Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Vettel wint tamme race, Verstappen tandloos en probleemloos derde

Vettel achterkant

De Grand Prix van Canada is niet zoals verwacht ontaard in een vuurgevecht, maar werd een relaxte zegerit voor Sebastian Vettel. Hij kwam geen enkel moment onder druk en slaat een fijne slag naar Lewis Hamilton, die niet verder kwam dan de vijfde plek en de leiding in de titelrace weer aan Vettel moet afstaan. Van Max Verstappen werd verwacht dat hij vandaag de leiders het vuur aan de schenen zou kunnen leggen, maar dat bleek niet het geval. Bij de start vocht hij een mooi gevecht uit met Bottas, maar die slag verloor hij. Daarna reed hij een eenzame race en bleef hij waar hij startte: derde. Niet slecht, en vooral voor Verstappen in deze fase lekker om weer eens een weekend geheel foutloos af te werken.

Tekst: Daan Jeuken. Foto's: Teams

Startgevecht
Op de hypersofts hoopt Verstappen sneller weg te zijn dan Vettel en Bottas op ultrasofts voor hem. Verstappen is inderdaad goed weg en duikt meteen aan de binnenkant naast Bottas. Die geeft de Nederlander ruimte, maar houdt zijn Mercedes wel naast de Red Bull. Verstappen pakt de eerste binnenbocht, maar dan zit Bottas bij bocht 2 aan de binnenkant. De Fin heeft de meeste grip en behoudt de tweede plek. Een mooi gevecht, scherp, hard, maar fair en zonder contact.

Verstappen

Hamilton behoudt de vierde plek, Ricciardo gaat Räikkönen voorbij.

Vooraan verloopt de start erg netjes, achterin gaat het fout tussen Brendon Hartley en Lance Stroll. Stroll heeft overstuur in bocht 4 en dat geeft Hartley de kans om buitenom te gaan. Daar verwacht Stroll geen auto, hij laat de Williams naar buiten lopen, en Hartley kan nergens heen. De Toro Rosso gaat de muur en de lucht in, landt weer op de Williams en samen schieten ze rechtdoor. Wonder boven wonder blijft verder iedereen schadevrij.

De safetycar helpt de marshalls de wrakken opruimen. Bij de herstart zit Verstappen dicht bij Bottas, maar tot een inhaalactie komt hij niet. Ondanks de hypersofts, komt Verstappen vervolgens in de eerste stint niet in de buurt van Bottas. Sterker nog, zijn achterstand loopt op naar 5,5 seconde. Na 16 ronden komt Verstappen binnen voor de pitstop.

Hamilton

Hamilton moet noodgedwongen stoppen
Lewis Hamilton stopt in dezelfde ronde als Verstappen. Dat is verrassend, want op de ultrasofts zou de Brit veel langer door moeten kunnen. Hij heeft echter koelingsproblemen, die het team in de pits kan oplossen. Het gooit wel zijn strategie overhoop. Bovendien kost het de Brit een plek. Daniel Ricciardo komt de volgende ronde namelijk binnen, en komt voor de Mercedes terug op de baan. Plaats gewonnen voor Red Bull.

Waar komt Räikkönen uit?
Kimi Räikkönen komt na 33 ronden binnen. Doordat Ricciardo achter Verstappen is gebleven en Hamilton daarachter vastzit, is de Mercedes kwetsbaar. Als Räikkönen in de pits komt, wordt Hamilton ook nog eens opgehouden door Sirotkin. De wereldkampioen komt uiteindelijk met de schrik vrij, want hij blijft de Ferrari ternauwernood voor.

Vettel en Bottas kunnen veilig een pitstop maken, mits die goed gaat. Dat is het geval, dus ze blijven 1 en 2. Vettel heeft 5,5 seconden voorsprong op de Fin, die heeft evenveel voorsprong op Verstappen.

Race eerder afgevlagd
Ook in de tweede stint tikken de ronden voorbij zonder dat er op de baan indrukwekkende dingen gebeuren. Vettel heeft een ruime marge, zelfs de vrouw met de finishvlag kan hem niet verrassen als ze een ronde te vroeg begint te wapperen. Het betekent echter wel dat de race hierdoor een ronde eerder eindigt. In die extra ronde kwam Verstappen nog tot op een tiende van Bottas, maar dat mocht dus niet meer baten. Maar de derde plaats, een podiumfinish, en een heel weekend zonder schade en controverse – het is wel weer eens lekker voor Verstappen.
Ricciardo

Ricciardo moet in de slotfase nog door stampen om Hamilton voor te blijven, maar dat lukt ook. Met de vijfde plaats verliest Hamilton 15 punten op Vettel, die nu het kampioenschap weer leidt met één punt voorsprong.

Räikkönen op p6 is de laatste rijder die niet op een ronde wordt gezet. Hülkenberg en Sainz brengen de Renault als 'best of the rest' binnen, Ocon eindigt negende, Leclerc haalt weer een dankbaar laatste punt binnen voor Sauber.

Vettel is trots
Winnaar Sebastian Vettel stapt als een trots man uit zijn Ferrari. "Het weekend was perfect, vanaf het moment dat we hier landden. Het is mijn vijftigste zege, maar belangrijker is dat Ferrari hier al heel lang niet meer had gewonnen. Het maakt mij trots om hier voor Ferrari te winnen, dat wordt een mooi feestje vanavond. Dat ik nu het kampioenschap leidt is een leuke bijkomstigheid, maar daar maak ik me nu nog niet zo druk om."

Bottas machteloos
Valtteri Bottas deed dit weekend waar zijn teamgenoot niet in slaagde: de schade beperkt houden. "Vanaf ronde 1 was Sebastian sneller. Hij had de race onder controle. Als ik vanaf pole had gestart was het misschien een ander verhaal geweest, maar voor nu was dit het maximaal haalbare. In de slotfase had ik nog bijna te weinig brandstof, daardoor kwam Verstappen nog akelig dichtbij."

Verstappen tevreden
Max Verstappen had misschien meer verwacht van deze Grand Prix, maar na een prima weekend mag hij niet klagen. "Het was een goede race. We moesten vroeg stoppen omdat de hypersofts op waren. Daarna had ik op supersofts wel goede snelheid. In de laatste ronden werden we pas echt competitief."

Uitslag Grand Prix Canada
1. Sebastian Vettel, 68 ronden
2. Valtteri Bottas, op 7.376
3. Max Verstappen, op 8.360
4. Daniel Ricciardo, op 20.892
5. Lewis Hamilton, op 21.559
6. Kimi Räikkönen, op 27.184
7. Nico Hülkenberg, op 1 ronde
8. Carlos Sainz, op 1 ronde
9. Esteban Ocon, op 1 ronde
10. Charles Leclerc, op 1 ronde

11. Pierre Gasly, op 1 ronde
12. Romain Grosjean, op 1 ronde
13. Kevin Magnussen, op 1 ronde
14. Sergio Perez, op 1 ronde
15. Marcus Ericsson, op 2 ronden
16. Stoffel Vandoorne, op 2 ronden
17. Sergey Sirotkin, op 2 ronden

Fernando Alonso
Lance Stroll
Brendon Hartley
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet