GT

GT: Liveblog Total 24 Hours of Spa

Spa
Kenteken voor de echte liefhebber - of voor de organisatie

Deze week staat geheel in het teken van de 70e editie van de 'Total 24 Hours of Spa', zonder enige twijfel de sterkst bezette GT3-race ter wereld. Maar liefst 68 auto's van 13 merken zijn er aangemeld voor het seizoenshoogtepunt van de Blancpain GT Series Endurance Cup en de Intercontinental GT Challenge. En ook het voorprogramma mag er zijn, met het FIA EK Formule 3, de Lamborghini Super Trofeo, Eurocup Formule Renault 2.0 en de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux. AUTOSPORT.NL is vanaf woensdag ter plekke om verslag te doen, ondermeer via dit liveblog. De meest recente bijdragen verschijnen als altijd met tijdsaanduiding bovenaan, vragen en opmerkingen zijn graag welkom via de commentaarfunctie onderaan dit bericht.

Tekst: René de Boer en Sandra Michiels (vanuit Francorchamps, Twitter: @renedeboer/@girltalksracing)
Foto's: Rebocar, SRO, FIA EK F3/Thomas Suer, PR

11.00 uur: Een uitgebreider overzicht van wat er gedurende de nachtelijke uren en in de ochtend gebeurde is hier te vinden.

09.00 uur: Straks plaatsen we een uitgebreidere update van wat er in de nacht allemaal is gebeurd. Op het moment rijdt de nummer 99-ROWE-BMW met Nicky Catsburg aan de leiding, op korte afstand gevolgd door de nummer 25-Saintéloc-Audi en de nummer 4-Black Falcon-Mercedes met Yelmer Buurman. Ook de nummer 2-WRT-Audi met Robin Frijns rijdt nog in de top tien. In de Pro-Am-klasse rijdt de Black Falcon-Porsche met Jeroen Bleekemolen constant op de vierde plaats.

Rond 3.00 uur in de nacht is de race tijdelijk met de rode vlag onderbroken vanwege een zware botsing tussen Andy Meyrick in de Team Parker-Bentley en Jürgen Krebs in de nummer 666-Attempto-Lamborghini op de Raidillon. De wedstrijd moest worden onderbroken om medische verzorging te kunnen bieden aan de rijders. Volgens een verklaring van SRO liepen beide rijders niet nader gespecificeerde breuken op. Na eerste verzorging in het medisch centrum op het circuit werden ze overgebracht naar een ziekenhuis, waar ze op grond van de zwaarte van het ongeval op de intensive care liggen. Volgens de verklaring van SRO is er geen sprake van levensbedreigende verwondingen.

180729 Liveblog morning 99

zondag 08.45 uur:
Goedemorgen vanaf het Circuit de Spa-Francorchamps, waarin er nog zeven uur en drie kwartier te rijden zijn in de Total 24 Hours of Spa. Het programma voor vandaag is kort maar krachtig:

00.00-16.30 uur: race
16.30 uur: Finish Total 24 Hours of Spa

22.20 uur: Na zes uur in de wedstrijd rijdt de nummer 29-Land-Audi aan de leiding, voor de nummer 98-ROWE-BMW en de nummer 8-Bentley. Met Yelmer Buurman in de nummer 4-Black Falcon-Mercedes, Robn Frijns in de nummer 2-WRT-Audi en Nicky Catsburg in de nummer 99-ROWE-BMW rijden er op dit moment drie Nederlanders in de top tien. Een overzicht van de voornaamste incidenten gedurende de eerste zes uur van de race is hier te vinden. Daarmee sluiten we voor vandaag de berichtgeving vanuit Spa af, morgenochtend zijn we weer terug.

20.00 uur: Ook de nummer 63-Attempto-Audi van de gebroeders Schothorst en Jamie Green heeft een drive-through-penalty te pakken vanwege het bij herhaling overschrijden van de afgrenzingen van de baan. De herhaalde waarschuwingen en straffen voor dit vergrijp zijn vanaf een uur of half elf vanavond verleden tijd, want dan is het zo donker dat de 'track limits', met name in bocht 17, via de camera's niet meer kunnen worden gecontroleerd.

17.15 uur: Na zo'n drie kwartier in de 24-uursrace komt vanuit de wedstrijdleiding de melding dat de nummer 84-MANN FILTER-Mercedes van Gary Paffett, Edo Mortara en Renger van der Zande een stopstraf van tien seconden krijgt, op te tellen bij de volgende pitstop. Paffett zou in de formatieronde teveel zig-zag gereden hebben op een moment dat de auto's al in rechte lijn hadden moeten rijden.

180728 Liveblog Start

16.32 uur:
Et c'est parti, zoals men dan in het Franstalige Francorchamps zegt. De rollende start van de 70e editie van de Total 24 Hours of Spa is een feit en René Rast in de nummer 2-WRT-Audi nam drect de kop. Aan het eind van de eerste ronde was er even een merkwaardig incident toen er ter hoogte van de Busstop-chicane opeens nog een auto van de wedstrijdleiding op de baan bleek te rijden, maar het aanstormende veld kon de Audi ontwijken, die daarop direct de pits in reed.

16.00 uur:
Officieel mogen we het niet weten, want daar doet de SRO altijd wat moeilijk over, maar voorafgaand aan de race zijn er nog twee aanpassingen van de 'balance of performance' doorgevoerd. De Audi's kregen er 15 kg extra gewicht bij, het minimumgewicht van de Porsches werd met vijf kg verhoogd.

15.00 uur: Net als gisteren kwam Ayhancan Düven als eerste over de eindstreep in de race van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux, maar anders an gisteren mocht hij zijn overwinning nu wel behouden. Op 2,872 seconden achter de Turkse rijder van het Attempto Racing-team eindigde de Belg Glenn Van Parijs namens Belgium Racing op de tweede plaats. De best geklasseerde Nederlander was GP Elite-coureur Max van Splunteren, die als derde over de eindstreep kwam. Xavier Maassen reed aanvankelijk goed voorin mee, maar moest na korte tijd de pits in. "In de eerste ronde had ik al een lekke band, dus ik moest wisselen. Erg jammer en een slechte zaak voor het kampioenschap, want ik sta nu 25 punten achter op de nummer 2", gaf Maassen te kennen.

180728 Liveblog-FR
De top drie in de Formule Renault met vlnr Sargeant, winnaar Martins en Ye

13.40 uur: Victor Martins heeft de tweede Formule Renault-race op zijn naam geschreven. Achter hem volgde zijn R-Ace-teamgenoot Logan Sargeant op de tweede plaats met een achterstand van 1,825 seconden. De derde plaats was voor Yfei Ye, uitkomend voor Josef Kaufmann Racing. MP-rijder Christian Lundgaard eindide als achtste, Richard Verschoor werd als tiende geklasseerd. Jarno Opmeer strandde met een kapotte wielophanging.

13.05 uur: Een officiële verklaring van het circuit, SRO en de RACB werd zojuist voorgelezen in het perscentrum. Daarin werd gemeld dat er vier baancommissarissen en een rijder betrokken waren bij het incident tijdens de Lamborghini-race ter hoogte van baanpost nummer 12. De rijder en één baancommissaris zijn met verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, de verwondingen zijn niet levensbedreigend.

Tevens werd iedereen die ongefundeerde geruchten via sociale media heeft verspreid, verzocht, deze te verwijderen.

12.30 uur: Na de zware crash in de Lamborghini Super Trofeo, waarbij in ieder geval een baancommissaris zwaar gewond raakte, loopt het programma in Spa aanzienlijke vertraging op. De pitstraat voor de Formule Renault Eurocup-race wordt om 12.45 uur geopend. De raceduur zal 27 minuten en een ronde bedragen. 

180728 Liveblog Audi 1

12.00 uur: De pole-winnende Audi R8 LMS van het Audi Sport Team WRT (foto) moet straks vanaf de 19e plaats starten. Bij de technische controle na de Superpole bleek dat het luchtinlaatkanaal van de auto bewerkt was en daarmee niet in overeenstemming met de homologatie. De sportcommissarissen namen daarop de beslissing dat de tijden uit de Superpole werden geschrapt en dat de auto achteraan in de top 20 moet starten, voor auto's die niet aan de Superpole deelnamen. Dat gold alleen voor de nummer 88-Mercedes, zodat de Audi is teruggezet naar de 19e plaats. De nummer 62-R-Motorsport-Aston Martin van Dominik Baumann, Marvin Kirchhöfer en Maxime Martin start daarmee vanaf de pole-position.

11.15 uur: Het duo Blomstedt/Kurjala eindigde bovenaan in de tweede race van de Lamborghini Super Trofeo, maar Blomstedt werd in de 15e ronde geraakt door een concurrent en knalde keihard in de vangrails op een punt waar ook baanposten stonden. Nadere informatie ontbreekt nog.


Na het ongeval werd de wedstrijd direct afgebroken en niet meer hervat. De tweede plaats was voor Rettenbacher/Mauron, Postiglione/Basz eindigden op de derde plaats. Evenals gisteren was Kelvin Snoeks de best geklasseerde Nederlander, maar in tegenstelling tot de eerste race, waarna hij als winnaar op het podium mocht plaatsnemen, werd hij samen met zijn teamgenoot James Pull als 15e geklasseerd. Rik Breukers en Steven Liquorish eindigden op de 23e plaats.

180728 Liveblog Schumacher

10.15 uur: Exact 9.463 dagen nadat zijn vader Michael op dezelfde locatie zijn eerste overwinning in de Formule 1 behaalde, heeft Mick Schumacher nu zijn eerste zege in het FIA EK F3 binnen. In de derde en afsluitende F3-race van het weekeinde op het circuit van Spa-Francorchamps startte de Duitser als zesde, maar hij reed vlot naar voren en met twee spectaculaire manoeuvres bij het uitkomen van Eau Rouge, eerst voorbij Marcus Armstrong en toen voorbij Robert Shvartzman, nam hij de leiding over en reed vervolgens de overwinning naar huis. Shvartzman werd als tweede geklasseerd, Armstrong werd derde, waarmee er opnieuw een volledig podium voor het Prema-team was. Daarachter eindigden de beide Motopark-rijders Jüri Vips en Daniel Ticktum. Laatstgenoemde raakte daardoor de leiding in de tussenstand van het kampioenschap weer kwijt aan Marcus Armstrong, die daarmee de officieuze titel van 'Halbzeitmeister' heeft. Artem Petrov was de best geklasseerde Van Amersfoort-rijder op de 18e plaats. Keyvan Soori werd 20e, een plaats daarachter volgde Sophia Flörsch. 

180728 Liveblog opening zaterdag


9.00 uur:
Goedemorgen vanaf het circuit van Spa-Francorchamps, waar vanmorgen rond een uur of acht een regenbuitje viel en het is afgekoeld tot 20 graden, wat bepaald niet onaangenaam is. De Formule 3-teams hebben de Hankook-regenbanden al klaar liggen (foto), want die zijn zometeen als eerste aan de beurt. Het wordt een lange dag, met de start van de 24-uursrace pas om 16.30 uur. Het programma is als volgt:

09.20-09.55 uur: race 3 FIA EK F3
10.25-11.15 uur: race 2 Lamborghini Super Trofeo
11.45-12.17 uur: race 2 Formule Renault Eurocup
12.50-13.20 uur: race 2 Porsche GT3 Cup Challenge Benelux
15.35-16.20 uur: startopstelling Total 24 Hours ofSpa
16.30 uur: Total 24 Hours of Spa

Reacties

  • 4
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 25 juli 2018 09:30

  Leuk! Kom maar door met het nieuws!

  • 4
  • 0
   
  René de Boer 25 juli 2018 09:51

  Vandaag gebeurt er op sportief vlak niets, vanavond is er de traditionele parade met de raceauto's van het circuit naar het centrum van Spa (vertrek 18.00 uur), waar van 19.00 tot 20.00 uur een handtekeningsessie met alle rijders plaatsvindt, gevolgd door de rijdersbespreking in het Casino in Spa en dan de terugrit naar het circuit vanaf 21.30 uur.

  • 2
  • 5
   
  Anonieme gebruiker 25 juli 2018 20:30

  Nieuws is te vinden op het Instagram account van Jeroen Bleekemolen. De website van spa Francorchamps of op GP update.nl Succes !

  • 4
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 27 juli 2018 13:16

  Geweldig werk mensen, dank!

  • 2
  • 0
   
  Dirk 27 juli 2018 15:20

  Geweldige F3 race!

  • 1
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 27 juli 2018 18:43

  Hmmm. Net de SRO conferentie gezien. Voor de Benelux het volgende: Zandvoort en Zolder staan niet op de kalender, spijtig maar waar. ADAC GT krijgt de ADAC GT4 als klasse erbij, deze zal de Central European Cup volgend jaar vervangen. Duimen dus dat het ADAC naar Zandvoort blijft komen.

  • 2
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 28 juli 2018 10:38

  Sophia Flörsch doet het bepaald niet slecht als F3 debutant, qua tempo doet ze zeker niet onder voor de andere VAR-coureurs. Misschien dat Prema haar een kans geeft in 2019? Niet alleen vanwege haar vrouw-zijn!

  • 0
  • 0
   
  Dirk 28 juli 2018 13:12

  Angstaanjagende crash in de Super Trofeo, ik word er altijd bang van als er niet direct herhalingen worden getoond, ook nu weer terecht dus met 5 gewonden :-(

  • 1
  • 0
   
  René de Boer 28 juli 2018 13:15

  Sorry, twee gewonden. Eén baancommissaris en de rijder.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet