Liveblogs

Liveblog Jumbo Racedagen, driven by Max Verstappen

02-Jumbo-Racedagen

Net als afgelopen jaren trakteert Jumbo de autosportliefhebbers op een weekend vol autosport in vele soorten op Circuit Zandvoort. Van echte races in vijf verschillende raceklassen, tot entertainment als de demo's van Racing Team Nederland, de caravanrace en de Ladies GT race. Maar het leeuwendeel van het publiek komt natuurlijk om Max Verstappen live in actie te zien tijdens de demo's. AUTOSPORT.NL is uiteraard alle dagen ter plaatse en doet alle dagen verslag via een liveblog.

Tekst: Gerrie Hoekstra en Marco Antheunisse
Foto's: Co van der Gragt en Erik van der Schaaff


IMG 1372

17:25 uur: FIA WTCR, de laatste race van de Jumbo Racedagen 2018
Met Jean-Karl Vernay op pole en Rob Huff naast hem staan er indrukwekkende namen op de eerste startrij. Tom Coronel start net als in race twee vanaf P22, met achter zich Bernhard van Oranje. Michael Verhagen begint de laatste race in zijn drukke weekend, hij reed ook twee races in de Supercar Challenge, vanaf de 25e startplek.

IMG 1382

Gordon Shedden verliest in de openingsronde twee plekken. Tom Coronel wordt in de Gerlachbocht aangetikt door Zsolt David Szabo. De Hongaar heeft daarvan het meeste last, hij raakt de muur van Hugenholtzbocht en zijn race is over. De DHL Honda komt echter ook meteen de pits in, het is niet de dag van Tom. Verhagen klimt op naar P19, maar gaat te hard door de Tarzanbocht, moet door het grind en verliest daarmee veel tijd, hij zakt weer terug naar de achterhoede.

Er zijn weinig positiewisselingen. Yvan Muller, die als FIA WTCR klassementsleider naar Zandvoort kwam, moet opnieuw opgeven. Yann Ehrlacher, die nu op P6 rijdt, lijkt dit weekend de beste zaken te gaan doen, hij neemt de koppositie over en rijdt nu op P6.

In ronde 7 blijkt dat de start van raceleider Vernay under investigation is, maar een ronde later blijkt het loos alarm. Ronden lang zijn er geen positiewisselingen in de top 15, het geweld van eerder dit weekend blijft voorlopig uit.

IMG 1430

In ronde 13 valt Gianni Morbidelli uit na een tik die hij kreeg van Denis Dupont. Verder geen positiewisselingen meer, dus Vernay wint voor Huff en Vervisch. Guerrieri wordt vierde met Shedden op zijn bumper. Klassementsleider Ehrlacher finisht als 6e. Bernhard van Oranje wordt 19e, één positie beter dan Michael Verhagen.

15:50 uur: Max sluit zijn serie van zes demo's in twee dagen af met donuts15:30 uur - TCR Benelux/Europe:

Danny Kroes mag door het omdraaien van de eerste 10 na de kwalificatie starten vanaf de poleposition. Jaap van Lagen kwalificeerde zich als snelste en gaat de tweede race starten vanaf een tiende plaats. Rijden er in het wereldkampioenschap sterke coureurs, de TCR Benelux/Europe heeft ook genoeg ervaren rijders die hun sporen al in diverse kampioenschappen hebben verdiend. Een flink aantal rijders maakt kans op de overwinning.

480-start-tcr-europe-r2

Na de start laat Kroes zich verrassen door Jens Reno Möller met het nodige tikwerk. Ook Josh Files passeert de Nederlander. Kroes laat het niet op zich zitten en pakt bij het uitkomen van bocht 10 de tweede plek af van Möller, die door Files gepasseert is. Jaap van Lagen boendert door het veld heen en ligt al op een zesde plaats. Josh Files neemt wat voorsprong op Kroes, die op zijn beurt de nieuwe nummer drie Kris Richard van zich af moet houden. Jaap van Lagen is ontketend, haalt ook Reece en Möller in en ligt al op een fraaie vierde plaats. Hij heeft Kris Richard en Danny Kroes al in zijn vizier. Na een tik van Dániel Nagy gaat Stian Paulsen bij het aanremmen van de Mastersbocht hard de vangrail in. Alleen plaatselijk geel en geen safetycar besluit de wedstrijdleiding.

Aan de buitenkant van de Hans Ernstbocht is Kris Richard het slachtoffer van de dadendrang van Jaap van Lagen die de derde plaats pakt en zich vlak achter Danny Kroes nestelt. Danny Kroes verdedigt zich met faire middelen. Door hun gevecht komt ook Kris Richard weer dichterbij en nadert ook Attila Tassi zienderogen. Na een klein tikje bij het insteken van Bocht 9 raakt Kroes uit balans en Van Lagen pakt de tweede plek. Tassi gaat Richard voorbij en nadert Kroes. De vier wagens strijden flink om posities. Josh Files heeft door het knokken van zijn achterblijvers een flinke voorsprong genomen.

In de slotfase moet Danny Kroes zich breed houden om de aanvallende Attila Tassi achter zich te houden. In de voorlaatste en laatste ronde voert Tassi de druk nog op en wil Kroes tweemaal uitremmen aan de binnenkant van de Tarzan. De jonge Nederlander houdt in beide gevallen goed de deur dicht. Zij aan zij, met het nodige contact komt Kroes als overwinnaar uit de strijd bij het uitkomen van Bocht 10 en pakt een fantastische derde podiumplaats. Weliswaar zijn de acties van beide rijders nog in onderzoek bij de wedstrijdleiding. Jaap van Lagen, gekomen van een tiende plaats wordt fraai tweede.


IMG 1321

Josh Files, die zich buiten alle gevechten hield rijdt naar de winst met ruim 4 seconden voorsprong op Van Lagen. De vierde plaats is er voor Attila Tassi met Kris Richard, Mikel Azcona en de teruggevallen Möller daarachter.


IMG 6681

14:10 uur: Ladies GT race 2
Een veld van 16 gele Jumbo boodschappenauto's met achter het stuur bekende Nederlandse dames. Met net een racelicentie op zak, zonder vrije training of kwalificatie, gaan de dames voor de tweede keer in hun leven in een race van start. De startopstelling is bepaald door loting, prinses Laurentien van Oranje was de gelukkige met het lootje poleposition.


IMG 0984

Ze is bij de start goed weg en behoudt de leiding. Even lijkt het erop dat ze een valse start heeft gemaakt. Ze bewoog even, maar stond weer stil voordat de rode lampen uitgingen. Gelukkig is de wedstrijdleiding coulant en laat het doorgaan.

Waar het in race 1 gisteren nog af en toe misging rijden de dames nu een race zonder problemen. Alleen Britt Dekker komt de pits binnen met problemen.

Prinses Laurentien houdt de leiding niet vast, ze moet zowel Elise Gruppen als Gwen Poorten voorbij laten gaan. Gwen Poorten komt als eerste over de finish, gevolgd door Gruppen en prinses Laurentien.

IMG 1251

IMG 0805

13:00 uur –Race 2 FIA WTCR:
Jean-Karl Vernay, de snelste rijder in de kwalificatie van vanmorgen, start helemaal achteraan. Zijn Audi Sport Leopard Lukoil Team besloot een motor te wisselen, zodat de Audi vanaf de 27ste plaats vanuit de pits de tweede race moet aanvangen. James Thompson start vanaf poleposition met naast hem Aurélien Comte met de Peugeot 308.

IMG 0822

Comte heeft de beste start ten koste van Thompson. Tom Coronel heeft wat plaatsen goed gemaakt en komt als 19de door. Oriola moet zijn derde positie verdedigen tegenover Ehrlacher. Daarachter een knokkend drietal met Bennani, Shedden en Guerrieri als hoofdrolspelers. Huff daarachter krijgt wat tikken te verduren van Frédéric Vervisch, die daarvoor een waarschuwing krijgt. Aurélien Panis heeft Fabrizio Giovanardi geraakt en deze moet zijn beschadigde Alfa in de Gerlachbocht parkeren. Safetycar de baan op. Ook einde verhaal voor Jean-Karl Vernay, die geen voordeel van zijn nieuwe motor heeft en de pits moet opzoeken.

Comte heeft de beste herstart, gevolgd door Thomson en Oriola. Coronel ligt inmiddels op de 15de plaats, nadat Yvan Muller voor hem uit de race spinde. Shedden doet er alles aan om Bennani te passeren maar maakt een aanvallende fout waar Guerrieri optimaal van profiteert. Voor fantastische autosport zorgt Ehrlacher, die zij aan zij in de Tarzanbocht Oriola probeert te pakken. Beide auto's raken elkaar licht. Tussen bocht 9 en 10 lukt het Ehrlacher met het nodige contact Oriola definitief te verschalken. De strijd om plaats vier is spannend. Een lint van wagens strijdt om deze plek. De op de tweede plaats rijdende Thompson laat vlak voor de finish zijn teamgenoot Yann Ehrlacher passeren, omdat de Fransman veel hoger in de titelstrijd staat. Tom Coronel passeert in de slotfase Berthon en wordt 14de.

Jumbo-Max-3286


Bernhard van Oranje eindigt als 21ste, één plaats voor zijn Bas Koeten Racing teamgenoot Michael Verhagen.

Jumbo-Max-3398

Uitslag: 1. Comte 2. Ehrlacher 3. Thompson 4. Oriola 5. Bennani 6. Shedden 7. Guerrieri 8. Huff 9. Vervisch 10. Filippi

Reacties

  • 2
  • 0
   
  Racing-Fan 19 mei 2018 15:38

  Gaat opnieuw niet lekker met Cornel in FP2: laatste plaats.

  • 4
  • 0
   
  Racing-Fan 19 mei 2018 15:38

  De wagens van de nieuwe Ford cup zien er trouwens prima uit.

  • 4
  • 0
   
  Racing-Fan 19 mei 2018 16:34

  Van Lagen weer prima.

  • 2
  • 2
   
  Anonieme gebruiker 19 mei 2018 20:30

  Laatste plek in FP 2 voor Tom Coronel die zogenaamde prins. Een na laatste. Lekker bezig...

  • 1
  • 0
   
  hansfohr 20 mei 2018 09:13

  Toch een prima prestatie van Coronel in Q1! Hyundai is flink gestraft voor hun succes. Müller en Tarquini zijn volstrekt kansloos. Dat lijkt toch nergens op. Hoezo Balance of Performance?

  • 3
  • 0
   
  Dirk 20 mei 2018 09:15

  Leuk dat het jonge talent zich laat zien tussen de meer ervaren mannen in de fiesta cup!

  • 0
  • 1
   
  hansfohr 20 mei 2018 09:25

  Dacht dat Tom 8e was, bleek 18e te zijn. De Prins mag achteraan aansluiten.

  • 2
  • 0
   
  Racing-Fan 20 mei 2018 09:42

  Coronel 8e in kwalificatie is prima.

  • 1
  • 0
   
  hansfohr 20 mei 2018 10:06

  In Q2 reed Coronel de vuur uit zijn sloffen: 8e!

  • 0
  • 0
   
  hansfohr 20 mei 2018 10:20

  De leiders in het kampioenschap (Müller en Tarquini) rijden dankzij de BoP in de staart van het veld.

  • 5
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 20 mei 2018 11:10

  Dat brutale 18-jarige joch Lessennes is teamgenoot Coronel toch weer te snel af! Is het de auto of .....?

  • 2
  • 0
   
  Racing-Fan 20 mei 2018 13:01

  Jammer van de slechte start van Van Lagen.

  • 0
  • 0
   
  Tijn67 20 mei 2018 13:08

  Jammer dat de livestream wel is aangekondigd, maar niets doet...

  • 9
  • 0
   
  hansfohr 20 mei 2018 14:22

  Wat had ik graag Van Lagen gezien in de WCTR, een briljante coureur die van alle markten thuis is. De livestream van beide TCR-races is te zien op de FB-pagina fia wtcr / oscaro !

  • 7
  • 1
   
  Anonieme gebruiker 20 mei 2018 14:50

  Bernard als laatste gekwalificeerd, Laurentien in de vangrail. Het koningshuis zet zichzelf op de kaart. LOL

  • 2
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 20 mei 2018 15:13

  Ik lees dat de F1 paddock is gesloten voor publiek vanwege de enorme drukte. Teveel F1 paddockkaarten verkocht?

  • 4
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 20 mei 2018 17:35

  Livestream doet helemaal niets. Jezus wat een drukte...

  • 5
  • 1
   
  hansfohr 20 mei 2018 22:10

  Ben allergisch voor dergelijke drukte. De Max-fans hebben ongetwijfeld een prachtdag gehad, het zij ze gegund.

  • 0
  • 5
   
  Anonieme gebruiker 21 mei 2018 08:43

  Beste Hans ik ben gisteren wel wezen kijken. Erg koud op.het circuit ivm zeemist. Begrijp ook heel goed dat mensen naar huis gaan na de max Verstappen demo. Het wachten duurt erg lang en de dutch Supercar is de enige klasse waar echt wat te zien valt. De rest is

  • 0
  • 1
   
  hansfohr 21 mei 2018 09:21

  Konden de TCR-races jou niet boeien? Omdat inhalen heel erg lastig is (m.n. door het korte rechte eind) wordt het wel gauw een optocht.

  • 7
  • 2
   
  Anonieme gebruiker 21 mei 2018 10:23

  Ze moeten volgend jaar de wildcards maar bestemmen voor échte talenten!

  • 10
  • 1
   
  Anonieme gebruiker 21 mei 2018 10:28

  Coronel behoort inmiddels ook niet eens meer tot de sup top. Tijd voor nieuwe talenten c.q. echte mannen. Niet alleen mannen die blèren en kaas eten.

  • 2
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 21 mei 2018 10:29

  Ik zat te denken aan Britt Dekker!

  • 6
  • 1
   
  Anonieme gebruiker 21 mei 2018 11:41

  Het wachten duurt lang?? Ja met live TV heb je tijdslots..... @AnoniemeGebruiker... Ik zou als ik jou was nooit naar Le Mans, Nurburgring, Blancpain, TT, of Formule 1 gaan! Daar duurt het wachten nog langer..... En vind het ook verbazingwekkend dat je een klasse met louter amateurs de meest aansprekende klasse vind!? Ik heb de livestream terug gekeken, maar de TCR en WTCR waren toch zeker het kijken waard..... En kort recht stuk? Abu Dhabi heeft enorme rechte stukken en word ook nauwelijks ingehaald.... Maar we moeten wat te zeuren hebben natuurlijk :)

  • 9
  • 0
   
  hansfohr 21 mei 2018 12:29

  Moeilijk om van afstand in te schatten hoe snel Tom Coronel nog is. Het is op zijn minst opmerkelijk te noemen dat zijn piepjonge teamgenoot hem steeds te snel af is. Ook op homesoil!

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 21 mei 2018 13:51

  Heb de indruk dat de pitcam uit is geschakeld bij demo's van Red Bull en Jumbo. Op last van deze sponsoren?

  • 0
  • 0
   
  hansfohr 21 mei 2018 14:14

  Wordt de penalty die Hyundai kreeg opgelegd niet onmiddellijk teniet gedaan? Is er achter de schermen druk uitgeoefend om hen (onevenredig) te straffen? Ik hoor daar hier niemand over. Dat BoP blijkt wederom een omstreden middel om alles en iedereen gelijk te schakelen. Nou ja, gelijk ......

  • 1
  • 0
   
  Dirk 21 mei 2018 18:30

  Ik wil niet zuur doen, maar hoevaak ging bernhard jr door de grindbak? @hansfohr, nelson valkenburg van eurosport had het er over, we zullen zien.

  • 0
  • 0
   
  Racing-Fan 21 mei 2018 19:11

  BoP is nu te zwaar voor Hyundai, maar in de voorgaande races was deze te licht. Verder lijkt de BoP nu toch vrij goed in orde te zijn. En zonder BoP hadden we deze klasse helemaal niet gehad.

  • 7
  • 8
   
  Anonieme gebruiker 21 mei 2018 22:45

  Tom Coronel is een typisch geval van net niet. Behalve de Marlboro Masters van 1997 die hij keurig won. Mislukte formule 1 test. DTM test auto na drie ronden Total loss. Diverse mislukte Le Mans deelname. Wtcc nooit echt indruk achter gelaten. Dakar buggy tja dat is meer voor de lol denk ik. En zelfs al tv commentator wordt hij in de maling genomen door Robbert Doornbos. Tja ik geef het op.

  • 8
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 22 mei 2018 08:02

  Formule Nippon kampioen, Formule 3 kampioen, als privateer verschillende WTCC wedstrijden gewonnen, verschillende Nederlandse kampioenschap wedstrijden gewonnen, waarschijnlijk ook kampioenschapen, enzovorrt enzovoort. Tom Coronel is 1 van de meest succusvolle coureurs en houdt al een jaartje of 20 vol, Er zijn maar weinig Nederlandse coureurs die een cv hebben als Tom

  • 2
  • 1
   
  Anonieme gebruiker 22 mei 2018 08:25

  De beide Nederlands A3, Verhagen en Van Oranje reden op een wildcard mee. Om er voor te zorgen dat wildcard rijders zich niet kunnen mengen in de kop van het veld hebben deze auto's een bonus gewicht van 50 of 75 kilo. In een veld waar de auto's zo close zijn een bijna niet weg te poetsen nadeel. Nog een weetje... De WTCR auto's en de TCR auto's zijn exact gelijk. Volgens de teammanager van Lukoilracing waren de auto's van Jaap van Lagen en Vernay iedentiek afgezien van de stoelafstelling.

  • 1
  • 2
   
  Anonieme gebruiker 22 mei 2018 08:59

  Al was die auto van Bernard van Vollenhoven 100 kilo lichter dan reed de beste man nog steeds laatste..

  • 0
  • 0
   
  hansfohr 22 mei 2018 10:39

  Voor zover ik weet hebben de willdcard rijders 20 kilo extra ballast Dat scheelt hooguit een paar tienden.

  • 0
  • 0
   
  hansfohr 22 mei 2018 10:55

  De TCR en WTCR zijn schijnbaar identiek. Betekent dat ook dat de strafgewichten in alle TCR-series simultaan worden doorgevoerd?

  • 0
  • 0
   
  hansfohr 22 mei 2018 11:02

  De Peugeot was op Zandvoort 100 kg lichter dan de Hyundai, resp. 1225 en 1325 kg. Daar zal nu wel weer aan gesleuteld moeten worden.

  • 4
  • 0
   
  Drrrrkkk 22 mei 2018 11:24

  Vergeet niet dat een BOP ontzettend circuit- én omstandigheden afhankelijk is. Voor het mooie zou je dan ook moeten BOPPEN op alle circuits waar een serie dit jaar in actie gaat komen. En dan liefst nog constant onder dezelfde omstandigheden. Dus ja, bijna onmogelijk. Met een multimerkenkampioenschap (3x woordwaarde) zul je dus altijd iets van mazzel/pech hebben tijdens een weekend. Nu was het duidelijk Hyundai dat in de hoek zat waar de klappen vielen (letterlijk en figuurlijk, vraag maar aan Yvan Muller). Tom Coronel reed dit weekend voor spek en bonen, net zoals dat destijds in de Zandvoortse WTCC-wedstrijden was (toen nog met de Seat Léon). Jaap van Lagen liet daarentegen een fraai staaltje hogeschool Toerwagenracen zien, met name in de tweede TCR-Europe wedstrijd. Genieten!

  • 11
  • 0
   
  Drrrrkkk 22 mei 2018 11:35

  Petje af trouwens voor partijen als Bas Koeten Racing (die div. TCR-wagens, Cup-Fiësta's, het gehele Caravanrace-veld (waarvan je kunt vinden wat je wilt) etc. runden) en Johan Kraan Motorsports die afgelopen weekend een hell-of-a-job deden, maar wat voor het grote publiek niet direct zichtbaar was. Mag ook weleens gezegd worden!

  • 1
  • 1
   
  Dirk 22 mei 2018 12:15

  Johan Kraan zal wel zijn handen vol hebben gehad inderdaad! hahaha, nee die teams hebben topprestaties neergezet

  • 1
  • 6
   
  Anonieme gebruiker 22 mei 2018 13:00

  Je bedoelt die ladies cup. Nou dat had van mij niet gehoeven. Wat een onzin..

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet