Formule 1

Formule 1: Zoete wraak?!

Sebastian Vettel, onlangs 31 geworden, behaalde zijn vier Formule 1 titels met Red Bull Racing. In 2010 t/m 2013. Na een voor team en rijder debaculeus seizoen 2014 stapte de Duitser bij Ferrari in. Zijn verblijf aldaar verliep voor beide partijen tot voor kort niet vlekkeloos en allerminst naar verwachting. Inmiddels in zijn 4e jaar staat Seb na zijn overwinning Grand Prix van Engeland als koploper in het WK met 8 punten voor op Lewis Hamilton (Mercedes AMG). De kritiek, vooral van de Italiaanse media, lijkt te verstommen.

Door: Anjès Verhey
Foto's Robert Verhey

Sebastian-Vettel-in-actie
Sebastian Vettel in actie tijdens de trainingen voor de Grand Prix van Monaco


Autosport.nl: Het ging begin seizoen slecht met je plan om je 5e titel te behalen. 'Eigen schuld' voorvallen zoals je crash met Bottas in Frankrijk, je penalty in Oostenrijk (hinderen Sainz jr. tijdens kwalificatie) 3 plaatsen achteruit op de grid.
Sebastian: Ik heb mijn fouten toegegeven. Ik rij hoogst geconcentreerd. Ga echt geen onverantwoorde risico's aan. Formule 1 betekent op topniveau rijden om te presteren. Zelfs de kleinste kleinigheid kan hét verschil uitmaken, een ongewild incident uitlokken. Dat beseffen lang niet alle omstanders. Een aantal media meten zo'n voorval graag breed uit en dragen je het langdurig na. Nu zien ze mijn positieve resultaten!

Autosport.nl: Beetje zoete wraak smaak?
Sebastian: Nee hoor, gewoon mijzelf hard toegesproken en ervoor gegaan.

Autosport.nl: Je staat na de Engelse Grand Prix 8 punten voor op Hamilton .
Sebastian: Het seizoen heeft nog heel wat races en ik maak me sterk om mijn nog magere voorsprong aan de leiding te verstevigen. Het is een kwetsbare positie die je zó maar door tegenslag kunt verliezen. Op onze snelle goed in balans zijnde wagen valt niets aan te merken. Het is echt aan mij om ons doel, de titel behalen, waar te maken. Mijn persoonlijke 5e zóu natuurlijk fantastisch zijn.
  Sebastian-Vettel-Engeland-overwinning Sebastian Vettel dolblij met zijn overwinning Grand Prix Engeland toont zijn trofee

Autosport.nl: Even terug naar eigen fouten... heb je er uiteindelijk van geleerd?
Sebastian: Ieder mens leert in welke richting ook van zijn fouten. Ik probeer fouten te vermijden zoals ik al aangaf. Soms zijn de omstandigheden daar helaas niet naar en dan is mijn teleurstelling minstens zo groot als die van mijn Ferrari ploeg.

Autosport.nl: Je fans geloven heilig in je, door dik en dun blijven ze achter je staan. Vergeven je je fouten.
Sebastian: Ik ben natuurlijk gek op mijn fans en heb veel respect voor hun vertrouwen in me. Hun geduld wordt inmiddels al beloond. Ik doe er alles aan om Ferrari naar het kampioenschap te brengen. De steun van mijn fans helpt daarbij en moedigt ons hele team extra aan.

Autosport.nl: Heb jij, net als Michael Schumacher indertijd, de Ferrari ploeg naar je hand weten te zetten? Staan alle neuzen dezelfde kant op?
Sebastian: De samenwerking met Maurizio Arrivabene (Teammanager) en mijn crew kan niet beter. Er is onderling ontzag en 100% inzet van alle betrokkenen. binnen De Scuderia. Dat betekent ook dat ik mijn ploeg en geheel Ferrari geen teleurstellingen meer wil bezorgen waaraan ik zelf debet ben.

Sebastian-Vettel
In een draf naar zijn team


Autosport.nl: Het zou bijna besloten zijn dat de jonge snelle Sauber piloot Charles Leclerc de stoel van Kimi Räikkönen (wiens contract afloopt) gaat overnemen in 2019.
Sebastian: Als dat zo is betekent het een extra boost voor mij om de nr. 1 te blijven. Altijd goed als je wordt aangespoord door je teamcollega om de beste te zijn. Kimi behaalt overigens mooie resultaten voor Ferrari. Hij is een kei.

Autosport.nl: Geen stalorders, of zijn die op komst?
Sebastian: Laat ik het zo zeggen, we helpen elkaar natuurlijk als dat nodig is. Het gaat erom dat Ferrari na lange afwezigheid wereldkampioen kan worden. Daar ligt onze prioriteit.

Autosport.nl: De Duitse politici willen geen financiële steun geven aan de circuit-organisatie van Hockenheim of Nürburgring. Geen Duitse Grand Prix meer vanaf 2019. Zelfs de F1 bazen in Amerika verbazen zich erover.
Sebastian: Ik verbaas me minstens zo erg! Moeilijk voor te stellen dat in een autosport begeistert land als Duitsland met eigen coureurs in de Formule 1 (ook Nico Hülkenberg/Renault) geen race meer zal plaatsvinden. Ik blijf optimistisch dat er nog een oplossing zal worden gevonden. De Duitse Grand Pix mag en kan niet verloren gaan. Mijn teleurstelling zou groot zijn en dat heb ik laten weten.

Maurizio-Arrivabene-Teamchef-Ferrari
Teambaas Maurizo Arrivabene kan trots zijn op Sebastian Vettel. Deze staat aan de leiding van het rijderskampioenschap en zijn team doet het goed in 2018.

Reacties

    • 1
    • 0
     
    Anonieme gebruiker 13 juli 2018 10:15

    Het kampioenschap moet dit jaar nu eindelijk eens binnen gehaald worden. Had in 2017 ook al gekund maar die klapper met max op Singapore was een absoluut dieptepunt voor de Scuderia.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet