NASCAR

NASCAR: Ford presenteert Mustang voor Monster Energy Cup 2019

Vandaag presteerde men bij Ford in Dearborn de Cup Mustang voor 2019. Met de ikonische Mustang gaat vanaf volgend jaar voor het eerst in de Monster Energy Cup geracet worden en de auto zal tijdens de Daytona 500 zijn debuut maken.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Ford Motorsport USA

Mustang 1
Nog in de kleuren van Ford Racing. Maar de Mustang maakt volgend jaar zijn Cup-debuut. De verwachtingen zijn hoog.


Ford presenteert Mustang voor Monster Engery Cup 2019
De Ford Mustang zal in 2019 voor het eerst aan de Monster Energy Cup deelnemen. Hau Thai Tang van Ford Performance Product Development: "Na een halve eeuw kan de Mustang dan eindelijk aan één van Amerika's topkampioenschappen gaan deelnemen."


Mustang 4
De Cup-auto's wachten op hun teams.


Nog voordat de Mustang een globaal ikoon werd, won de auto al de Franse Tour de France voor auto's, een roadrace die destijds ruim 6000 km omvatte. En de autosport erfenis van de Mustang bestaat uit TransAm, SCCA, IMSA, NHRA, Formule Drift en meer recentelijk de Xfinity-series.

Mark Rushbrook van Ford Performance Motorsports: " Toen wij in april van dit jaar bekend maakten dat we met de Mustang in de Cup gingen rijden hebben wij alleen maar positieve reacties mogen ontvangen. Ons Ford Performance Team heeft hard met het Design team samengewerkt om een competitieve auto te creëeren. Wij kunnen nauwelijks op de overwinningen in de Cup wachten.

Mustang 2
Gisteren liep ook nog eens de 10 miljoenste Mustang van de band. Het blijft een ikoon.

Om aan de NASCAR criteria te voldoen hebben Ford Performance en Ford Design nauw samengewerkt, zodat de auto er zowel op de ovals als op de weg fantastisch uitziet. Bij de presentie waren alle 13 Ford Cup-coureurs aanwezig.

Steve O"Donnell van NASCAR: "Wij kijken er nu al naar uit om het culturele icoon dat Ford Mustang heet, op het circuit te zien."

Sinds 2011 is de Mustang in de Xfinity-series te zien. Ricky Stenhouse Jr. won in 2011 en 2012 de titel, terwijl het team van Roger Penske vijf maal de teamtitel op haar naam schreef. Bovendien liep in Flat Rock Michigan gisteren ook nog eens de 10 miljoenste Mustang van de band. Op 17 februari maakt de Mustang tijdens de Daytona 500 zijn Cup-debuut.

Mustang 3
Het front van de 2019 Cup Mustang is best wel indrukwekkend te noemen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet