Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Liveblogs

DTM: Liveblog van het tweede DTM-weekeinde 2018 op de Lausitzring


180519 Liveblog Public viewing

19.15 uur:
Van Audi komt de melding dat het merk morgen met vijf in plaats van zes rijders aantreedt tijdens de DTM-race op de Lausitzring. Dat René Rast niet rijdt, was al wel duidelijk, maar er werd nog overwogen om eventueel een gastrijder te laten aantreden. Daarvan wordt nu dus afgezien. De beschadigde auto van Rast zal worden gedemonteerd en de monocoque wordt gereviseerd, zodat Rast tijdens het volgende evenement over twee weken in Hongarije weer aan de start staat. Terwijl nog vele honderden bezoekers in de DTM-paddock aanwezig zijn voor het 'public viewing' van de Duitse voetbalcupfinale tussen Bayern München en Eintracht Frankurt, sluiten wij hiermee onze berichtgeving via dit liveblog voor vandaag af. Morgen begint het programma met de vrije training voor de DTM om 9.00 uur.

17.15 uur: Lirim Zandelli behaalde in de ADAC Formule 4 zijn vijfde overwinning van het seizoen. De coureur van het US Racing-team leidde van start tot finish en kwam als winnaar over de eindstreep. Na afloop van een safety-car-fase na een botsing tussen Prema-rijder Gianluca Petecof en Neuhauser-coureur Andreas Estner was er een twee ronden lange sprint naar de finish. Daarin was Van Amersfoort-rijder Liam Lawson de smaakmaker: op spectaculaire wijze klom hij op van de vierde naar de tweede plaats. De Brit Oliver Caldwell eindigdge als derde. Voor Van Amersoort reden ook Charles Weerts als vijfde, Joey Alders als achtste en Lucas Roy als negende in de punten.

17.00 uur: Van Audi komt het bericht dat de onfortuinlijke René Rast na zijn zware crash van vanmiddag in orde is, zoals een röntgenonderzoek uitwees. Niettemin willen de artsen in het ziekenhuis de DTM-titelverdediger voor alle zekerheid vannacht ter observatie in het ziekenhuis laten verblijven. Rast krijgt ook geen toestemming voor deelname aan de race van morgen, nog geheel onafhankelijk van de vraag of de auto in zo korte tijd kan worden gerepareerd.

180519 Liveblog 190 Luttikhuis
Gerbert Luttikhuis start met de 190 als zesde en als snelste in divisie 2

16.30 uur: Stefan Rupp start vanaf de pole-position voor de eerste race van de Tourenwagen Classics, de enige serie die dit weekeinde nog heel klassiek twee kwalificatieheats afwerkt en de startposities baseert op de gecombineerde uitslag van beide sessies. De tijd van 1:52,644 minuten, die de Alfa Romeo-rijder al in de ochtendkwalificatie liet noteren, kwam in de middagsessie niet meer in gevaar en zo is hij zeker van de beste startpositie. Jörg Hatcher verbeterde met zijn Mercedes C-Klasse in de middagsessie weliswaar zijn tijd, maar bleef tweede in de rangorde, voor Thorsten Stadler, eveneens met een C-Klasse. Daarachter volgen de snelste twee Supertoerwagens, de Opel Vectra van Gerhard Füller en de Renault Mégane van Alexander Schmidt. De Mercedes 190 met Gerben Luttikhuis start als zesde en als snelste uit de divisie 2.

15.50 uur: Vanaf de pole-position leidde de Pool Bartosz Pasziewski de hele race en stelde zo de overwinning in de Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup veilig. Hij kwam na 16 ronden met een voorsprong van 0,282 seconden op Kris Heidorn over de eindstreep. Maximilian Paul eindigde op de derde plaats, voor de Hongaarse Vivien Keszthelyi, die op de vierde positie de best geklasseerde dame in het veld was.

180519 Liveblog Schade
De zwaar beschadigde Audi van René Rast in het parc fermé

14.40 uur: Edoardo Mortara heeft zijn eerste overwinning met Mercedes-AMG in de DTM binnen. In een turbulente wedstrijd, die één safety-car-fase en een onderbreking met rode vlag kende, won de Zwitser met Frans-Italiaanse wortels, voor kampioenschapsleider Timo Glock en debutant Philipp Eng, beide met BMW. Pole-sitter Lucas Auer eindigde op de vierde plaats. De race begon al met een zware crash tussen de beide Audi-merkgenoten Jamie Green en Nico Müller. De auto van de Zwitser bleef staan bij de start en de Brit reed er vol achterin. Beide Audi's raakten zwaar beschadigd en de safety-car voerde het veld enkele ronden door de pitstraat vanwege de brokstukken op de baan. Kort na de herstart ging het weer mis, ditmaal nadat de Audi van René Rast geraakt werd, in het gras haakte en meermaals over de kop sloeg.



De auto zag er zwaar gehavend uit, maar de titelverdediger kon ongedeerd uitstappen. Na een onderbreking van een kwartier werd de race hervat met een duur van 21 minuten. Uiteindelijk was het Mortara die met een stop in ronde 13, later dan concurrenten Auer, Eng en Glock, de leiding kon overnemen en zijn eerste overwinning sinds oktober 2016 (finale Hockenheim, toen nog met Audi) naar huis reed. Glock profiteerde in de slotfase nog van DRS en eindigde als tweede, voor Philipp Eng, die daarmee in pas zijn tweede DTM-weekeinde al zijn eerste podiumplaats behaalde. Robin Frijns kreeg een vijf-seconden-pitstopstraf vanwege een valse start, wachtte tot de voorlaatste ronde van de race met zijn stop en werd uiteindelijk als 13e geklasseerd.

12.30 uur: De Pool Bartosz Paziewski staat op de pole-position voor de eerste Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup-race. In de kwalificatie kwam hij tot een tijd van 1:53,860 minuten, waarmee hij ruim een halve seconde (!) sneller was dan de Duitser Kris Heidorn, die zich als tweede kwalificeerde, De derde tijd was voor Mike Hesse.

11.35 uur: Voor het eerst in de historie van de DTM staan er twee Oostenrijkers op de eerste startrij. In de kwalificatie voor de eerste race reed Mercedes-coureur Lucas Auer, die in 2016 op de Lausitzring zijn eerste DTM-zege behaalde, in 1:37,343 minuten de snelste tijd. Zijn landgenoot Philipp Eng, rijdend voor BMW en dit seizoen een van de drie nieuwkomers in het deelnemersveld van de DTM, eindigde met een achterstand van 0,007 seconden als tweede. Daarachter werd Bruno Spengler, ook BMW, als derde geklasseerd. Beste Audi-rijder was de Zwitser Nico Müller als negende, Robin Frijns mag straks om 13.30 uur als twaalfde starten.

180519 Liveblog F4

11.00 uur: Van Amersfoort Racing-coureur Liam Lawson won de eerste van de in totaal drie ADAC Formule 4-races van dit weekeinde, die uiteindelijk maar twee echte raceronden omvatte. In de eerste ronde reed David Schumacher VAR-coureur Charles Weerts van de baan en een paar honderd meter verderop raakten meerdere auto's van de baan als gevolg van olie op het asfalt, inclusief Van Amersfoort-rijders Vesti, Roy en Alders. Daarop onderbrak de wedstrijdleiding de race en bij de herstart achter de safety-car stonden er nog maar acht minuten op de klok. Lirim Zandelli, die dit seizoen echt een klasse apart is, leek op weg naar de overwinning, maar viel plotseling stil, waarop Lawson de eerste plaats kon overnemen. Achter de Nieuw-Zeelander eindigde Enzo Fittipaldi op de tweede plaats, Mick Wishofer werd derde.

180519 Liveblog Frijns

9.50 uur:
Mercedes-rijder Gary Paffett was met een tijd van 1:37,681 minuten het snelst in de vrije training van de DTM. Ook de tweede tijd was voor een coureur met een Mercedes-AMG C 63 DTM, namelijk Paul Di Resta. Timo Glock, leider in de tussenstand van het kampioenschap, reed naar de derde tijd en was daarmee de best geklasseerde BMW-coureur. Robin Frijns (foto) sloot de sessie als beste Audi-rijder af, hij werd als derde geklasseerd. "Het liep goed, ik ben tevreden. Iedereen reed zo'n beetje volgens dezelfde strategie met een nieuwe set banden aan het eind. Het ziet er veelbelovend uit, hopelijk kan ik dit ritme vasthouden voor de kwalificatie", zei Frijns.

180517 Liveblog classics
De Alfa Romeo 155 van Stefan Rupp (r.) en de Mercedes C-Klasse van Jörg Hatcher

09.15 uur: Een heerlijk begin van de actie op zaterdag met de Tourenwagen Classics, oude DTM- en Super Touring-auto's die zorgen voor mooie herinnerinen. De Duitser Stefan Rupp was met zijn Alfa Romeo 155 V6 ITC het snelste met een tijd van 1:52,644 minutem, voor Jörg Hatcher en Thorsten Stadler, beide me een Mercedes-AMG C-Klasse DTM. Snelste in de klasse 4 voor tweeliter Supertoerwagens was Alexander Schmidt met de prachtige ex-Alain Menu Renault Mégane BTCC, gevolgd door Gerhard Füller in de Holzer-Opel Vectra STW. Snelste Nederlander was Gerben Luttikhuis in de Mercedes-AMG 190 Evo2, die hij deelt met oud-DTM-kampioen Kurt Thiim.

zaterdag 9.00 uur: Goedemorgen vanaf de Lausitzring, waar we gisteravond na een productieve dag bij de Formule E in Berlijn arriveerden. Het resultaat daarvan volgt ondermeer begin volgende week in de vorm van een 'Groeten uit', maar allereerst richten we ons op de DTM. Het programma voor vandaag is als volgt:

08.40-09.00 uur: kwalificatie 1 Tourenwagen Classics
09.15-09.45 uur: vrije training DTM
10.10-10.40 uur: race 1 ADAC Formule 4
11.10-11.30 uur: kwalificatie DTM
12.00-12.30 uur: kwalificatie Audi R8 LMS Cup
13.30-14.30 uur: race 1 DTM
15.10-15.40 uur: race 1 Audi R8 LMS Cup
15.55-16.15 uur: kwalificatie 2 Tourenwagen Classics
16.40-17.10 uur: race 2 ADAC Formule 4



Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet