) naar voren, terwijl Milo Racing een Lamera aan de start brengt voor Nivarlet/Balthazar/Geoffroy/Perrin/Leburton. Net als vorig jaar zien we ook de terugkeer van de Porsche 996 van LM Racing (Moortgat/Zeeuws/Mauro/Kuyl) en de BMW M235i van Baelus-Lievens (Baelus/B. Lievens/P. Lievens/Maes/Van Woensel). Ook de Saker RapX van RBC (Van de Velde/De Mul/Roskam) is van de partij, net als de Jusi BMW 130 Diesel (Vermeulen/Van Elderen/Sanen/Christiaen).

Belcar 4 en 5: De strijd der BMW's

De Belcar 4-klasse wordt gestoffeerd door uitsluitend BMW's. Een 1-serie is er voor onder meer Qvick/Tavernier/Barten/Sels/De Clerq, Van den Hove/Bradt/Meulders/Devocht/Van Loo en Maes/K. Claes/B. Claes/Christiaens/Ceyssens, terwijl D. Van Dosselaer/K. Van Dosselaer/Houthoofd/G. Dierckx/P. Dierckx hun M1 inruilen voor een BMW M3. We zien ook drie andere M3's op het appel verschijnen, met één exemplaar voor Van Asch/De Kerpel/Verwimp/Vermeulen, en twee exemplaren voor Hofor Racing, terwijl ook VDW Motorsport wederom vertrouwt op de BMW Z3 (R. Van de Water/Beyers/Van Geel /Deckers /H. Van de Water).

Net als bij Belcar 4, zien we ook bij Belcar 5 enkel BMW's op de deelnemerslijst. Traditioneel gezien is dit de klasse waarin de deelnemers elke wedstrijd opnieuw een verbeten strijd uitvechten met BMW 3-reeksen die qua intrinsieke snelheid allemaal aan elkaar gewaagd moeten zijn. BMW Team Van der Horst schrijft twee exemplaren in (Cascatau/Lambergs/Poelmans/Dewulf en Hessels/Mercuri/Vandervreken/De Kerpel), net als AR Performance (Hermans/Baeten/De Coninck en I. Lammens/J. Lammens/Suffeleers/Heirman/Mertens). JJ Motorsport (Eyckmans/G. Werckx/T. Werckx/Bosmans), Convents Racing (D. Convents/Raymakers/Dupont/V. Convent) en QSR Racing School (Uylenbroeck/Janssens/Jo. De Breucker/A. Redant/Y. Redant) stomen allemaal elk een wagen klaar in de klasse.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet