Liveblogs

Liveblog Jumbo Racedagen, driven by Max Verstappenwtcr-crash2

17:10 Race 1 FIA WTCR
Het mooiste wordt tot het laatst bewaard. Topcoureurs aan de start van de FIA WTCR. De Brit Rob Huff reed zijn Volkswagen Golf naar de pole vanochtend vroeg met naast hem de Honda van Yann Ehrlacher. Tom Coronel reed na veel problemen in de twee vrije trainingen naar een mooie achtste kwalificatietijd. Je merkt gewoon de spanning bij rijders en teams. De start is chaotisch, waarbij het lijkt of een aantal rijders te vroeg van start gaat. Ehrlacher heeft de beste start,gevolgd door Comte en Huff. Het duurt echter niet lang. De wedstrijd wordt al in de eerste ronde na een flinke crash onder aan de Hunzerug gelijk afgebroken met code rood. De Hyundai van Norbert Michelisz gaat bij het opkomen van de Hunzerug te wijd en neemt zijn merkgenoot Yvan Muller mee, die geen kant op kan en boven op de vangrail belandt. De vangrail en beide auto's zijn zwaar beschadigd en het gaat even duren voordat de race weer opnieuw wordt gestart.

Herstart achter de safetycar met een restant van 12 ronden. Tom Coronel moet de race hervatten op een negende plaats. Het gaat dit keer allemaal goed. Frédéric Vervisch valt uit en Benjamin Lessennes krijgt een drive-through vanwege een valse start. Coronel schuift hierdoor naar de zevende plaats. Ook Bernhard van Oranje wordt bestraft vanwege een valse start en mag achteraan helemaal opnieuw beginnen. Coronel gaat het druk krijgen met een flink aantal rijders achter hem die lopen te pushen. Bennani, Berthon, Panis, Dupont, Thompson en Morbidelli vormen achter onze landgenoot een treintje. Vooraan is het Ehrlacher die wat voorsprong pakt op het strijdende drietal Comte, Huff en Shedden achter hem. Weer geen succes voor Gabriele Tarquini, die vanaf een 22ste plaats moet uitvallen. Vernay meldt zich bij Shedden en Huff. Comte heeft op plaats twee wat voorsprong genomen. De twee Engelsen Shedden en Huff raken elkaar licht in hun strijd. Fabrizio Giovanardi gaat te wijd met zijn Alfa Romeo Giulietta in de Gerlach, schiet door het zand en toucheert de muur in de Hugenholtzbocht. De safertycar komt de baan in.

Na een korte sc-periode volgt de herstart met nog maar twee ronden te racen. Het hele veld ligt weer dicht bij elkaar en er volgt een sprint naar de finish. Voordeel voor Coronel doordat zijn achtervolgers niet scherp de herstart oppakken. Yann Ehrlacher zit er al het hele weekend goed bij en wint verdiend de race voor Comte en Huff. Shedden wordt vierde met daarachter Vernay en Guerrieri. Tom Coronel passeert als zevende de finish en pakt belangrijke punten. Michael Verhagen wordt 20ste net voor zijn Bas Koeten Racing teamgenoot Bernhard van Oranje. Morgen nog twee races van deze indrukwekkende klasse.

wtcr-r1
Tom Coronel, Rob Huff, Yann Ehrlacher en Aurelien Comte bij de persconfertentie na de race.

Hiermee sluiten we dag twee van de Jumbo Racedagen af, tot morgenochtend!

480-naar-huis

15:50 uur

Jammer dat veel mensen na de derde (te korte) demo van Max Verstappen en zijn twee collega's, kozen om naar huis te gaan. In de file terug staan in plaats van de mooie FIA WTCR race af te wachten.

15:20 uur Ford Fiesta Sprint Cup:
Het gaat na de start allemaal goed. Koploper Laurens de Wit, die voor de rest van het seizoen nog wel wat budget kan gebruiken, is het beste weg voor Loek Hartog en Lorenzo van Riet, maar de laatste valt stil bij het uitkomen van de Hans Ernstbocht.
De smaakmaker van gisteren Romain Degeer is er na zijn zware crash in de Mastersbocht niet bij. De auto was te zwaar beschadigd. Domenique Kraan passeert de Ford van Marcel Dekker voor de derde plaats. Dekker heeft de snelheid in zijn wagen nog niet gevonden en zakt nog verder terug in de volgorde. Talent Loek Hartog passeert routinier De Wit en pakt de leiding. In het middenveld zijn er groepjes flink aan het knokken. Jules Grouwels gaat er af, hapt wat grind in de Arie Luyendijkbocht, maar komt toch na een sprongetje, weer ongeschonden de baan op. Aan kop hebben de twee koplopers Hartog en De Wit een flinke voorsprong opgebouwd op Liroy Stuart, die Domenique Kraan terug verwees. Op de vijfde plaats ligt Henry Zumbrink, die het zwaar te verduren heeft met de achtervolgende groep van Dekker, Ronald Bezuur, Daan Pijl en Thijmen Nabuurs, die geweldig aan het sturen is en een flinke opmars maakt naar de vijfde plaats. Marcel Dekker heeft te veel problemen en moet zijn wagen aan de kant zetten. Ook een opmars van de tot nu toe onopvallende karter Martijn van Leeuwen, die vanuit de achterhoede naar de zevende plaats oprukt. Ook weer opvallend is het optreden van de pas 14-jarige Daan Pijl, die op een zesde plaats brutaal doorspurt. In de slotronde wordt het nog erg close tussen beide koplopers Hartog en De Wit, maar het is toch de jonge Loek Hartog die wint.


480-groep-dames

14:00 uur Ladies GT Cup:
Het ging natuurlijk helemaal nergens over, maar toch was het leuk. Alle dames in de Ladies GT Cup reden verschillende lijnen. Spinnende wagentjes in de Gerlachbocht.

480-feenstra
Nog geen rijbewijs voor Kim Feenstra, maar wel een race licentie.

Laurentien van Oranje werd de rail ingedrukt van de Hans Ernstbocht en moest opgeven. Else Gruppen reed haar boodschappenwagentje plat aan de binnenkant van de Kumhobocht. Olcay Gulsen zocht de rail op aan de binnenkant van de Arie Luyendijkbocht. Duimpje omhoog geen problemen. Gwen van Poorten kreeg een tik op de Hunzerug van Britt Dekker en moest ook opgeven. Jumbo medewerkster Annemarie Smink was de beste dame en won de race voor haar collega Dorien van Tienen en schaatster Carlijn Achtereekte. Morgen meer... we kunnen er bijna niet op wachten. Als er tenminste nog genoeg auto's over zijn en alle schade hersteld kan worden.

480-zand-ladies

480-caravan-demo


13:40 uur Caravan demo Max Verstappen en Daniel Ricciardo
Het was de bedoeling dat de caravans vandaag ongeschonden uit de strijd zouden komen voor de demo van morgen. Dat lukte niet helemaal, eigenlijk helemaal niet. Grappig om te zien.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet