TCR Series

TCR: Niels Langeveld wint TCR Germany R1 op de Red Bull Ring. Thuiszege voor Harald Prozyck in R2

Niels Langeveld heeft in de eerste ADAC TCR wedstrijd op de Red Bull Ring dit weekend zijn eerste seizoensoverwinning behaald. Zowel in de trainingen als in de kwalificatie was de Nederlander bijzonder sterk. Voor Audi werd het afgelopen zaterdag zelfs nog een dubbeloverwinning. Langeveld's Finse merkgenoot Antti Buri(LMS Racing) eindigde als tweede. Benjamin Leuchter, die door voetbalprof. Max Kruse ondersteund wordt, pakte de derde plek.


2018 Start RBR
Mooi gezicht Niels Langeveld neemt direct de leiding in R1.

Tekst Willem J. Staat
Foto's ADAC Motorsport

Niels Langeveld wint ADAC TCR Germany R1  op de Red Bull Ring. Thuiszege voor Harald Prozyck in R2
Na afloop van de eerste wedstrijd op de Red Bull Ring heerste er grote vreugde in het Racing One kamp waarvoor de 30-jarige Langeveld met zijn Racing One Audi R8 LMS uitkomt. Niels Langeveld: " Juist om dit gevoel racen wij en bereiden wij ons intensief voor. Wij hebben slechts zeven raceweekends en dan is het een grote uitdaging om op het juiste moment te presteren. Het gaat erom om overwinningen en bekers te behalen. Dat is toch fantastisch."

2018 Niels RBR
Prachtige overwinning voor Langeveld.

Niels had een bijzonder goede start en kon direct van Antti Buri wat afstand nemen. Contact tussen Buri en Mike Halder leidde er toe dat Langeveld's achtervolgers wat terrein verloren. Al na vier ronden leidde contact tussen gaststarter Daniel Davidovac(HP Racing) en de Peugeot 308 van Lucas Niedertschneider tot een safetycar interventie van zes minuten. Beiden moesten definitief opgeven. Na de herstart behield Niels de leiding en kon opnieuw afstand nemen, gevolgd door Buri en Prozyck. Laatstgenoemde verremde zich en daarvan profiteerden zowel Benjamin Leuchter als Mike Halder. Voor de tweede wedstrijd moest Langeveld vanaf een tiende startplek starten en voor hem een totaal nieuwe ervaring. Met veel zelfvertrouwen pakte Niels in R2 een achtste plek. Meer zat er op zondag niet in.

Commentaren na R1
Antti Buri: "Niels en ik bevonden ons op ooghoogte maar ik had enkele duels en moest mij verdedigen. Niels reed vooraan en maakte geen fouten. Met een tweede plek ben ik meer dan tevreden. "

Benjamin Leuchter: " Fantastisch na het enorm zware weekend in Most. Ben erg blij met deze derde plek. De jongens en meisjes hebben ontzettend hard gewerkt. Alles ondersteboven gekeerd en ook nog de fout in de auto gevonden. Enorm tevreden. Taak volbracht."

De tweede wedstrijd op zondag leverde een overwinning voor de lokale held Harald Prozyck op. Achter Prozyck eindigden Antti Buri en Benjamin resp. weer als tweede en derde. Voor Prozyck betekende het zijn tweede seizoensoverwinning en nam in de tussenstand van het kampioenschap de leiding van Niels Langeveld over.

2018 Niels RBR 2 In R2 moest Niels er flink tegenaan.

Harald Prozyck: "De wedstrijd was perfect. Erg gelukkig om een thuiswedstrijd te winnen. Ik rijd al zo lang dat ik pas bij de finale op Hockenheim naar de kampioenschapsstand kijk. Voor mij is het teamklassement belangrijker omdat Luke Wankmüller(beste rookie) het gewoon sensationeel goed doet.""

Direct bij de start nam Luca Engstler(VW Golf GTI TCR) de leiding, gevolgd door Sandro Kaibach in de Prosport Audi en Benjamin Leuchter. Nadat Engslter zich verremde kon Kaibach kortstondig de leiding nemen. Maar ook de Audi ProSport-coureur moest zijn koppositie snel aan Benjamin Leuchter prijsgeven. Een incident tussen Stefan Steibel(VW), J.C Reynolds(Seat Cupra) en de Fin Jussi Kuusiniemi leidde tot een safetycarinterventie.

Na de herstart nam Benjamin Leuchter opnieuw de leiding maar hij moest al snel zijn koppositie aan de oude vos Harald Prozyck afstaan en ook Buri ging nog aan Leuchter voorbij. In de strijd om de Honda Rookie Challenge leverden Luke Wankmüller en Max Hesse een fantastisch duel dat in het voordeel van HP-rijder Wankmüller werd beslist.


2018 HP Wankmuller
Luke Wankmüller. Veel talent. Een naam om te onthouden.


Wankmüller: "Dit was wel de hardste wedstrijd uit mijn carriere. Ik ben meer dan gelukkig."

Antti Buri: "Dat was een goede wedstrijd. In het begin was er bijzonder veel verkeer, vele aanvallen en het nodige contact. Toen ik ruimte had, heb ik alles op één kaart gezet, aangevallen en toen ik Ben inhalen. Ik wilde gewoon tweede worden. Een zeer perfect en goed weekend."

Benjamin Leuchter: "Een superstart en ik kon direct drie posities goed maken. In Turn 3 heb ik Sandro Keibach helaas licht geraakt en ik hield al rekening met een mededeling van de wedstrijdleiding dat ik mijn positie moest teruggeven. Intussen had Prozyck Keibach ook nog eens ingehaald en toen moest ik twee posities prijsgeven. Dat was bitter. Ik kon P2 weer terugveroveren. Maar toen haalde Antti mij ook nog eens in. Ik kon niet meer terug in de aanval. Maar met tweemaal P3 ben ik dolgelukkig na het moeilijke weekend in Most."
2018 Winnaar HP RBR
Pas op Hockenheim kijkt winnaar Harald Prozyck naar de tussenstand in het kampioenschap. Dat is nog eens een nuchtere Oostenrijker..

Uitslag R1
1 14 Niels Langeveld » Racing One » 33:08.213
2 30 Antti Buri » LMS Racing » + 2.862
3 10 Benjamin Leuchter » Max Kruse Racing » + 3.958
4 7 Mike Halder » Team Honda ADAC Sachsen » + 6.748
5 22 Harald Proczyk » HP Racing International » + 7.663
6 11 Luke Wankmüller » HP Racing International » + 10.376
7 8 Luca Engstler » Liqui Moly Team Engstler » + 12.117
8 19 Max Hesse » Prosport Performance » + 12.688
9 39 Florian Thoma » Team Engstler Europe » + 16.893
10 54 Simon Reicher » YACO Racing » + 17.307

Race 2
1 22 Harald Proczyk » HP Racing International » 32:51.084
2 30 Antti Buri » LMS Racing » + 3.255
3 10 Benjamin Leuchter » Max Kruse Racing » + 3.912
4 8 Luca Engstler » Liqui Moly Team Engstler » + 8.837
5 39 Florian Thoma » Team Engstler Europe » + 11.731
6 11 Luke Wankmüller » HP Racing International » + 12.046
7 19 Max Hesse » Prosport Performance » + 12.383
8 14 Niels Langeveld » Racing One » + 13.786
9 44 Sandro Kaibach » Prosport Performance » + 15.275
10 42 Lukas Niedertscheider » Niedertscheider Motorsport » + 15.641

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet