Liveblogs

DTM/F3: Liveblog vanaf de Hungaroring

180602 DTM Liveblog opening
Voor het eerst dit seizoen rijden de DTM en het FIA EK Formule 3 samen

De Hungaroring is dit weekeinde de locatie voor het derde seizoensevenement van de DTM en de tweede ontmoeting van het FIA EK Formule 3. Ook de Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup komt op het Grand Prix-circuit nabij Boedapest in actie. Tijd derhalve voor een liveblog op AUTOSPORT.NL. De meest recente bijdragen verschijnen bovenaan met tijdsaanduiding, vragen en opmerkingen zijn als altijd welkom via de commentaarfunctie.

Tekst: René de Boer (vanuit Mogyoród, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR, Rebocar

21.35 uur: Geen van de betrokken teams heeft binnen de voorgeschreven termijn beroep tegen de uitsluitingen van rijders aangekondigd, zodat de gewijzigde uitslag nu defintief is. Daarmee sluiten ook wij de berichtgeving via dit liveblog voor het weekeinde af. Over drie weken staat de volgende ronde voor de DTM en het FIA EK Formule 3 op het programma, dan op de Norisring in Neurenberg. Voor nu of straks welterusten en graag tot dan!

180603 DTM Hungaroring gewijzigde uitslag race 2

180603 DTM Hungaroring gewijzigde stand na 6 van 20 races

20.35 uur: Ruim vijf uur na het vallen van de finishvlag in de DTM-race namen de sportcommissarissen de beslissing om Bruno Spengler (zevende), Lucas Auer (negende) en Edoardo Mortara (tiende) uit de uitslag te schrappen. Als reden werd aangevoerd een vergrijp tegen artikel 30.9 van het sportief regement van de DTM, dat voorschrijft dat "een rijder vanaf het moment van het oprijden van de ingang van de pitstraat de snelheid dusdanig moeten verminderen, dat hij zijn auto zonder het in gevaar brengen van andere deelnemers of marshals voor de pitbox tot stilstand kan brengen." Bij Mortara en Spengler werd er bovendien nog een voorwaardelijke straf van tien plaatsen terugzetting in de startopstelling voor de eerstvolgende race opgelegd, omdat ze niet hadden voldaan aan artikel 31 van het sportief reglement, dat stelt dat "de rijders (...) verplicht zijn de signalen te respecteren en de daarmee gegeven instructies op te volgen". Na het ongeval van Lucas Auer werden er in de pitstraat gele vlaggen gezwaaid. Bovendien werden Mortara en Spengler door hun teams via de radio op de hoogte gebracht van de extreem gladde omstandigheden in de pitstraat. De voorwaardelijke straf voor Mortara en Spengler geldt voor de komende twee DTM-weekeinden (Norisring en Zandvoort). Door het uit de uitslag halen van Spengler, Auer en Mortata schuift Robin Frijns op van de elfde naar de achtste plaats en scoort daarmee voor de derde opeenvolgende race punten. Loïc Duval wordt negende, René Rast tiende.

17.20 uur: Na zijn succes van vanmorgen heeft Hitech-rijder Enaam Ahmed ook de derde en afsluitende Formule 3-race van het weekeinde op de Hungaroring gewonnen. Vanaf de pole-position leidde hij van start tot finish en werd zo ook de best geklasseerde rookie in het veld. Dan Ticktum had wat problemen in de beginfase, maar eindigde niettemin als tweede, terwijl Mick Schumacher een sterke start kende, opstoomde naar de derde plaats en die tot aan het einde wist vast te houden. De beide Van Amersfoort.rijders Soori en Petrov eindigden op de plaatsen 13 en 14.

15.55 uur: Ook de tweede race van de Audi R8 LMS Cup werd met de rode vlag onderbroken vanwege regen, maar in dit geval besloot de wedstrijleiding met nog negen minuten op de klok de wedstrijd niet meer te hervatten. Kris Heidorn werd daarmee de winnaar, voor de Hongaarse Vivien Keszthelyi. Csaba Mor reed een tijdlang op de derde plaats, maar spinde in de vierde ronde en viel terug tot aan de staart van het veld. In de zesde ronde begon het hard te regenen, in de achtste ronde stuurde de wedstrijdleiding de safety-car de baan op en een ronde later werd de race gestaakt.

14.55 uur: Het hele weekeinde vond BMW het tempo niet op de Hungaroring, maar in de tweede race van de DTM had het merk uit München geluk: de strategie met extreem vroege pitstops wierp zijn vruchten af en zo bezetten BMW-rijders volledig tegen de verhoudingen in de eerste drie plaatsen in de race. Marco Wittmann won voor Timo Glock en Philipp Eng. Glock neemt daarmee de leiding in de tussenstand van het kampioenschap over. Mike Rockenfeller eindidge als beste Audi-rijder op de vierde plaats, voor Paul Di Resta als beste Mercedes-rijder. De drie BMW-rijders Eriksson, Spengler en Farfus eindidgen op de plaatsen zes totr en met acht, Mercedes-coureurs Lucas Auer en Edoardo Mortara completeerden de top tien. Robin Frijns werd als elfde geklasseerd.

13.58 uur: Informatie vanuit de wedstrijdleiding: Een van de baanposten heeft zware verwondingen aan zijn been. Twee andere personen zijn middelzwaar gewond. Geen van de betrokken personen verkeert in levensgevaar, allen zijn op weg naar het ziekenhuis. De resterende raceduur bedraagt 28 minuten plus één ronde.

13.50 uur: De race is met de rode vlag onderbroken. Na een flinke plensbui, die overigens alweer over is, was de betonstrook in de pitstraat zo glad, dat eerst Lucas Auer en daarna Edoardo Mortara en Bruno Spengler bij een poging, voor hun pitbox te remmen, rechtdoor gleden en de apparatuur en de muur van de pitbox troffen. Ogenschijnlijk werden ook twee technische commissarissen en een monteur geraakt. Daarop besloot de wedstrijdleiding de race te onderbreken. Er staan nog zo'n 36 minuten op de klok.

180603 DTM Liveblog Auer

11.50 uur: Mercedes domineerde de kwalificatie voor de tweede DTM-race op de Hungaroring: vijf Mercedes-rijders bezetten de eerste vijf startplaatsen, alle zes de Mercedes-rijders staan in de top zeven. Snelste man was Lucas Auer (foto) met een tijd van 1:36,717 minuten, gevolgd door zijn merkgenoten Wehrlein, Di Resta, Mortara en Paffett. Daartussen staat René Rast als beste Audi-rijder op de zesde plaats, voor Daniel Juncadella en Timo Glock als beste BMW-coureur, achtste op de grid. Robin Frijns sloot de kwalificatie als elfde af.

11.20 uur: Pole-sitter Daniel Ticktum kwam slecht weg, waarop zijn landgenoot Enaam Ahmed de leiding nam en vervolgens zonder al teveel problemen zijn eerste overwinning in het FIA EK F3 naar huis reed. Ahmed nam daarmee tevens de leiding in de tussenstand van het kampioenschap over, omdat Ticktum vanwege een remdefect in de vijfde ronde uitviel en daarmee geen punten scoorde. Achter Hitech-rijder Ahmed eindigde Prema-coureur Marcus Armstrong op de tweede plaats, voor de Spaanjaard Alex Palou, eveneens uitkomend voor Prema. Keyvan Soori was beste Van Amersfoort-rijder als 15e, Artem Petrov eindigde met een ronde achterstand als 23e.

10.10 uur: De Duitser Kris Heidorn bepaalt nog steeds het tempo in de Audi R8 LMS Cup. In de kwalificatie voor de tweede race reed hij een tijd van 1:55,014 minuten en was daarmee 0,709 seconden sneller dan de Hongaarse Vivien Keszthelyi, die op haar beurt landgenoot Csaba Mor 0,039 seconden voor bleef.

180603 DTM Liveblog Muller

9.15 uur:
Audi-rijder Nico Müller (foto) was het snelst in de afsluitende vrije training van de DTM. Met zijn tijd van 1:37,433 minuten was de Zwitser 0,394 seconden sneller dan zijn Duitse merkgenoot René Rast. Jamie Green, eveneens met Audi, sloot de sessie als derde af, voor de Mercedes-rijders Daniel Juncadella, Paul Di Resta en Lucas Auer. Robin Frijns werd als twaalfde geklasseerd. Bij BMW liep het opnieuw niet: de zes BMW-rijders eindigden op de laatste zes plaatsen.

Zondag 9.00 uur:
Na de regen van gisteren begroet de Hungaroring de talrijk aanwezige bezoekers vandaag met stralende zonneschijn. Het programma voor vandaag omdat nog een vrije training, twee kwalificaties en in totaal vier races en luidt als volgt:

08.30-09.00 uur: vrije training DTM
09.25-09.55 uur: kwalificatie Audi R8 Cup
10.25-11.00 uur: race 2 FIA EK F3
11.20-11.40 uur: kwalificatie DTM
13.30-14.30 uur: race 2 DTM
15.10-15.40 uur: race 2 Audi R8 Cup
16.10-16.45 uur: race 3 FIA EK F3

17.00 uur: Het parc fermé voor de DTM-auto's is opgeheven en daarmee staat de uitslag van de race van vandaag vast. Zo sluiten we dan ook onze berichtgeving via dit liveblog voor vandaag af, morgen zijn we graag weer terug. Vanaf de Hungaroring een prettige avond gewenst!

16.45 uur: Een tijdlang leek het erop, dat de Britse Hitech-rijder Enaam Ahmed de pole-position voor de beide FIA EK F3-races van morgen voor zich op zou eisen, maar na het vallen van de finishvlag reed zijn landgenoot Daniel Ticktum met 1:34,937 minuten de snelste tijd en veroverde zo de pole voor de eerste race van morgen. Voor Ahmed restte de eerste plaats in de klassificatie van de op-één-na-snelste rondetijden, beslissend voor de startopstelling voor de afsluitende race van het weekeinde. Daarin start Ticktum als tweede, terwijl Ahmed tweede op de grid voor de eerste race van morgen staat.


16.05 uur: Kris Heidorn won vanaf pole-position de eerste Audi R8 Cup-race op de Hungaroring. Na 16 ronden kwam de Duitser, tevens leider in de tussenstand van het kampioenschap, met een voorsprong van 2,8 seconden op de Pool Bartosz Maziewski als winnaar over de eindstreep. De derde plaats was voor de Hongaar Csaba Mor, gevolgd door zijn landgenote Vivien Keszthelyi.

180602 DTM Liveblog DTM-R1

14.45 uur:
Vorig jaar won Paul Di Resta de zaterdagsrace op de Hungaroring en dit jaar herhaalde hij dit succes. Hij startte vanaf de pole-postion, maar moest na de pitstops een tijdlang Lucas Auer voor zich dulden. In de 22e ronde passeerde Di Resta zijn Oostenrijkse merkgenoot en heroverde daarmee de leiding. Daarop reed hij zonder problemen zijn negende overwinning in de DTM naar huis. Auer kwam als tweede over de eindstreep, terwijl een sterk rijdende Nico Müller als derde en beste Audi-rijder geklasseerd werd. De Audi's deden het als geheel goed, want René Rast eindigde als vierde, terwijl Robin Frijns als zevende een Audi-trio op de plaatsen zeven tot en met negen aanvoerde, met Duval en Green. Voor Frijns was de zevende plaats zijn beste DTM-resultaat tot nu toe. BMW daarentegen leverde op het Grand Prix-circuit een blamabele voorstelling af: geen enkele BMW-rijder kwam in de punten, Bruno Spengler was als twaalfde de best geklasseerde rijder van het merk uit München. Alleen Pascal Wehrlein als 13e doorbrak het BMW-zestal op de plaatsen twaalf tot en met 18.

11.45 uur: Paul Di Resta start vanaf de pole-position voor de DTM-race, straks om 13.30 uur. In de kwalificatie reed de Schot met zijn Mercedes-AMG C 63 DTM een tijd van 1:37,349 minuten en eindigde daarmee voor Audi-rijder Nico Müller en Mercedes-man Lucas Auer. René Rast, wiens Audi na zijn flinke crash van twee weken geleden op de Lausitzring weer geheel nieuw is opgebouwd, kwalificeerde zich als vierde. Alleen BMW kwam er niet helemaal aan te pas: Augusto Farfus was de best geklasseerde BMW-rijder op de achtste plaats. Robin Frijns kon zijn goede vorm uit de vrije trainingen niet helemaal vasthouden: de Limburger kwalificeerde zich als 14e.

180602 Liveblog F3 Start

11.15 uur:
Voor de tweede keer dit seizoen na de ouverture in Pau startte de Brit Dan Ticktum vanaf de pole-position voor een FIA EK F3-race, maar anders dan drie weken geleden in Frankrijk wist hij zijn goede uitgangspositie nu ook te vertalen naar een overwinning. Op een na regen in de ochtend opdrogende baan boden alleen de eerste paar ronden wat actie, voor de rest was het, zoals op de Hungaroring enigszins te verwachten viel, een vrij eentonige aangelegenheid. Na een duel met Armstrong in de eerste bocht nam Ticktum de leiding en reed vervolgens de overwinning naar huis. Voor de Red Bull-rijder van het Motopark-team was het zijn eerste EK-zege. Guanyu Zhou en Robert Shvartzman, beide rijdend voor Prema Theodore Racing, werden als tweede en derde over de geklasseerd. Shvartzman was daarmee de beste rookie. Weliswaar kwam Ralf Aron als tweede over de eindstreep, maar vanwege een tijdstraf van vijf seconde als gevolg van een valse start werd hij vijfde in de uitslag. Beste Van Amersfoort-rijder was Keyvan Soori als 16e, Artem Petrov werd twintigste.

10.15 uur: Opnieuw staan er twaalf auto's aan de start van de Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup. In de kwalificatie voor de eerste race reed de Duitser Kris Heidorn, leider in de tussenstand, met 2:06,919 minuten de snelste tijd, gevolgd dor de Hongaar Csaba Mor en de Pool Bartosz Paziewski.

180602 DTM Livbeblog FT2

09.10 uur: Robin Frijns (foto) lijkt, ongeacht de omstandigheden, goed in vorm te zijn. Nadat hij gisteren op een droge baan in de eerste vrije training van de DTM al de op één na snelste tijd reed, was hij vandaag in de tweede vrije training in de regen de snelste. Met een tijd van 1:56,342 minuten voerde onze landgenoot met zijn Audi RS 5 DTM de tijdenlijst aan, waarmee er voor het eerst sinds jaren weer eens een Nederlander bovenaan stond in een DTM-sessie. Met een achterstand van 0,175 seconden eindigde BMW-rijder Marco Wittmann als tweede, voor Loïc Duval (Audi), Timo Glock (BMW) en Nico Müller (Audi). Beste Mercedes-AMG-coureur was Gary Paffett op de zesde plaats. "Het was erg nat en er was ook de nodige aquaplaning, maar het belangrijkste is dat de auto niet beschadigd is. Voor de rest ging het goed, ik was het snelst", aldus Frijns.

180602 Liveblog regeb
Regen op de Hungaroring

Zaterdag, 8.30 uur: Na een bloedhete vrijdag is het weliswaar nog steeds warm op de Hungaroring, maar in dit geval ook in de vorm van warm water, want de regen komt flink naar beneden op het moment dat de DTM-rijders de baan op gaan voor de tweede vrije training. De verwachting is echter dat het snel weer droog wordt. Het programma voor vandaag luidt:

08.30-09.00 uur: 2e vrije training DTM
09.25-09.55 uur: kwalificatie Audi R8 Cup
10.25-11.00 uur: race 1 FIA EK F3
11.20-11.40 uur: kwalificatie DTM
13.30-14.30 uur: race 1 DTM
15.25-15.55 uur: race 1 Audi R8 Cup
16.15-16.35 uur: kwalificatie 2 FIA EK F3

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet