GT

PWC: Alegra-Porsche en Ferri-Ferrari winnen SprintX-races op Lime Rock, inzet Bleekemolen blijft onbeloond

180528 PWC Lime Rock Alegra R1
Michael Christensen en Spencer Pumpelly wonnen met de Alegra-Porsche de eerste race

Een week na het matig bezette evenement op het Canadian Tire Motorsport Park werd het seizoen in de Pirelli World Challenge voortgezet met twee SprintX-wedstrijden op Lime Rock Park. Over het algemeen zijn de SprintX-wedstrijden, telkens met een duur van een uur en met verplichte pitstop en rijderswissel, iets beter bezet dan de reguliere PWC-GT-races, maar met twaalf inschrijvingen hield de belangstelling ook op Lime Rock Park niet over. De kwalificatie was op zaterdag, de beide races werden op maandag verreden, Memorial Day in de Verenigde Staten, want vanwege het kerkje in het park op gehoorafstand van het circuit wordt er op Lime Rock nooit op zondag geracet. De eerste wedstrijd resulteerde in een overwinning voor Alegra Motorsprts met Spencer Pumpelly en Michael Christensen in de Porsche 911 GT3 R, die daarmee voor het eerst dit seizoen in de SprintX-serie wonnen. In de tweede race waren Miguel Molina en Toni Vilander in de R. Ferri Motorsport-Ferrari oppermachtig. Jeroen Bleekemolen reed zich het licht uit de ogen, maar zag zijn inspanningen weer teniet gedaan door teamgenoot Tim Pappas, zodat het duo met de Black Swan Racing-Porsche in beide races als vierde in de Pro-Am-klasse eindigde.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Voorafgaand aan de race was er al het nodige nieuws. Zo kwam er de aankondiging van SRO, de organisatie van Stéphane Ratel, dat het een meerderheidsbelang in WC Vision, de organisatie van de Pirelli World Challenge, verworven heeft. Eerder al had SRO een minderheidsbelang in de onderneming. Door de overname zal de Pirelli World Challenge volledig worden geïntegreerd in het mondiale portfolio van GT-wedstrijdseries van SRO. De Amerikaanse serie-organisatie blijft echter gehandhaafd. Op sportief vlak was er nieuws in de vorm van de diskwalificatie van de beide K-Pax-Bentleys na de tijdtraining, omdat bij beide auto's een hoger toerental was bereikt dan volgens de organisatie was toegestaan. Eerder had Alvaro Parente, vorige week winnaar op Mosport, de pole-position in de Pro-klasse behaald en was zijn teamgenoot Rodrigo Baptista als zevende algemeen het snelst geweest in de Pro-Am-klasse.

In de eerste race startten de CRP-Mercedes en de Lone Star-Mercedes na de diskwalificatie van de Bentley vanaf de eerste startrij, maar een botsing tussen respectievelijk Mike Skeen en Daniel Morad in de beide AMG GT3's maakten een einde aan de kansen van de beide teams op een goede klassering. Zo kwam de R. Ferri Motorsport-Ferrari aan de leiding, maar toen Toni Vilander binnenkwam om de auto aan Miguel Molina te geven, bleef Spencer Pumpelly in de Alegra-Porsche nog enkele ronden op de baan, waarop teamgenoot Michael Christensen na de rijderswissel bij het Porsche-team als leider in de race terugkeerde en vervolgens de overwinning naar huis kon rijden. Daar veranderde ook de enige 'full course yellow' na een crash van Ryan Hardwick in een Lamborghini Trofeo-auto niets meer aan. Met nog zes minuten te rijden werd de race weer vrijgegeven en Christensen kwam met een marge van 2,7 seconden op Molina als winnaar over de eindstreep. De derde plaats was voor de Pfaff Motorsports-Porsche met Wolf Henzler en kampioenschapsleider Scott Hargrove. De Pro-Am-winst was voor Ryan Dalziel en Parker Chase in de TruSpeed-Audi. Jeroen Bleekemolen en Tim Pappas werden in de Black Swan-Porsche tiende algemeen en vierde in Pro-Am.

180528 PWC Lime Rock uitslag race 1

180528 PWC Lime Rock Ferrari R2
Toni Vilander en Miguel Molina waren in race twee oppermachtig

Dat de Mercedes-teams niet helemaal hun dag hadden, bleek wel toen pole-sitter Raffaele Marciello met de CRP Racing-Mercedes al aan het eind van de formatieronde voor de tweede race de pits opzocht vanwege elektronicaproblemen. Daarmee erfde Miguel Molina in de R. Ferri-Ferrari de leiding, voor Michael Christensen in de Alegra-Porsche en Jeroen Bleekemolen in de Black Swan-Porsche als leider in Pro-Am. Bleekemolen leverde een uitstekende prestatie door rondenlang de hevig aandringende Spaanse Oostenrijker Andy Soucek in de K-Pax-Bentley achter zich te houden. Na de pitstops behield Toni Vilander in de Ferrari de leiding, maar Spencer Pumpelly moest in de Alegra-Porsche na een spannend duel zijn meerdere erkennen in Alvaro Parente, die de K-Pax-Bentley had overgenomen. Zo bleef de volgorde tot aan de finish: het Ferrari-duo Molina/Vilander won en vergrootte daarmee de voorsprong aan kop van het SprintX-klassement. Soucek en Parente werden met de K-Pax-Bentley als tweede geklasseerd, Alegra-Porsche-rijders Christensen en Pumpelly werden derde. Jeroen Bleekemolen bleef onbeloond voor zijn inspanningen: hij reed lange tijd op de derde plaats algemeen en tussentijds zelfs even aan de leiding, voordat hij de Black Swan-Porsche binnenbracht voor de pitstop. Daarna verloor teamgenoot Tim Pappas snel terrein, zodat het duo vierde in de Pro-Am-klasse en negende algemeen werd. De winst in de Pro-Am-klasse was voor de andere K-Pax-Bentley met Maxime Soulet en Rodrigo Baptista.

180528 PWC Lime Rock uitslag race 2

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet