TCR Series

TCR Europe: Jean-Karl Vernay en Julien Briché winnen hectische races op Spa-Francorchamps

2018-2018 Spa Race 1- Stefano Comini 132

Duwen, trekken en veel contact tijdens de twee boeiende TCR Europe races op het warme Spa-Francorchamps. Leuk en spannend om te zien. Je kwam soms ogen te kort om alle schermutselingen bij te houden. Jean-Karl Vernay won met een klein verschil op Maxime Potty de eerste race. In tweede race kwam Kris Richard als eerste over de streep, maar hij werd achteraf bestraft voor contact met de latere winnaar Julien Briché. De jeugdige Danny Kroes reed naar twee top tien noteringen, zeker niet verkeerd in dit veld vol topcoureurs.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: TCR Europe

2018-2018 Spa Race 1-Jean-Karl Vernay 162


Race 1: Jean-Karl Vernay behaalt zijn eerste overwinning
Jean-Karl Vernay behaalde zijn eerste TCR Europe overwinning. Op een warme, stoffige middag in Spa reed de Fransman van Leopard Lukoil Racing zijn Audi RS3 LMS vanaf poleposition naar een start-finish overwinning. De enige die nog een beetje kon volgen was de lokale held Maxime Potty (Comtoyou Racing Volkswagen Golf GTI), die zijn eerste podium van dit seizoen behaalde. De Spanjaard Mikel Azcona pakte met zijn derde plaats de koppositie in de rijdersstand.
  2018-2018 Spa Race 1---2018 TCR Europe Spa R1 start 3
Danny Kroes startte vanaf een elfde positie, maar maakte na de start diverse plaatsen goed en lag achter Vernay, Potty, Azcona, Borković, Comini en Files, op een zevende plaats.

Julien Briché (JSB Compétition Peugeot 308) ontpopte zich als één van de smaakmakers op Belgische bodem. Na een verknalde start vocht de Fransman zich vanuit het middenveld terug naar de kop, ondanks een tik en uitstapje na het snelle Blanchimont gedeelte.
 
Het ging er tijdens de eerste race niet al te netjes aan toe. Reece Barr moest de pits opzoeken na contact met Stian Paulsen. Josh Files en Stefano Comini vochten voor de vijfde plaats en raakten elkaar, waardoor beide moesten opgeven. Ook Attila Tassi maakte het veel te bont, hij bleef gassen en reed zij aan zij met Jens Reno Møller door Eau Rouge en de Raidillon. Contact kon niet uitblijven en de Deen gleed van de baan, waar het echt een wonder mocht heten dat de vangrail niet geraakt werd. Tassi bleef doorvechten met Piro en Cencetti. Door middel van duwen, trekken en contact wist hij twee plaatsen goed te maken. Maar hij werd na de race terecht bestraft met een 30 seconde tijdstraf. Dezelfde straf werd opgelegd aan Paulsen.
  2018-2018 Spa Race 1Danny Kroes 132

Vernay won deze hectische race met een kleine marge op Potty, Azcona werd derde voor Dušan Borkovic, die er alles voor moest doen om de ontketende Julien Briché achter zich te houden. Kris Richard werd zesde, gevolgd door de weer prima acterende Danny Kroes, die zich langzamerhand steeds beter kan meten met de ervaren topcoureurs.
  2018-2018 Spa Race 1---2018 TCR Europe Spa R1 podium

UITSLAG RACE 1


Reacties

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 12 juni 2018 10:06

  Was Spa weer een combi van TCR Europe en TCR Benelux vanwege het beperkt aantal deelnemers in de laatste categorie?

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 12 juni 2018 10:13

  @Anonieme gebruiker (eigenlijk andere anonieme gebruiker;)) Volgens mij is het een stille dood gestorven het Benelux kampioenschap.

  • 0
  • 0
   
  Gerrie Hoekstra 12 juni 2018 10:22

  Inderdaad telden de 2 races van Francorchamps ook mee voor de Benelux Trophy, maar stelt niet zo gek meer voor. Stand: 1. Danny Kroes 68, 2. Maxime Potty 57,3. Jaap van Lagen 55, 4.Julien Briché 46, 5.Cedric Piro 45, 6. Loris Cencetti 43, 7. Jean-Karl Vernay 30, 8. Marie Baus-Coppens 24, 9. Stefano Comini 2 Het kampioenschap is er voor rijders en teams gevestigd in Nederland, België en Luxemburg.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 12 juni 2018 14:56

  TCR Benelux lijkt hetzelfde lot beschoren als de Clio Benelux. Helaas.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet