Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Benelux Racing League

BRL: Harry Maessen bouwt aan nieuwe formulewagenklasse

Een snelle en competitieve formulewagenklasse, die op Circuit Park Zandvoort rondetijden van circa 1:30 kan rijden. Het bijbehorende prijskaartje voor een seizoen: ruwweg anderhalve ton. Zie hier de doelstelling van een op de geflopte Formule Chrysler gebaseerde formulewagenklasse, waarop ‘Mr. BRL’ Harry Maessen momenteel broedt.

Tekst: Roy van der Laan


Kunt u zich de Formule Chrysler nog herinneren? De kans is groot dat uw antwoord ‘nee’ luidt. De klasse was, zachtjes uitgedrukt, geen succes. Ricardo van der Ende won in 2001 overigens het EK in deze klasse. Harry Maessen ziet wel toekomst in een formulewagenklasse die op de Formule Chrysler is gebaseerd. “De oorspronkelijke motor in de Formule Chrysler was te zwak. Wij willen een 400 pk sterke motor, gebaseerd op de Ford vierliter V6 in de ELF BRL-V6, in de auto monteren. Dat moet, samen met enkele andere aanpassingen, leiden tot een auto die op Circuit Park Zandvoort circa 1:30 rijdt.” Qua rondetijd zit dat tussen een Formule 3 en een A1 GP-auto in.

Maessen laat de monocoque van de auto ongewijzigd. “De auto voldoet aan de eisen van de FIA op het gebied van crashveiligheid. Als we het chassis ongewijzigd overnemen, hoeven we de kostbare crashtests niet opnieuw te doen.”


Relatief betaalbaar

De klasse is bestemd voor rijders die na bijvoorbeeld de Formule Renault 2.0 door willen groeien, maar niet de onwaarschijnlijke budgetten voor een seizoen Formule 3 of gelijkwaardig bij elkaar kunnen sprokkelen. Volgens Maessen moet een budget van anderhalve ton voldoende zijn en dat is voor een dergelijke auto ‘betaalbaar’.
“Het wordt geen gemakkelijke auto om mee te rijden”, aldus de initiatiefnemer. “Wie in onze klasse vooraan rijdt, toont daarmee aan dat hij écht kan rijden.”

Het komende jaar staat in het teken van de ontwikkeling van de auto. Maessen beschikt thans over twee testauto’s, Jeroen Bleekemolen zal als testrijder optreden. Het is de bedoeling dat de klasse in 2008 van start gaat. De races vinden, zo is de bedoeling, plaats in dezelfde weekeinden als waarin de ELF BRL aan de start verschijnt.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet