Formule 1

Formule 1: Niki Lauda na longtransplantatie in ernstige toestand

Oud F1 Wereldkampioen Niki Lauda heeft gisteren in Wenen een longtransplantatie moeten ondergaan. De transplantatie werd door Dr. Klepetko uitgevoerd. Volgens Dr. Klepetko is de operatie succsvol verlopen. Toch bevindt Lauda zich nog in een ernstige toestand.

2018 Niki Lauda

Tekst en Foto Willem J. Staat

Niki Lauda na longtransplantatie in ernstige toestand
Oud F1 wereldkampioen Niki Lauda onderging gisteren in Wenen een longtransplantatie. Na de Britse GP werd Lauda niet meer gesignaleerd. Kort daarna werd Lauda door een zomergriep getroffen maar vloog zelf nog naar zijn geboortestad Wenen.

In 1997 ontving Lauda een nier van zijn broer Florian en zijn tweede vrouw Birgit stond in 2005 een nier aan Lauda af. Dr Klepetko verklaarde dat jongere patiënten al na twee weken het ziekenhuis kunnen verlaten en dat het bij oudere patiënten zoals de 69-jarige Lauda iets langer kan duren. Na een geslaagde operatie mocht Lauda na bijna 12 dagen ziekenhuisoponthoud de Intensive Care snel verlaten totdat hij gisteren terugviel. Volgens de Duitstalige media bevindt Lauda zich in een "ernstige toestand" Dr Klepetko: " U moet er begrip voor hebben dat de Familie Lauda niet met een statement naar buiten komt en met het verzoek dit te respecteren."

Lauda crashte in 1976 tijdens de GP van Duitsland zwaar, verloor bijna het leven en werd door Arturo Merzario, Brett Lunger, Harald Ertl en Guy Edwards uit het brandende wrak op de Nürburgring gehaald. Zes weken later begon Lauda aan zijn tweede leven op Monza.Bij het Mercedes F1 Team is Lauda lid van de Raad van Bestuur.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet