Liveblogs

Liveblog Jumbo Racedagen, driven by Max Verstappen


480-start-supercars

10:50 uur: Supercar Challenge, race 2
Net als in race 1 gisteren is Bas Schouten als een raket weg. Per ronde loopt hij in zijn BMW M4 Silhouette 2,5 sec. weg van zijn achtervolgers, aangevoerd door Verhagen/Meijer in eenzelfde BMW. Grouwels/Zumbrink is op de derde plaats de locomotief van een Porsche-trein.

Jumbo-Max-3051

Na drie ronden is de race voor Schouten alweer over, hij komt langzaam rijdend de pits in. De Lotus Exige van Roelant de Waard staat rokend langs de baan en in ronde 7 komt de safetycar de baan in, ook vanwege de in het Scheivlak stilgevallen Porsche van de broers Wauters. Net als voor Schouten/Sluys en De Waard voor de Belgen een weekend om snel te vergeten.

Ronde 14 maken de wedstrijdleiders Verhagen/Meijer en Grouwels/Zumbrink hun pitstop. De Porsche mag eerder weg ivm meer strafseconden voor de BMW M4, maar de Porsche loopt niet en moet aangeduwd worden. Zo verliezen Grouwels/Zumbrink kostbare tijd en kunnen ze de koppositie niet overnemen.

Na de pitstops in de GT rijdt Verhagen/Meijer op de zesde positie in de GT-klasse, Grouwels/Zumbrink is achtste.De Porsche van John de Wilde gaat nu virtueel aan de leiding, gevolgd door Dick Freebird. De Jumbo Porsche van Freebird valt even later echter uit.

Wanneer de rook van de pitstops is opgetrokken gaat John de Wilde riant aan de leiding. Hij heeft een voorsprong van ruim 14 seconden op de Porsche van Cenk Ceyisakar, die inmiddels Verhagen/Meijer op zijn bumper heeft. In de Supersport 1 gaan de broers Robert en Benjamin van den Berg aan de leiding, voor Jonas de Krimpe en René Steenmetz.

De strijd tussen Verhagen/Meijer en Ceyisakar is spannend. Bij het ingaan van de Hans Ernstbocht komt de BMW langszij de Porsche, maar die wijkt niet en gezamenlijk draaien ze door de S-bocht. Ze leunen wat tegen elkaar aan en daardoor spint de Porsche van Ceyisakar, waarmee de strijd gestreden is.

Jos Jansen graaft zijn Porsche diep in het grind van de Tarzanbocht, al de tweede keer deze race dat hij de Tarzanbocht niet haalt. De voorsprong van De Wilde op kop is geslonken tot zeven seconden. Verhagen/Meijer spint echter bij het ingaan van de Hans Ernstbocht en daarmee is de strijd gestreden in GT.

De top drie in Supersport 1 gaat vrijwel tegelijk over de finish. Steenmetz kwam als derde de Arie Luyendijkbocht uit, maar komt toch 0,028 s. eerder over de finish dan Stan van Oord. Van den Berg, in de laatste bocht nog op kop, wordt derde op 0,011 achter Van Oord. Wat een einde na een uur racen. Marc Dijkhuis wint in Supersport 2, Voet/V.d. Broeck in Sport.

Jumbo-Max-1699

09:30 uur – Kwalificatie FIA WTCR:
Deze kwalificatie, die uit drie delen bestaat,bepaalt de startgrid voor de derde race vanmiddag. De eerste tien van de tweede sessie worden omgekeerd voor de start van de tweede race.

De auto's van zowel Yvan Muller als Norbert Michelisz, die elkaar gisteren raakten, zijn weer door de hard werkende monteurs hersteld. Michelisz krijgt wel door zijn ondoordachte actie 10 plaatsen gridstraf. Het zijn halverwege de eerste sessie weer de bekende namen die bovenaan de lijst staan. Vernay, Huff en Ehrlacher voeren de kwalificatie aan. Het veld ligt echter heel dicht bij elkaar, de coureurs zijn aan elkaar gewaagd. Tom Coronel heeft het nog niet voor elkaar en blijft steken op een 22ste plaats. Michael Verhagen ligt twee plaatsen lager en Bernhard van Oranje is voorlaatste.

Jumbo-Max-1598

Met nog drie minuten gaat Coronel er nog een keer goed voor zitten, maar de goede prestatie van de eerste kwalificatie van gisterochtend kan hij niet herhalen. De Honda Civic-rijder blijft steken op een 24ste plaats, net één plaatsje voor Bernhard van Oranje. Michael Verhagen is laatste.

De eerste 12 rijders gaan door naar Q2. Vernay, Huff, Vervisch, Ehrlacher, Guerrieri, Shedden, Oriola, Bennani, Filippi, Panis, Thompson en Comte gaan bepalen welke vijf rijders naar Q3 gaan voor de shoot-out. James Thompson wordt 10de en pakt de pole voor de tweede race. Ehrlacher mist in de slotfase net de top vijf, Bennani eindigt als zevende voor Oriola en Comte. Door naar de shoot-out gaan Guerrieri (5), Shedden (4), Vernay (3), Huff (2) en de snelste van Q2 Fréderic Vervisch.

De eerste die op de baan moet verschijnen voor de shoot-out is Esteban Guerrieri, maar die heeft technische problemen en laat zijn beurt voorbij gaan. Gordon Shedden is de eerste die een tijd moet zetten met de Audi RS3 LMS. Jean-Karl Vernay pakt de pole, nadat Vervisch een technisch probleem krijgt en moet afhaken. Tweede wordt Rob Huff, ondanks een foutje in de Hugenholzbocht. Derde wordt Gordon Shedden voor de uitgevallen Vervisch en de niet gestarte Guerrieri.

0800-uur-maandag

Jumbo Racedagen, dag 3
Eindelijk echt goed weer aan de kust. Waar gisteren de wind uit zee ervoor zorgde dat zeedamp de zon blokte, is de wind vandaag gelukkig gedraaid. Een prachtige blauwe hemel geeft de zon al vroeg in de ochtend alle kans om voor een behaaglijke temperatuur te zorgen. Niets staat een geweldige nieuwe dag op Circuit Zandvoort in de weg en het publiek stroomt dan ook om 8 uur al in grote getale het circuit op. Een mooi programma, met onder meer races in de FIA WTCR (twee zelfs), de Supercar Challenge en de TCR Benelux/Europe is zeker de moeite waard voor de echte autosportliefhebber. De gisteren verrassend leuke race van de bekende Nederlandse dames in de Ladies GT Race zal naar verwachting vermakelijk entertainment zijn. Het overgrote deel van het publiek komt echter natuurlijk voor de drie demo's van Max Verstappen, die het vandaag zonder de in Nederland ook zeer populaire Daniel Ricciardo en David Coulthard moet doen. Wij zijn er klaar voor!

Programma Pinkstermaandag 21 mei 2018
08:30 - 09:30 - FIA WTCR - kwalificatie, 60 minuten
09:50 - 10:50 - Supercar Challenge - Race 2, 60 minuten + 1 ronde
11:10 - 11:25 - Max Verstappen - Red Bull Racing F1 - Demo 4, 15 minuten
11:30 - 11:35 - Racing Team Nederland - LMP2 - Demo 4, 5 minuten
11:40 - 11:50 - Max Verstappen - Podium Presentation 10 minuten
12:15 - 12:55 - FIA WTCR - Race 2, 12 ronden
13:10 - 13:50 - Max Verstappen hotspot track-tour / Drift demo - 40 minuten
13:55 - 14:10 - Ladies GT Race - Race 2, 15 minuten
14:25 - 14:40 - Max Verstappen - Red Bull Racing F1 - Demo 5, 15 minuten
14:55 - 15:20 - TCR Benelux / Europe - Race 2, 23 minuten + 1 ronde
15:35 - 15:50 - Max Verstappen - Red Bull Racing F1 - Demo 6, 15 minuten
15:50 - 15:55 - Racing Team Nederland - LMP2 - Demo 5, 5 minuten
16:35 - 17:25 - FIA WTCR - Race 3, 15 ronden
17:45 - 18:30 - Red Bull Caravan Race with Max - Race, 1 ronde Club Circuit

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet