NASCAR

NASCAR: Chevrolet als eerste over de streep in onvergetelijke Daytona 500

toyota-leidt-busch-race.jpg

De dit weekend verreden 49e editie van de Daytona 500 verbeeldde weer eens alles wat de autosport zo mooi maakt. Ruim 190.000 toeschouwers op de tribune genoten van spectaculaire positiewisselingen, heftige crashes met een onvergetelijke finish. In de slotfase hielden alleen Chevrolet-rijders Kevin Harvick en Mark Martin het hoofd koel. Incluis Jeff Burton stonden uiteindelijk enkel coureurs van het sportieve GM-merk op de drie treden van het ereschavot. 


Tekst: Willem J. Staat
Beeld: GM Motorsport, Toyota Corp. en Autostock


tony-stewart

Tony Stewart moet wederom een jaar wachten.De rijder uit Indianapolis maakte een goede kans op de zege

Pech voor kanshebbers Stewart en Busch
 
Na overwinningen tijdens de Bud Shoot Out en de Gatorade-kwalificatie leken Tony Stewart en Kurt Busch de grote kanshebbers. Honderddertig ronden reden de twee coureurs aan kop. In de 152e was het echter over en uit voor beide heren. Busch tikte Stewart tegen de muur, waarna hij zelf gehavend de pitstraat in moest en daar bleef. Eerder in de race had Stewart al een tegenvaller in de 81e ronde: een te hoge snelheid in de pitsstraat. De boete die hij kreeg maakte hem niet rouwig. “Niet zo neerslachtig: ik ga de show stelen!”, liet hij over de radio zijn crew weten. Maar na het tikje van Busch was het dus over met zijn profetie. Met de plotse uitval van de koprijders en de finish in zicht werden de overige coureurs “steeds wilder en agressiever”, illustreerde Burton die derde zou worden. Wat zeker gold vanaf het moment dat regerend kampioen Jimmy Johnson in de 174e crashte en afsloot.

Fords botsen: rode vlag
Een crash in de 196e ronde, die zowel Dale Earnhardt Jr. als Jamie McMurray uitschakelden, zorgde voor toepassing van een vrij recente NASCAR-regel: de rode vlag en twee exta ronden tot 202. Mark Martin, een veteraan die jaren de kleuren van Ford bij Roush Racing verdedigde maar na dertig jaar zonder overwinning voor Ginn Racing in een Chevrolet uitkwam, miste opnieuw zijn fel begeerde Daytona 500.

finish

Kevin Harvick verslaat veteraan Mark Martin op de finish

In het zicht van de finish reed Kevin Harvick, die zich van een 29ste plek gestaag naar voren werkte, hem voorbij. Dat was het moment dat achter hen de hel losbarste: verschillende crashes en een koprol. De organisatie besloot niet nog eens het veld te neutraliseren en vlagde eenvoudigweg het geblokte zwart-wit.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet