Liveblogs

DTM: Liveblog van het tweede DTM-weekeinde 2018 op de Lausitzring

180519 Liveblog opening

Na de spectaculaire seizoensstart van twee weken geleden op Hockenheim is de DTM dit weekeinde te gast op de Lausitzring voor het tweede evenement van het seizoen. Niet meer in combinatie met de ADAC GT Masters, want de samenwerking tussen de twee organisaties bleek in de praktijk toch wat problematisch, maar wel op een nieuwe baanvariant, want voor het eerst sinds 2004 wordt weer op het 4,570 kilometer lange circuit gereden in plaats van op de korte lay-out. In het bijprogramma rijden de ADAC Formule 4, de Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup en de Tourenwagen Classics. AUTOSPORT.NL is als altijd ter plekke en doet verslag via dit liveblog. De meest recente bijdragen verschijnen, met tijdsaanduiding, als altijd bovenaan en natuurlijk zijn vragen en opmerkingen meer dan welkom via de commentaarfunctie.

Tekst: René de Boer (vanuit Klettwitz, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions, PR

17.45 uur: Hiermee sluiten we ook onze berichtgeving via dit liveblog vanaf de Lausitzring af. Het was weer een productief weekeinde met interessante races. Over twee weken volgt de voortzetting van het DTM-seizoen, dan met twee wedstrijden op de Hungaroring in Mogyoród nabij Boedapest. Voor het eerst dit jaar rijdt dan ook het FIA EK Formule 3 in het bijprogramma van de DTM. Vanuit het zonnige Klettwitz wensen we u een prettige voortzetting van dit Pinksterweekeinde.

16.45 uur: Kris Heidorn maakte in de tweede en afsluitende race van de Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup optimaal gebruik van zijn pole-position en won voor de Pool Bartosz Paziewski en de Duitser Maximilian Paul. Hij leidt ook in de tussenstand van het kampioenschap met een vooorsprong van twee punten op Paziewski.

16.00 uur: Stefan Rupp won met zijn Alfa Romeo 155 V6 ITC vrij afgetekend de tweede wedstrijd van de Tourenwagen Classics. Na 20 ronden inclusief pitstop bedroeg zijn voorsprong op de als tweede geklasseerde Jörg Hatcher (Mercedes-AMG C-Klasse DTM) bijna 43 seconden. Gerhard Füller eindigde met zijn Opel Holzer Vectra STW als derde algmeen en won daarmee de Super Touring-klasse. Beste Nederlander was Marc Seesing, die zevende overall werd en met zijn BMW M3 DTM de klasse 3 won. Gerbert Luttikhuis, die zijn Mercedes 190 Evo 2 deelde met oud-DTM-kampioen Kurt Thiim, haalde de eindstreep niet: Thiim parkeerde de auto na drie ronden met een technisch defect in de pits. Ook oud-DTM-coureur Olaf Manthey behoorde tot de voortijdige uitvallers.

IMG 2765

14.45 uur:
Gary Paffett heeft zijn tweede overwinning van het seizoen binnen. Na zijn succes in de zaterdagsrace bij de seizoensstart op Hockenheim won de Britse routinier met de Mercedes-AMG nu de zondagsrace in de Lausitz. Na 34 ronden kwam Paffett met een voorsprong van 1,4 seconden op BMW-rijder Marco Wittmann over de eindstreep. Pascal Wehrlein finishte als derde, voor de Mercedes-AMG-rijder zijn eerste podiumplaats na zijn terugkeer in de DTM. Goed nieuws was er voor Robin Frijns: hij kwam als tiende over de eindstreep en scoorde daarmee zijn eerste kampioenschapspunt in de DTM. Daarmee is hij de eerste Nederlander sinds Christijan Albers in 2004 die in de DTM een punt behaalt. Voor Audi liep de race iets beter dan de kwalificatie: Jamie Green einidge als zesde, Mike Rockenfeller werd achtste.

180520 DTM Liveblog Eng

11.50 uur:
Philipp Eng (foto) heeft het in de DTM duidelijk naar zijn zin. Nadat de rookie van BMW gisteren als derde al zijn eerste podiumplaats in de serie scoorde, behaalde de Oostenrijker nu in de kwalifcatie voor de tweede race van het weekeinde ook zijn eerste pole-position in de serie. Met zijn tijd van 1:38,150 minuten was hij 0,026 seconde sneller dan Mercedes-rijder Pascal Wehrlein. Diens merkgenoot Gary Paffett start als derde, voor BMW-rijder Marco Wittmann. Mike Rockenfeller reed de vijfde tijd en was daarmee de enige Audi-rijder in de top tien. Robin Frijns kwalificeerde zich als 14e.

11.15 uur: Kris Heidorn is dit weekeinde sterk in de Audi R8 LMS Cup op de Lausitzring, want ook in de kwalificatie voor de tweede race was de Duitser het snelst. Met een tijd van 1:54,133 minuten veroverde hij de pole-position, voor de Pool Bartosz Paziewski en Mike Hesse. De sessie werd eenmaal voor ruim vijf minuten onderbroken, nadat Michelle Halder van de baan was geraakt en met haar auto in de grindbak bleef steken.

180520 Liveblog Lawson

10.25 uur:
Dubbel succes voor Van Amersfoort Racing in de derde en laatste race van de ADAC Formule 4 op de Lausitzring. Net als gisterochtend zegevierde de Nieuw-Zeelander Liam Lawson (foto), die met twee overwinningen en een tweede plaats zonder meer de man van het weekeinde in de Lausitz was. De Belg Charles Weerts completeerde het succes voor Van Amersfoort Racing met de tweede plaats. De Oostenrijker Mick Wishöfer eindigde voor het team US Racing als derde. Lange tijd leek er zelfs een volledige top drie voor Van Amersfoort Racin in te zitten, want Joey Alders reed tot en met de tiende ronde aan de leiding, maar toen verloor hij in één ronde twee plaatsen aan eerst Charles Weerts en direct daarna Mick Wishöfer. Vervolgens kwam hij in botsing met David Schumacher en kwam daardoor slechts als 14e over de eindstreep. Lucas Roy, de vierde Van Amersfoort-rijder, werd als 15e geklasseerd.

9.40 uur: Bij Audi werd vannacht nog lang gewerkt om de beide na de startcrash van gisteren zwaar beschadigde auto's van Nico Müller en Jamie Green weer te herstellen. Dat lukte goed, getuige de snelste tijd van Nico Müller, die met 1:38,917 minuten in de afsluitende vrije training de ranglijst aanvoerde. Op 0,179 seconde daarachter sloot Jamie Green de sessie als tweede af. De derde tijd was voor Lucas Auer, de pole-sitter van gisteren, als snelste Mercedes-AMG-rijder. Beste BMW-coureur was Timo Glock op de achtste plaats. De gisteren zwaar gecrashte René Rast, die op advies van de artsen voor de zekerheid de nacht in het ziekenhuis in Senftenberg doorbracht, is inmiddels alweer in de paddock van de Lausitzring. "Alleen een beetje pijn aan mijn schouder, voor de rest gaat het prima met me", zei Rast tegen DTM.tv.

zondag, 8.30 uur: Goedemorgen op deze Eerste Pinksterdag vanaf een stralend zonnige Lausitzring, waar alles in gereedheid wordt gebracht voor wederom een mooie racedag. De politie is al volop actief om de diverse verkeersstromen vanaf de snelweg in goede banen te leiden. Het programma voor vandaag luidt:

09.00-09.30 uur: vrije training DTM
09.50-10.20 uur: race 3 ADAC Formule 4
10.35-11.05 uur: kwalificatie Audi R8 LMS Cup
11.25-11.45 uur: kwalificatie DTM
13.30-14.30 uur: race DTM
15.00-15.40 uur: race Tourenwaen Classics
16.00-16.30 uur: race Audi R8 LMS Cup

180520 Liveblog zondag

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet