Formule 1

Fernando Alonso: Nog één droom!

Voor Fernando Alonso betekende de overwinning van de 24h. van Le Mans een triomf waarvan hij niet durfde te dromen. De voor rijder en machine veeleisende, uitputtende strijd ging de bijna 37-jarige allround racer niet in de koude kleren zitten. 'Maar we konden ons geluk niet op en zo was de vermoeidheid snel vergeten.' Met Kazuki Nakajima achter het stuur van de grandioos presterendeToyota stonden Fernando en 3e coureur Sebastien Buemi wel even peentjes te zweten tijdens de laatste ronden van de race. De Spaanse furie Alonso wil nog één droom laten uitkomen, zijn 3e Formule 1 titel behalen. Maar zijn team McLaren zit nog steeds in een dip.

Tekst: Anjès Verhey/foto's PR

Fernando Alonso 02
Fernando Alonso is erg blij met het behalen van zijn overwinning met het team van Toyota van de 24h. van Le Mans


Anjès:
Betekent deze schitterende overwinning ook een overwinning op jezelf? Ten aanzien van je minder florissant verlopende Formule 1 tijd bij McLaren?
Fernando:
Ik geniet nog na van ons succes met Toyota op Le Mans. Natuurlijk heeft het mijn zelfvertrouwen gesterkt. Mijn Formule 1 tijd is op dit moment niet glansrijk te noemen. Alhoewel ik de eerste 5 races heel wat punten heb gescoord. In Monaco, Canada en in Frankrijk viel ik uit. Onze nieuwe partner Renault bouwt goede, snelle motoren. Het hangt echter niet alleen van een goede motor af. Het totale wagenpakket moet technisch kloppen en onderling in balans zijn. In Frankrijk werkten mijn remmen nauwelijks, versleten de banden te snel. Kortom dieptepunt. In onze 3-jarige periode met Honda hebben we teleurstellingen moeten slikken. We doen er natuurlijk alles aan om het tij te keren. McLaren wil terug aan het front waar ze thuishoort als je de historie erop naslaat. Ik ga er vanuit dat we wel de juiste weg zijn ingeslagen met Renault als motoren-partner.

Anjès:
Renault en Red Bull Racing nemen eind seizoen afscheid van elkaar. Renault wil zich meer op haar eigen team concentreren en zegt McLaren verder te helpen. Kan jullie team voor 100% op die toezegging rekenen?
Fernando:
Ja, ik ga er vanuit dat Renault het belang inziet van onze nieuwe samenwerking. Zij willen dat McLaren een wereldwijde ambassadeur kan zijn voor hun merk en hun Formule 1 motoren. Ik hoop echt dat het beter en beter zal gaan dan nú het geval is.

Anjès:
Je gaat voor de Triple Crown of Motorsport. Twee titels Formule 1 heb je behaald en Le Mans gewonnen. Nu nog de Indy 500 achter je naam zetten?
Fernando: Deelnemen aan de Indy 500 was een sensationele beleving en aan de 24h. van Le Mans zo mogelijk nóg sensationeler. Wat als laatste, zeg nooit laatste, op mijn verlanglijstje staat is simpel: het behalen van mijn derde titel in de Formule 1 én de Indy 500 winnen.

Fernando Alonso 01
Fernando Alonso tijdens een ontspannend moment in de paddock

Anjès:
Overweeg je eind seizoen de Formule 1 uit te stappen?
Fernando:
Daar kan ik op dit moment geen zinnig antwoord op geven omdat ik het zelf nog niet eens weet!

Anjès: Voel je je een oude coureur tussen heel wat piepjonge rijders die zich willen bewijzen en je, zo mogelijk, om de oren rijden? Eind juli word je 37.
Fernando: Nee, ik sta alleen op mijn verjaardag stil bij mijn leeftijd. So what? Ik ben vol vuur en ambitie tijdens mijn werk. Zo'n marathon van 24 uur alert blijven en in de auto het beste van jezelf geven vergt lichamelijk en geestelijk wel wat tol. Beetje rusten? Daar kwam het nauwelijks van. Je geeft het stuur aan je teamgenoot over, dommelt even in maar de spanning hoe brengt híj het er vanaf, krijgt de auto geen pech hield mij wakker.

Anjès:
Die laatste ronden...
Fernando: 
Herinner mij er niet aan! Ik betrapte mijzelf op gekromde tenen, gebalde vuisten, kaakkramp én peentjes zweten. Je staat met je team, de armen om elkaar heen geslagen, in de box. Al klaar om op te springen van vreugde over deze triomf met zelfs twee Toyota's als eersten over de finish. Maar de spanning tijdens die laatste racefase snijdt je de adem af. Een doemscenario flitst door je hoofd. Want stel er gaat in die laatste ronde iets kapot? Óf je teammaat, die de wagen over de finish zal rijden, maakt een fout (Nakajima). Net als in het voetbal: in de laatste minuten schiet de tegenpartij toch nog dat doelpunt en ben jij toch nog de verliezer.

Anjès:
Ik wens je succes met McLaren in de rest van het seizoen. Je blijft een optimistische strijder?!
Fernando:
Dank je voor je interesse en Ja succes hebben we nodig en ik blijf optimistisch strijden.

Fernando Alonso 03
Fernando Alonso in actie tijdens de Frans Grand Prix in de Mclaren MCL33 aangedreven voor de Renault motor

Reacties

    • 0
    • 0
     
    Anonieme gebruiker 01 juli 2018 10:45

    Leuk artikel, maar de Triple Crown heeft niets te maken met (2x) F1 wereldkampioen worden. GP Monaco, Indy 500, LeMans, dan mag je bij wijze van spreken in elk kampioenschap laatste finishen maar de Crown heb je.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet