TCR Series

TCR Europe: Kroes en Van Lagen maken indruk tijdens Jumbo Racedagen op Zandvoort

2018-2018 Zandvoort Race 2---2018 TCR Europe Zandvoort R2 start

Niet alleen FIA WTCR dit Pinsterweekend op Zandvoort. Het (iets) kleinere broertje, de TCR Europe rijdt ook twee races voor hun eigen kampioenschap. Aan de start 22 top coureurs, waaronder onze beide landgenoten, de jonge Danny Kroes en de ervaren Jaap van Lagen, die voor dit weekend de plaats overneemt van Leopard Lukoil Team rijder Jean-Karl Vernay, die grotere belangen heeft in de WTCR strijd.

Tekst: Marco Antheunisse en Gerrie Hoekstra
Foto's: Co van der Gragt, Erik van der Schaaff en PR

Jumbo-Max-2374


Eerste kwalificatie sessie
Pas na tien van de twintig minuten durende eerste kwalificatiesessie van TCR Europe/Benelux komt Jaap van Lagen de baan op voor een snelle ronde. Die is dan wel meteen de snelste van dat moment, hij is ruim een halve seconde sneller dan Stian Paulsen. Ook Josh Files en Dusan Borkovic verbeteren de tijd van de Noor, die dit weekend wordt bijgestaan door Niels Langeveld en Herman de Jager. Een ronde later verbetert Van Lagen zijn tijd nog iets naar 1:44.821.

2018-2018 Zandvoort Saturday---2018 Zandvoort 38 Danny Kroes 18

Danny Kroes klimt op van de 15e naar de zesde positie, waarmee hij ook door mag naar de tweede kwalificatiesessie. Het zit echter dicht bij elkaar, want even later staat hij al achtste en nu wordt het spannend. Met nog een minuut te gaan staat Kroes tiende en die plek behoudt hij ook, waarmee beide Nederlanders dus doormogen naar Q2. De top twaalf van Q1 beginnen om 16:10 uur aan de tweede sessie.


IMG 8445

Tweede kwalificatie sessie

Tien minuten spanning in de tweede kwalificatiesessie van TCR Europe/Benelux. De eerste snelle ronde van Van Lagen was niet snel genoeg voor de pole, Mikel Azcona was een fractie rapper. Dus kwam de Nederlander de pits in, om in een ultrasnelle laatste poging in elke sector de tijd van Azcona te verbeteren en alsnog de pole te pakken.

  2018-2018 Zandvoort Saturday---2018 Zandvoort 38 Danny Kroes 70


Danny Kroes stond lang achtste, maar zakte in de slotfase terug naar de tiende positie. Erg is dat niet, want daarmee start hij de eerste race weliswaar vanaf de vijfde startrij, dankzij de reversed grid van de top tien zal hij in de tweede race op zondag voor een ongetwijfeld volgepakt Circuit Zandvoort vanaf poleposition mogen starten. Daarmee gaat dus in beide races een Nederlander vanaf pole van start, mooier kan het eigenlijk niet tijdens de Jumbo Racedagen.

UITSLAG KWALIFICATIE

Race 1
Alleskunner Jaap van Lagen start met zijn Audi RS3 LMS TCR vanaf poleposition in de eerste race van de TCR Benelux/Europe, met naast hem de ervaren Spanjaard Mikel Azcona.
  2018-2018 Zandvoort Race 1---2018 TCR Europe Zandvoort R1 start 2

Het duurt heel lang voordat de rode startlichten doven. Jaap van Lagen is slecht weg, nog slechter gaat het daarachter. Reece Barr krijgt een tik en gaat vol de rail in aan de tribunekant. De wagen klapt terug de baan op en raakt ook de wagen van Igor Stefanovski en Julien Briché.

Drie uitvallers gelijk na de start. De safetycar moet voor de nodige rust zorgen. De zwaar beschadigde Hyundai van Barr wordt weggesleept en de verschillende vloeistoffen worden door de marshalls weggeveegd. Het overgebleven startveld wordt door de pits geleid.
  2018-2018 Zandvoort Race 1---2018 TCR Europe Zandvoort R1 46 Jaap Van Lagen 128

Na de herstart heeft Azcona de kop genomen. Van Lagen is teruggezakt naar de vijfde plaats, maar weet Burkovic weer in te halen en gaat de strijd aan met Josh Files voor de laatste podiumplaats.


2018-2018 Zandvoort Race 1---2018 TCR Europe Zandvoort R1 88 Maxime Potty 76

Maxime Potty verremt zich en komt in het grind te staan van de Tarzanbocht. Jaap van Lagen heeft zich vlak achter Files genesteld en remt de Brit voor de Tarzanbocht aan de binnenkant uit. Danny Kroes ligt inmiddels op een achtste plaats en gaat vol het gevecht aan met Dániel Nagy. Jaap van Lagen komt zienderogen dichterbij tweede man Attila Tassi. Met nog twee ronden te gaan wordt de spanning opgevoerd, maar de man uit Ede komt er niet voorbij. Mikel Azcona wint de wedstrijd voor Attila Tassi en Jaap van Lagen. Op de vierde plaats eindigt Josh Files gevolgd door Dusan Borkoviç en Stian Paulsen. Danny Kroes komt 0,074 seconde te kort om Nagy te verslaan voor plaats 7.

  2018-2018 Zandvoort Race 1---2018 TCR Europe Zandvoort R1 podium

UITSLAG RACE 1


Race 2
Danny Kroes mag door het omdraaien van de eerste 10 na de kwalificatie starten vanaf de poleposition. Jaap van Lagen kwalificeerde zich als snelste en gaat de tweede race starten vanaf een tiende plaats. Rijden er in het wereldkampioenschap sterke coureurs, de TCR Benelux/Europe heeft ook genoeg ervaren rijders die hun sporen al in diverse kampioenschappen hebben verdiend. Een flink aantal rijders maakt kans op de overwinning.
  480-start-tcr-europe-r2

Na de start laat Kroes zich verrassen door Jens Reno Möller met het nodige tikwerk. Ook Josh Files passeert de Nederlander. Kroes laat het niet op zich zitten en pakt bij het uitkomen van bocht 10 de tweede plek af van Möller, die door Files gepasseert is. Jaap van Lagen boendert door het veld heen en ligt al op een zesde plaats. Josh Files neemt wat voorsprong op Kroes, die op zijn beurt de nieuwe nummer drie Kris Richard van zich af moet houden. Jaap van Lagen is ontketend, haalt ook Reece en Möller in en ligt al op een fraaie vierde plaats. Hij heeft Kris Richard en Danny Kroes al in zijn vizier. Na een tik van Dániel Nagy gaat Stian Paulsen bij het aanremmen van de Mastersbocht hard de vangrail in. Alleen plaatselijk geel en geen safetycar besluit de wedstrijdleiding.

Aan de buitenkant van de Hans Ernstbocht is Kris Richard het slachtoffer van de dadendrang van Jaap van Lagen die de derde plaats pakt en zich vlak achter Danny Kroes nestelt. Danny Kroes verdedigt zich met faire middelen. Door hun gevecht komt ook Kris Richard weer dichterbij en nadert ook Attila Tassi zienderogen. Na een klein tikje bij het insteken van Bocht 9 raakt Kroes uit balans en Van Lagen pakt de tweede plek. Tassi gaat Richard voorbij en nadert Kroes. De vier wagens strijden flink om posities. Josh Files heeft door het knokken van zijn achterblijvers een flinke voorsprong genomen.
  2018-2018 Zandvoort Race 2---2018 TCR Europe Zandvoort R2 38 Danny Kroes 161

In de slotfase moet Danny Kroes zich breed houden om de aanvallende Attila Tassi achter zich te houden. In de voorlaatste en laatste ronde voert Tassi de druk nog op en wil Kroes tweemaal uitremmen aan de binnenkant van de Tarzan. De jonge Nederlander houdt in beide gevallen goed de deur dicht. Zij aan zij, met het nodige contact komt Kroes als overwinnaar uit de strijd bij het uitkomen van Bocht 10 en pakt een fantastische derde podiumplaats. Weliswaar zijn de acties van beide rijders nog in onderzoek bij de wedstrijdleiding. Jaap van Lagen, gekomen van een tiende plaats wordt fraai tweede.

Josh Files, die zich buiten alle gevechten hield rijdt naar de winst met ruim 4 seconden voorsprong op Van Lagen. De vierde plaats is er voor Attila Tassi met Kris Richard, Mikel Azcona en de teruggevallen Möller daarachter.
  2018-2018 Zandvoort Race 2---2018 TCR Europe Zandvoort R2 podium

UITSLAG RACE 2


STAND

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet