Sportscars

Sportscars: Podiumplaats voor Job van Uitert op Monza

DSC 4320

Job van Uitert heeft in zijn tweede weekend als lange-afstandscoureur opnieuw eremetaal naar huis genomen. Op het Italiaanse circuit van Monza wist de 19-jarige Dongenaar samen met teamgenoot John Farano in de LMP3 klasse beslag te leggen op de derde plaats in de twee uur durende Michelin Le Mans Cup race.

Tekst:aangeleverd bericht
Foto's: PR

European Le Mans Series
In het raceweekend op de zogeheten "Temple of Speed" werden zowel de Michelin Le Mans Cup verreden als de vier uur durende European Le Mans Series wedstrijd. In die tweede klasse, het voorpoortaal voor de 24 uur van Le Mans kwalificeerde Job zich knap als vierde en reageerde uitstekend op het startlicht. Voor zijn neus opende zich een gat en even leek het erop alsof de winnaar van de eerste race van het seizoen gelijk door kon schuiven naar de tweede plek in de klasse. Job koos voor de aanval maar werd aan beide zijden van de Ligier getoucheerd waardoor hij terugviel. Een vroege pitstop, die helaas tegelijk met een safetycar situatie viel, was na het incident nodig waardoor de RLR Msport Ligier op grote achterstand terecht kwam en buiten de punten viel. Het team van Van Uitert, Farano en de Brit Rob Garofall finishten uiteindelijk als elfde. "Dit was ontzettend jammer want de hele week zaten we er qua racesnelheid goed bij. Monza is echter een circuit waar contact in een klein hoekje zit en dat overkwam ons. We liepen daardoor de hele race achter de feiten aan. We moeten ons herpakken en terugvechten tijdens de volgende races!"

DSF 9437

Michelin Le Mans Cup
Veel meer succes was er tijdens de Michelin Le Mans Cup race waar de Canadees John Farano de kwalificatie en start van de race voor zijn rekening nam. Een prima start en een sterk eerste uur van de race zorgde ervoor dat Job optimaal gelanceerd werd om op de lange rechte stukken van Monza naar voren te rijden. "Ik nam de auto over op het randje van de top 5 en toen leek het bijna als vanzelf te gaan", legt Job uit. "Ik kon ronde na ronde door versnellen en het gat naar de concurrentie voor me dichten." De RLR Msport Ligier was vrijwel continue de snelste auto op het circuit en Job reed, net als een paar weken eerder op het Franse Paul Ricard makkelijk naar voren. Na ruim een half uur racen kwam hij op de derde plaats terecht en reed naar de tweede plaats toe, maar dat bleek een brug te ver: "Ik kwam net een paar ronden te kort om echt voor de tweede plek te kunnen gaan, maar dat zat er net niet in. Toch ben ik bijzonder tevreden wat John en ik hebben kunnen laten zien en ik kan niet wachten tot we met de Michelin Le Mans Cup in het voorprogramma van de 24 uur van Le Mans kunnen racen.

De eerstvolgende race in het European Le Mans Series kampioenschap vindt op 22 juli plaats op de Oostenrijke Red Bull Ring. Op 14 en 16 juni staan de twee Michelin Le Mans Cup wedstrijden op het legendarische circuit van Le Mans gepland.

 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet