Diversen

Div: Bespreking 'Max Mania' van Koen Vergeer - met kans op winnen van een boek

180530 Max Mania opening


Afgelopen vrijdag brachten we al een verslagje van de presentatie van het nieuwe boek 'Max Mania' van auteur Koen Vergeer, met de belofte er deze week nader inhoudelijk op terug te komen met een bespreking én voor u als bezoekers van deze website de mogelijkheid om een exemplaar van het boek te winnen. In samenwerking met uitgeverij Atlas Contact mag AUTOSPORT.NL drie boeken verloten. Hoe u kans maakt op zo'n boek leest u onderaan deze bijdrage.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar, PR

"Koen Vergeer, de enige man in Nederland die literatuur en autosport in één boek kan verenigen", zo wordt presentator en hobbycoureur Rob Kamphues geciteerd op de cover van het nieuwe boek 'Max Mania – De weg naar de top'. Vergeer is Neerlandicus, is ondermeer poëziecriticus voor de Vlaamse krant 'De Morgen' en schreef boeken met titels als 'Poëzie in Vredenburg' en 'Mahler, wat de muziek mij vertelt'. Verheven kunsten, derhalve, maar Vergeer kan net zo enthousiast worden van de 24 Uur van Le Mans of van de Formule 1, en ook daarover schrijft hij met regelmaat. Zijn boek 'De Formule 1-fanaat' werd vertaald tot in het Chinees aan toe, zijn boek 'Le Mans' beleefde in het Nederlands drie verschillende edities en werd ook vertaald. 'Mijn Formule 1', 'Pole Position' en 'Faust Racer' zijn andere werken die hij over de autosport schreef.

180530 MaxMania Ken
Koen Vergeer vertelt met verve over zijn passie voor de Formule 1, en schrijft ook zo

Natuurlijk lag het voor de hand dat ook Vergeer gezien de recente successen van Max Verstappen in de Formule 1 met een nieuw Formule 1-boek zou komen. Formule 1 is 'hot' in Nederland en dat uit zich ook in een groeiend aantal boeken over het onderwerp, nogal uiteenlopend van kwaliteit. Formule 1 is opeens van iedereen, zo constateert Vergeer in zijn boek: "Op straat en in winkels spreken allerlei mensen, soms mensen die ik nauwelijks ken, me lachend aan: 'Nou, jij hebt zeker de tijd van je leven! Hij is goed, hè?'" Ja, hij is goed, heel goed zelfs, zo concludeert ook Vergeer in zijn boek, maar hij laat zich niet leiden door de blinde euforie, beschrijft de prestaties van Verstappen als een raceliefhebber met meer dan voldoende diepgang en kennis om een en ander ook in historisch perspectief te kunnen plaatsen.

Ondanks dat de titel anders doet vermoeden, gaat Vergeer op veel meer persoonlijkheden en aspecten van de Formule 1 in dan alleen Max Verstappen. Natuurlijk loopt diens Formule 1-carrière tot dusver wel als een rode draad door het boek heen, onderverdeeld in de segmenten 'Waar het vandaan komt', 'Inhalen – 2015', 'Winnen – 2016' en 'Et emergo – 2017', en een afsluitend 'Waar het naartoe gaat', maar er zijn aparte hoofdstukken gewijd aan ondermeer de ontwikkeling van Vergeers eigen passie voor de Formule 1, aangewakkerd door het zien van beelden van de Grand Prix van Monaco 1973, interviews met Jacky Ickx, maar ook over de weinig aimabele ontmoeting met Jos Verstappen tijdens de 24 Uur van Le Mans in 2008. Hoofdstukken over Michael Schumacher, over veiligheid, over de Grand Prix in Spa, over de moeilijkheid van het inhalen in de Formule 1, over de 'Grote Drie' (Alonso, Vettel en Hamilton – waarbij vreemd genoeg bij de eerste en de laatste de hoofdstuktitel uit voor- en achternaam bestaat, terwijl er bij de Duitser wordt volstaan met 'Vettel'), geven veel inzichten in de ontwikkeling van de Formule 1 en de voornaamste spelers daarin. "Voor zoowel de doorgewinterde racefanaten als de nieuwe Formule 1-fans is dit boek een heerlijk avontuur", belooft de flaptekst, en dat kunnen we na lezing volledig onderschrijven.

Koen Vergeer: 'Max Mania', uitgave: Atlas Contact, 240 pagina's, paperback, ISBN 978-90-450-3675-5.

Omslag klein

Win een exemplaar van 'Max Mania'!


In samenwerking met uitgeverij Atlas Contact mag AUTOSPORT.NL drie exemplaren van het nieuwe boek 'Max Mania' van Koen Vergeer verloten. Om kans te maken op één van deze boeken kunt u voor woensdag 6 juni a.s. een e-mail sturen met het onderwerp 'Verloting Max Mania' naar:

info@autosport.nl

Uit de inzendingen worden drie winnaars (m/v) getrokken, die zal worden gevraagd naar hun adresgegevens. Zij krijgen het boek dan van de uitgever toegezonden. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Reacties

  • 1
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 30 mei 2018 16:17

  Zelf het boek niet gelezen en begrijp vanwege het commerciele oogpunt dat het een goed moment is om een boek uit te brengen, maar eigenlijk is het wel vroeg. Liever bekijk ik dit in het perspectief van zijn langere loopbaan! Ps waarom deze foto uit Monaco op de kaft? Zet er dan 1 op van de Limburger zelf, of tenminste waaraan hij zichtbaar is.

  • 1
  • 0
   
  René de Boer 30 mei 2018 17:00

  Dat zal wel te maken hebben met het management van de Limburger, en het fenomeen portretrecht.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 30 mei 2018 21:37

  Zag ik deze man niet in die documentaire over formule 1. ?

  • 1
  • 0
   
  René de Boer 30 mei 2018 21:54

  Ja,dat kan kloppen. Hij heeft meegewerkt aan de documentairefilm "1: Life on the limit."

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet