Clio Cup

Clio Cup Central Europe: Melvin de Groot op de weg terug na zware crash

IMG 7369 3

Komend weekend is het twee maanden geleden dat Melvin de Groot in een race van de Renault Clio Cup Central Europe loeihard crashte op het Circuit van Oschersleben. De rijder van team Bleekemolen kwam bij het opkomen van het rechte stuk met zijn achterwiel iets in het grind terecht en ging vervolgens bijna haaks rechtsaf de muur in. De klap was zo hard dat de Groot met behulp van een medisch team uit zijn zwaar beschadigde Clio gehaald diende te worden. Later die dag, in het ziekenhuis van Magdenburg, bleek de diagnose een gebroken onderrug. Autosport.nl nam contact op met De Groot en sprak met hem over zijn crash, en vooral zijn herstel.

Tekst: Niels van der Peet
Fotografie: Clio Cup Central Europe en Niels van der Peet

Autosport.nl: Melvin, hoe gaat het nu?
MdG: Inmiddels gaat het de goede kant op. De eerste twee/drie weken waren zwaar en had ik veel pijn. Naast mijn gebroken onderrug waren er ook veel spieren enorm opgerekt in mijn lichaam waar ik veel last van had. Ik moest veel rusten en slapen, maar vooral dat laatste was een ramp in het begin.

Autosport.nl: De klap was heftig, wat gebeurde er precies?
MdG: Er waren nog iets minder dan twee minuten te rijden en ik was mijn positie aan het verdedigen. Ik kwam heel ruim de bocht uit bij het opkomen van het rechte stuk, iets wat in mijn manier van rijden zit, alleen nu iets té ruim. Mijn linkerachterwiel gleed van de groene strook die achter de curbstone lag, heel lichtjes in het grind, waardoor ik de auto kwijt was en samen met een andere deelnemer rechtsaf de muur in ging.
  melvin

Autosport.nl: Wist je gelijk dat het mis was?

MdG: Nou, ik weet nog dat ik richting die muur gleed en bij mezelf dacht : 'deze gaat lastig worden en zeer doen jongen'. Dat bleek inderdaad zo, want vrijwel direct na de impact voelde ik dat het foute boel was, met name in mijn rug. Ik ben met behulp van de medische hulpdiensten van het circuit uit de auto gehaald en ben vervolgens overgebracht naar het medical center op het circuit. Daar spraken ze al het vermoeden uit dat er 'iets' met mijn rug aan de hand was en daarnaast ook met mijn bekken.

Autosport.nl: En toen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek?
MdG: Ja, nadat ik gestabiliseerd was werd ik met een helikopter overgevlogen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, in dit geval naar Magdenburg. Ik had flink pijn, maar het feit dat ik gevoel had in mijn benen stelde me enigszins gerust, want er gaat echt van alles door je heen op zo'n moment. Ze hebben mij daar verder onderzocht en daar kreeg ik de bevestiging dat ik mijn onderrug gebroken had. Gelukkig was mijn bekken niet gebroken, maar 'slechts' gekneusd.
  melvin2

Autosport.nl: Hoe lang heb je daar moeten verblijven?

MdG: Op donderdag mocht ik naar huis toe, dus ik heb daar uiteindelijk vijf dagen gelegen. In het begin zijn Michael en Sebastiaan (Bleekemolen) bij me gebleven, wat erg fijn was, maar die zijn logischerwijs na twee dagen weer terug naar Nederland gegaan. Mijn familie wilde nog overkomen, maar dat vond ik niet nodig omdat ze toch hooguit anderhalf uur per dag bij me langs mochten komen. Daarnaast speelde mee dat er in het plaatsje Magdenburg vrij weinig te beleven viel, dus zij zijn uiteindelijk thuis gebleven.

Autosport.nl: Dat moeten lange dagen geweest zijn voor je
MdG: Ja, want ik lag in Oost Duitsland in een ziekenhuis wat verder prima was, maar waar verder helemaal niets was. Ik had geen tv, geen radio, helemaal niets. Er hing niet eens een schilderijtje aan de muur op mijn kamer, om maar een voorbeeld te noemen. Ik had enkel en alleen mijn telefoon als afleiding op de momenten dat ik wakker was, want ik moest veel rusten en proberen te slapen.

Autosport.nl: We zijn nu twee maanden verder, heb je nog veel last?
MdG: Het gaat de goede kant op, alleen bleek na een week of drie na mijn crash, dat ik ook mijn stuitje flink had gekneusd. Dat had ik door de morfine en pijnstilling die ik kreeg niet eerder opgemerkt, en daar heb ik nog wel wat last van. Verder moet ik veel bewegen, omdat dat mijn herstel bevordert en mag ik voorzichtig aan weer wat gaan sporten met rechte rug.
  melvin3

Autosport.nl: En het racen?

MdG: Zolang ik niet als veldvulling op de startopstelling sta blijf ik racen, want dat blijf ik gewoon geweldig vinden. Mijn auto is weliswaar afgeschreven, maar we hebben nog een Cup Clio staan die al bijna twee jaar stil staat, en die gaat weer race-klaar gemaakt worden. Aan die auto moeten een aantal zaken veranderd en gewijzigd worden om aan het reglement van 2018 te voldoen. Gelukkig kunnen daarvoor nog best veel bruikbare onderdelen van mijn oude en beschadigde auto gebruikt worden.

Autosport.nl: Wanneer mogen we je terug verwachten?
MdG: Ik hoop tijdens het eerstvolgende weekend van de Clio Cup Central Europe op de Nürburgring. Dat is pas in het eerste weekend van augustus, dus ik heb nog even om verder te werken aan mijn herstel. Mocht de Nürburgring te vroeg komen, dan ga ik alles op alles zetten om er twee weken later tijdens de Clio races in het ADAC GT Masters weekend op Zandvoort weer bij te zijn. Die 'thuiswedstrijd' wil ik natuurlijk niet missen!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet