Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Toyota wint (eindelijk) Le Mans, Racing Team Nederland in top tien, Jeroen Bleekemolen op podium (kort)

180617 Liveblog Toyota
Fernando Alonso en Sébastien Buemi op de winnende Toyota, Kazuki Nakajima erin.

Toyota probeerde het voor de twintigste keer, en eindelijk lukte het: de felbegeerde overwinning tijdens de 24 Uur van Le Mans. Kazuki Nakajima stuurde de auto met het startnummer 8, die hij deelde met Fernando Alonso en Sébastien Buemi, na 388 ronden als winnaar over de eindstreep. Met twee ronden achterstand eindigden Kamui Kobayashi, Mike Conway en José María López in de Toyota met startnummer 7 op de tweede plaats. Het Rebellion-team behaalde de derde en vierde plaats, met de nummer 3 van Thomas Laurent, Mathias Beche en Gustavo Menezes als best geklasseerde LMP1-non-hybride-auto.
  Tekst: René de Boer (vanuit Le Mans, Twitter: @renedeboer)
Foto: Rebocar Automotive Productions



De winst in de LMP2-klasse was voor G-Drive Racing met Roman Rusinov, Andrea Pizzizola en Jean-Eric Vergne. Na een sterk slotakkoord stelde Ho Pin Tung nog de achtste plaats in de klasse veilig voor de nummer 38-Jackie Chan DC Racing-Oreca, waarmee de rijder uit Velp de best geklasseerde Nederlander werd. De Racing Team Nederland-Dallara met Jan Lammers, Giedo van der Garde en Frits van Eerd eindigde op de negende plaats in de klasse.

In de GTE-Pro-klasse bezette Porsche, dat dit jaar het 70-jarig jubileum als sportwagenfabrikant viert, de eerste twee plaatsen met de beide 911's in retro-kleurenschema. De klassezege was voor het team met de roze nummer 92, bestaande uit Laurens Vanthoor, Kévin Estre en Michael Christensen, met de nummer 91 in Rothmans-kleuren van Fred Makowiecki, Richard Lietz en Gianmaria Bruni op de tweede plaats. Achter de beide Porsches eindigden twee Fords op de plaatsen drie en vier, met de beste klassering voor de nummer 68 van Joey Hand, Dirk Müller en Sébastien Bourdais. Nicky Catsburg verloor met de enig resterende BMW van het BMW Team MTEK in de slotfase nog tijd vanwege reparatie van een defecte schokdemper en eindigde samen met zijn teamgenoten Martin Tomczyk en Philipp Eng als twaalfde in de klasse.

Ook in GTE-Am won er een Porsche, en wel de 911 van het team Dempsey Proton Racing met het startnummer 77, bestuurd door Matt Campbell, Christian Ried en Julian Andlauer. Jeroen Bleekemolen en zijn beide teamgenoten Ben Keating en Luca Stolz in de Keating Motorsports-Ferrari leken lange tijd op weg naar de tweede plaats, totdat teambaas Ben Keating zo'n tweeënhalf uur voor het einde in de grindbak spinde. Daarop ging de tweede plaats naar de Spirit of Race-Ferrari met Giancarlo Fisichella, Thomas Flohr en Francesco Castellacci. Bleekemolen eindigde met zijn teamgenoten als derde en stond daarmee, tien jaar na zijn prachtige LMP2-klassezege met de Porsche RS Spyder, in ieder geval weer op het podium in Le Mans.

Later meer.




Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet