Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula 4

Formule 4: Een terugblik op het eerste weekend van juni

start-spa-F4

Het komende weekend staan er weer Formule 4-races op het programma in de ADAC F4 op de Red Bull Ring en het Engelse F4-kampioenschap op Oulton Park. Het afgelopen raceweekend werden drie van de vier F4-kampioenschappen verreden. Variërende startvelden en verschillend niveau van de rijders maken het bijna onmogelijk om kwaliteit te vergelijken. Het Spaanse en NEZ kampioenschap hebben het moeilijk. De ontmoeting in Jarama ging niet door omdat er te weinig deelnemers waren. Alle kampioenschappen tegelijk laten rijden in verschillende landen helpt ook niet mee om gevulde startvelden te krijgen. Een terugblik.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: PR

De tweede ontmoeting voor het Spaanse Formule 4-kampioenschap op het circuit van Jarama werd afgelopen weekend afgeblazen vanwege te weinig inschrijvingen. De eerste drie races op het circuit van Aragón op 19 en 20 mei, waar maar acht deelnemers op de grid stonden, werden overheerst door de Spaanse coureur Guillem Pujeu, die driemaal zegevierde voor zijn team FA Racing. De derde ronde staat nog steeds gepland op 23 en 24 juni op het Circuit Ricardo Tormo in Valencia.
  SMPF4 2018 Smolensk

Voor het Northern European Zone F4 kampioenschap streden afgelopen weekend in het verre Nizhny Novgorod in Rusland 12 jonge deelnemers op de Nring. Freek Schothorst, die met twee derde plaatsen nog op het podium stond tijdens de eerste ronde in Smolenk, was afwezig. Goede zaken deed de Zweed Isac Blomqvist, uitkomend voor het Nederlandse MP Motorsport, die met drie tweede plaatsen koploper bleef in de titelstrijd. De 17-jarige rijder staat bovenaan de lijst met 98 punten, gevolgd door Mikhael Belov met 80 en Ivan Berets met 69 punten. De derde ronde staat pas gepland in het weekend van 11 en 12 augustus op de Moscow Raceway.
  lorandi998

Een flink veld van 28 wagens gingen van start voor het Italiaanse F4 kampioenschap. Enzo Fittipaldi ging als leider naar Monza toe, maar het werd niet het weekend waar de Braziliaan op gehoopt had. Een uitval in de eerste race, een slechte 18de plek in het vervolg en een matige vijfde plaats in de afsluitende race betekende dat de Prema Theodore Racing coureur zakte naar een derde plaats in de titelstrijd met 103 punten. Een fantastisch weekend was er wel voor Leonardo Lorandi, die de eerste en derde wedstrijd op zijn naam wist te schrijven. De Italiaan steeg naar de toppositie in de stand (143), gevolgd door de uitstekend presterende Brit Olli Caldwel met twee tweede en een derde plaats, wat resulteerde in een puntentotaal van 120.
  F4-Spa-podium-C3

Het Franse F4 kampioenschap maakte het afgelopen weekend hun uitstapje naar het uitdagende circuit van Spa-Francorchamps in België. 19 wagens aan de start. De Monagask Arthur Leclerc, broer van Formule 1-rijder Charles, maakte indruk met zijn eerste poleposition. Ulysse De Pauw, Stuart White en Théo Pourchaire wonnen elk hun eerste wedstrijd van dit seizoen. Vier rijders met verschillende nationaliteiten, waarbij Pourchaire liet zien als junior ook algemeen te kunnen winnen. Een hoog niveau in de Franse F4-strijd, waarbij de Braziliaan Caio Collet zijn koppositie in de titelstrijd behield met 109,5 punten, gevolgd door de beide Belgen Ulysse de Pauw met 98 en Ugo de Wilde met 95. Leclerc is gestegen naar een vierde plaats (88). De volgende drie races zijn op 14 en 15 juli op het Franse circuit van Dijon.

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet