IndyCar

Indycar: Voorlopige Pole voor Helio Castroneves. Kwalificatiedrama voor James Hinchcliffe.

De Braziliaan Helio Castroneves heeft de voorlopige pole voor de Indy 500 en wist zich daarmee een plek voor de Top Nine kwalificatie op zondag te verzekeren. In een sessie die meermaals kortstondig door regen onderbroken moest worden wist de polesitter uit 2016, James Hinchcliffe, zich niet voor de Indy 500 te kwalificeren.


2018 Hinch Ongeloof Met bumpday werd een oude traditie in ere hersteld. James Hinchcliffe werd in zijn SPM Dallara Honda geëlimineerd en is uitgeschakeld voor de Indy 500 volgend weekend. Hinchcliffe is vertwijfeld.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Voorlopige pole voor Helio Castroneves. Kwalificatiedrama voor James Hinchcliffe
Met een gemiddelde van 228.919 mph. pakte Penske-coureur Helio Castroneves de provisional pole voor de Indy 500. Aan het eind werd het nog even spannend toen Ed Carpenter met 228.919 mph. de voorlopige tweede startplek voor zich opeiste.

2018 Hinch ouders
Troost bij zijn ouders.

Nadat Simon Pagenaud zich als elfde deelnemer getracht had te kwalificeren moest bump day vanwege regen ruim twee uur onderbroken worden. Nadat alle 35-coureurs hun tijden gezet hadden brak de strijd om de laatste startplek uit. Aanvankelijk zag het ernaar uit dat Conor Daly en Oriol Servia zich niet gekwalificeerd hadden. Vervolgens ontbrandde er zich een "bump" strijd tussen Servia, Pipa Mann, Conor Daly en James Hinchcliffe. De Canadees die in 2015 op de Brickyard voor zijn leven vocht en in 2016 de pole wist te behalen werd uiteindelijk toch nog door Daly van de grid verstoten.

2018 Pippa Mann
Slechts weinigen zullen de Britse Pippa Mann, voorvechtster van vrouwen in de autosport, echt missen volgend weekend.

Ook voor Danica Patrick werd het even spannend toen Alexander Rossi zich probeerde in de Top 9 te nestelen. Met een tijd van 227.610 mph kwalificeerde Danica Patrick zich voor haar laatste wedstrijd als negende. Danica Patrick: "Op de eerste dag reed ik 208 mph en dacht aanvankelijk dat ik niet in staat was om dit te doen. Nu ben ik erg opgelucht." Maar liefst drie van de vier Penske-rijders bevinden zich in de Top 9 kwalificatie! Castroneves 1e, Pagenaud 3e en Power 4e. Met een voorlopige tweede plek wist alleen Ed Carpenter het Penske-feestje te verstoren. "Ik denk wel dat ik morgen de verliezer ben. In het slechtste geval ben ik 9e" aldus Carpenter.

Door een vibratie moest James Hinchcliffe zijn laatste run definitief afbreken en was daarmee evenals de Britse Pippa Mann niet gekwalificeerd. Voor het eerst in jaren wordt één van de toppers de kans ontnomen om aan de Indy 500 deel te nemen.

2018 Helio 9
Voorlopige pole voor Helio Castroneves.

De commentaren logen er dan ook niet om. "Het zou beter zijn dat een vaste deelnemer aan het kampioenschap voor de Indy 500 van een startplek gegarandeerd is, in tegenstelling van de "one-off" deelnemers. De Australiër James Davison kwalificeerde zich als laatste. Mocht de Top 9 kwalificatie vanwege de weersomstandigheden morgen niet plaatsvinden dan is de uitslag voor de startgrid definitief.

2018 Uitslag

Reacties

  • 1
  • 0
   
  hansfohr 20 mei 2018 05:07

  In 1995 was Bump Day (tot voor kort de laatste) nog dramatischer: toen moesten Emerson Fittipaldi en Al Unser Jr. het veld ruimen.

  • 0
  • 0
   
  Dirk 20 mei 2018 19:09

  Tsja ook dit hoort erbij Hinch! Klasse werk van Castroneves, ervaring telt zo zwaar op de Indy oval

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet