Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
DTM

DTM: Alex Zanardi start als gastrijder in DTM-races op Misano

180529 DTM Zanardi 1
Alessandro Zanardi neemt als gastrijder deel aan de DTM-races in augustus op Misano

Toegegeven, we hadden stiekem gehoopt op Valentino Rossi, die al een keer een DTM-auto van Mercedes-AMG testte, maar het alternatief is ook interessant: Alessandro Zanardi neemt op 25 en 26 augustus als gastrijder deel aan de DTM-races op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. BMW past voor de Italiaanse oud-F1- en ChampCar-rijder een BMW M4 DTM aan met ondermeer handbediening van gas en rem. Voor Zanardi is de deelname aan het Italiaanse DTM-weekeinde eind augustus de volgende stap in de aanloop naar zijn geplande start bij de 24 Uur van Daytona in januari volgend jaar.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat, BMW Motorsport

Door een wijziging in het reglement creëerden de drie aan de DTM deelnemende merken Audi, BMW en Mercedes-AMG in samenspraak met de Duitse auto- en motorsportfederatie DMSB en seriepromotor ITR de afgelopen winter de mogelijkheid tot de inzet van gastrijders, behalve in de slotfase van het kampioenschap om competitievervalsing te voorkomen. Zo kreeg tweevoudig DTM-kampioen Mattias Ekström begin deze maand op Hockenheim de gelegenheid om nog op fatsoenlijke wijze afscheid te nemen van zijn fans. Ook is het idee om bij DTM-wedstrijden buiten Duitsland prominente rijders aan de start te brengen om zo de belangstelling te vergroten. Binnen deze strategie past de nu aangekondigde deelname van Alex Zanardi, die komend weekeinde op de Hungaroring al met de BMW-teams en -rijders zal meelopen om de structuur en de procedures tijdens een DTM-weekeinde van nabij te leren kennen. In de komende weken staan een roll-out en een test met de voor Zanardi aangepaste BMW M4 DTM op het programma.

2018 November 2012
Op de Nürburgring reed Zanardi in 2012 al met een aangepaste BMW M3 DTM

Helemaal nieuw is het rijden met een DTM-auto voor Zanardi niet. Als beloning voor zijn successen met twee gouden medailles bij de Paralympics in Londen in 2012 reed hij later dat jaar een test met een aangepaste BMW M3 DTM op de Nürburgring. Bij de seizoensfinale van de DTM 2015 op Hockenheim bestuurde Zanardi de DTM-racetaxi op basis van een BMW M4. Echt geracet heeft Zanardi voor BMW al een tijdje niet meer: bij de finale van het Italiaans GT-kampioenschap op 16 oktober 2016 op het circuit van Mugello stond hij voor het laatst aan de start, maar won toen, bij zijn eerste optreden met een BMW M6 GT3, wel gelijk de race op zondag.

2018 Zanardi DTM Test 2012
Zanardi in 2012 in actie met de goudkleurige BMW M3 DTM

"Ik heb er altijd van gedroomd om een hoofdstuk 'DTM' toe te voegen aan mijn herinneringsboek met mijn mooiste momenten in de autosport", zegt Zanardi. "Met zijn technologie, de snelheid en het niveau van de competitie, dat momenteel hoger is dan ooit tevoren, behoort de DTM al vele jaren tot de koningsklassen van de autosport. Voor mij zijn de rijders en het werk van de teams in de DTM net zo goed als in de Formule 1, absolute topklasse, beter is er niet. En dat zorgt ook wel voor wat twijfels mijnerzijds en leidt ertoe, dat ik heel veel respect voor deze opgave heb. Het is een van de zwaarste uitdagingen die ik in mijn racecarrière ben aangegaan. Ik ben BMW zeer dankbaar voor dit aanbod." BMW-sportdirecteur Jens Marquardt zegt: "Alex Zanardi als gastrijder in Misano, dat wordt een echte sensatie in een toch al spectaculair DTM-seizoen. Onze ingenieurs werken op het moment met al hun kennis en hun ideeën aan de aanpassing van de BMW M4 DTM aan Alex' behoeften." Ook ITR-bestuursvoorzitter Gerhard Berger ziet het initiatief helemaal zitten: "Alex Zanardi is niet alleen in zijn thuisland Italië zeer geliefd. Zijn indrukwekkende prestaties als atleet, maar ook zijn onwankelbare optimisme en zijn menselijkheid gaan veel verder dan de sport op zichzelf en hebben al een miljoenenpubliek wereldwijd geïnspireerd. Hartelijk welkom in de DTM, beste Alex!"

2018 Zanardi Spengler Nov 12
Zanardi met Bruno Spengler tijdens de test op de Nürburgring in november 2012
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet