TCR Series

Dominante TCR Germany-zege op de Red Bull Ring voor Niels Langeveld

nl-redbullring-3

Niels Langeveld heeft op de Red Bull Ring op overtuigende wijze zijn eerste seizoenszege in de ADAC TCR Germany gepakt. Zowel in de vrije trainingen als in de kwalificatie was de Sassenheimer de snelste coureur op het Oostenrijkse Formule 1-circuit en in de eerste race reed hij naar een dominante zege. In de tweede race moest Langeveld door de reversed grid vanaf de tiende positie starten en na een mindere start moest hij nu genoegen nemen met de achtste plek. In het TCR Germany tussenklassement heeft Langeveld nu weer de tweede positie ingenomen, op korte afstand van Harald Proczyk.


Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

nl-redbullring-4


Na zes weken wachten was Niels Langeveld gretig naar succes. De racing one-coureur en zijn team begonnen, in de wetenschap dat de Audi RS3 LMS een nieuwe motor en een nieuwe turbo had gekregen, vol goede moed aan de vrije trainingen op het 4,3 km lange Formule 1-circuit. Daarin werden zijn niet teleurgesteld, want ook Langeveld zelf is in topvorm en bleek de snelste rijder in het 30 auto's sterke TCR Germany-veld.

nl-redbullring-1

"Het is heerlijk als je in de vrije trainingen de snelste bent", zei Langeveld, "maar je weet natuurlijk dat het in de kwalificatie moet gebeuren." In zijn eerste run reed hij de vijfde tijd, maar zakte hij gaandeweg terug naar de achtste positie. Dat was op zich voldoende om door te gaan naar de tweede kwalificatiesessie voor de top twaalf, maar Langeveld reed een tweede run en zette daarin de snelste tijd op de klok. In de slotseconden van deze sessie wist de Fin Antti Buri die tijd met een duizendste van een seconde te verbeteren, maar Langeveld kon met een goed gevoel door naar de tweede sessie. Daarin liet hij geen twijfel bestaan dat de racing one-coureur op de Red Bull Ring de te kloppen man is, hij pakte de poleposition voor race 1. Dat betekende tevens dat Langeveld door de reversed grid van de top tien in de tweede race als tiende moest starten.Langeveld was van plan om zo snel mogelijk afstand te nemen van de Audi van zijn directe achtervolger Antti Buri om hem geen kans te geven in zijn slipstream te komen. Zijn start was goed en zijn aanvalsplan slaagde, de racing one-Audi wist al snel een gaatje te slaan en zo kon Langeveld zich concentreren op het rijden van strakke rondetijden. Een safetycarperiode na incidenten op de baan bracht het veld echte weer bij elkaar en daardoor moest Langeveld weer van voor af aan beginnen. Zijn herstart was perfect en opnieuw gunde hij Buri geen slipstream. Met snelle rondetijden, steeds binnen een marge van drietiende van een seconde, kon de concurrentie de snelle Sassenheimer geen moment bedreigen en zo boekte Langeveld op overtuigende wijze zijn eerste zege in de TCR Germany 2018. "Geweldig dat alles eindelijk klopt, ik voelde dat dit er aan zat te komen", lachte de racing one-coureur tevreden.

nl-redbullring-2

In de tweede race was het zaak vanaf de tiende startplek snel naar voren te komen. Dat plan slaagde helaas niet, want Langeveld was niet goed weg. "Mijn eigen schuld", was Langeveld zich bewust."Ik liet mijn koppeling te vroeg los, kreeg daardoor mijn vermogen te laat en in plaats van posities te winnen verloor ik er vier."

nl-redbullring-5

Geduldig moest Langeveld zich weer naar voren knokken en dat lukte in de beginfase ook. Op de achtste positie aangekomen zat hij echter klem en hij moest berusten in deze achtste plaats. "Heel zuur, want mijn grootste concurrent Harald Proczyk won de race en loopt dus in het klassement iets uit. Maar er zijn nog vier evenementen, waaronder ook Circuit Zandvoort, en dus ben ik vol vertrouwen dat de titel in de ADAC TCR Germany 2018 haalbaar is."

Opnieuw moet Niels Langeveld echter geduldig zijn, want de volgende races in de TCR Germany zijn pas begin augustus op de Duitse Nürburgring. Daarna komt Langeveld wel weer snel in actie, want twee weken later is zijn favoriete thuiscircuit het strijdtoneel van de sterke Duitse competitie.

nl-redbullring-6

Uitslag race 1
1. Niels Langeveld;
2. Antti Buri (Fin);
3. Benjamin Leuchter (D);
4. Mike Halder (D);
5. Harald Proczyk (O);
6. Luke Wankmüller (D).

Uitslag race 2
1. Harald Proczyk (O);
2. Antti Buri (Fin);
3. Benjamin Leuchter (D);
4. Luca Engstler(D);
5. F Thoma (CZ);
6. Luke Wankmüller (D).
8. Niels Langeveld.

Tussenstand TCR Germany 2018
1. Harald Proczyk (O) 185
2. Niels Langeveld 163
3. Luca Engstler (D) 159

Kalender 2018
3-5 augustus Nürburgring Duitsland
17-19 augustus Zandvoort Nederland
7-9 september Sachsenring Duitsland
21-23 september Hockenheim Duitsland

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet