TCR Series

TCR Europe: Borković en Mora winnen heftige races op de Hungaroring

2018 Hungaroring R1 start 3

Het Europese broertje van de FIA WTCR maakte er op de Hungaroring weer een flinke strijd van. Twee races met veel spanning, maar ook met de nodige incidenten. Toerwagenraces met topcoureurs waarbij een aantal rijders doorsloegen met unfaire acties. Een coureur die bestraft wordt met een drive through penalty, maar zich doodleuk tot het eind van de race blijft bemoeien met de kop en na afloop maar 30 seconde straf krijgt. Een rijder die zich naar voren beukt, toch op het podium mag blijven staan en bij de volgende race slechts drie plaatsen gridstraf krijgt. Borković en Mora wonnen de beide races. Het verschil in de titelstrijd bedraagt maar één puntje. Dit alles krijgt zijn vervolg op het Nederlandse TT Circuit. Ze zijn in Assen alvast gewaarschuwd.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: TCR Europe

Race 1: Borković wint een spannende race voor Paulsen en Nagy
Terwijl het in bijna geheel Europa droog en warm was, lag de Hungaroring er door een flinke ochtendbui voor de start van de eerste TCR Europe race vochtig en verraderlijk bij. Alle 24 wagens stonden echter gewoon op slicks. Kampioenschapleider Mikel Azcona startte vanaf poleposition met naast hem Attila Tassi en achter hem Josh Files als derde. Onze jonge landgenoot Danny Kroes moest vanaf een 14de plaats beginnen.
Files had de beste start. Zij aan zij met Azcona pakte de Brit de leiding na de eerste twee bochten. Daarachter reed een aandringende Tassi, die al snel Azcona passeerde maar even later weer werd terug verwezen naar de derde plaats.
  2018 Hungaroring R1 62 Dusan Borkovic 182

Dušan Borković , de winnaar van de eerste twee races op Paul Ricard, had na een moeilijke periode de snelheid weer helemaal terug in zijn Target Competition Hyundai. Hij reed op een vierde plaats voor Reece Barr, Dániel Nagy en Stian Paulsen. De man uit Servië ging zich mengen in de strijd voor de kop en verschalkte al snel Tassi voor plaats drie.

Na contact tussen de agressief sturende Files, die moest stoppen na een lekke band, en Azcona , die helemaal dwars ging en daardoor een paar plaatsen verloor, ging de strijd verder door tussen Tassi en de ongeduldige Julien Briché voor de podiumplaatsen. De Fransman, die op Francorchamps een geweldige indruk achter liet, kon zijn driften niet beheersen en tikte Tassi tot aan de assen in het grind. Briché werd daarvoor bestraft met een 'drive through penalty', een straf die hij niet inwilligde.

De safetycar verscheen op de baan om gelegenheid te geven om de Honda uit het grind te trekken, wat erg langzaam ging en moeilijk lukte. Borković was door dit alles op kop gekomen, maar moest zijn opgebouwde voorsprong door de safetycar weer inleveren.

Na de herstart in de voorlaatste ronde reed Borković op kop, gevolgd door Paulsen en Azcona als derde. Briché, die zijn straf niet had ingelost bemoeide zich in de strijd om een virtuele tweede plaats. Niet fair van deze rijder, die na de race werd bestraft met een 30 seconde tijdstraf. Barr en Stefano Comini kwamen in de slotfase nog met elkaar in aanraking waarbij Azcona zijn derde plaats verloor aan Nagy. Een eerste race met veel incidenten, waarbij Danny Kroes nog profiteerde en uiteindelijk als negende werd geklasseerd.
  2018 Hungaroring R1 podium 3

UITSLAG RACE 1


Race 2: Mora wint zijn eerste TCR Europe race,1-2 finish voor M1RA op thuiscircuit
Na de regen op zaterdag nu een bloedhete zondag op de Hungaroring. Een tweede race die werd ontsierd door het vele contact en de vele 'drive through penalty's', vanwege het afsnijden van de bochten. Het kon Francisco Mora, aan het stuur van de M1RA Hyundai i30 N helemaal niets schelen. De Portugees reed naar zijn eerste overwinning, voor zijn teamgenoot Dániel Nagy, wat gelijk een 1-2 betekende voor M1RA op hun eigen Hongaarse thuiscircuit.
  2018 Hungaroring R2 start 2

Mora profiteerde optimaal van zijn poleposition door de 'reserved grid'. Na de start top toerwagen racen, drie-dik door de eerste bochten. Waarbij Mora in gevecht met zijn landgenoot Francisco Abreu en Julien Briché, als beste uit de strijd tevoorschijn kwam. Een paar bochten verder kreeg het Portugees onderonsje een vervolg, waarbij Abreu de kop overnam en de twee koplopers afstand namen. In de achterhoede hadden Danny Kroes en Jean-Karl Vernay het flink met elkaar aan de stok, met het nodige onderlinge duw en trekwerk tot gevolg.

De winnaar van race 1 Borkovic kreeg de bekende waas voor de ogen. Hij gaf Josh Files een forse tik, met veel schade aan zijn eigen Hyundai en een uitvalbeurt tot gevolg. Dániel Nagy ging ten koste van Julien Briché naar de derde plaats. Briché kreeg een koekje van eigen deeg na het nodige ramwerk van Files die naar de vierde plaats opstoof. Vooraan was het weer stuivertje wisselen tussen Abreu en Mora, waarbij laatstgenoemde de kop weer pakte. Een flink gevecht om de tweede plaats volgde met de vier wagens van Abreu, Nagy, Files en Tassi. Ook Josh Files kon zich weer niet beheersen, hij kwam stevig in contact met Abreu en kwam daar met het nodige voordeel op plaats drie weer uit.

2018 Hungaroring R2 26 Francisco Mora 136

Mora bleef in de slotfase voor de lokale held Nagy, Files overleefde alle schades en werd derde, gevolgd door zijn Hell Energy Racing-teamgenoot Tassi. Abreu werd het leven zo zuur gemaakt dat een vijfde plaats uiteindelijk zijn deel werd. Veel drive through penalty's vanwege niet respecteren van de 'track limits', waaronder voor Azcona, die daardoor buiten de punten viel. Na afloop kregen zowel Dušan Borković als Josh Files drie plaatsen gridstraf voor de volgende race op Assen. De strijd om de titel blijft spannend met de Spanjaard Azcona aan kop met 112 punten, op slechts één punt gevolgd door Borković met 111. De strijd wordt vervolgd op TT Circuit Assen op 18 en 19 augustus.

2018 Hungaroring R2 podium 4

UITSLAG RACE 2


STAND

Reacties

  • 2
  • 0
   
  Racing-Fan 09 juli 2018 20:30

  Eindelijk podium voor Stian Paulsen :) :)

  • 1
  • 0
   
  sven2199 10 juli 2018 08:01

  @Racing-Fan zeg dat wel! Zijn vlogs zijn ook een genot om naar te kijken!

  • 2
  • 0
   
  Dirk 10 juli 2018 12:08

  Heerlijk die TCR races, kon TCR Benelux maar zo'n succes worden

  • 3
  • 0
   
  Racing-Fan 10 juli 2018 18:37

  @Sven: Vanwege die vlogs ben ik fan van geworden. Mooi kijkje achter de schermen en hij is bovendien een sympathieke gast.. Voor wie de vlogs niet kent: https://www.youtube.com/user/StianPaulsenRacing/videos

  • 1
  • 0
   
  Quintin03 10 juli 2018 20:15

  Dirk, officieel is dit ook een TCR Benelux race. Maar goed, ik denk dat daarmee je punt alleen maar sterker gemaakt is.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 10 juli 2018 20:25

  Deze serie rijdt dus tijdens de gamma racing day als ik naar de datum kijk. Weet iemand het verdere programma van dit weekend

  • 2
  • 0
   
  sven2199 11 juli 2018 07:57

  @anoniem Boss GP, Supercarchallenge, Ford Fiesta Sprint Cup, GT&prototype challenge en de rest geen idee. Ze mogen het tijdschema wel gauw bekend maken.

  • 0
  • 0
   
  sven2199 11 juli 2018 07:58

  @Racing-Fan: ik ook en ik was eerlijk gezegd helemaal vergeten dat hij samen met Niels Langeveld streed om de titel in de Seat Eurocup.

  • 0
  • 0
   
  Racing-Fan 11 juli 2018 11:26

  Van de SEAT Eurocup ken ik hem maar toen was het voor mij gewoon een van de deelnemers.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet