A1GP

A1GP: China grijpt podiumplek ten koste van Nederland

In de zeventiende ronde maakt ook koploper Ho-Pin Tung zijn verplichte stop. De Chinees blijft het groepje dat wordt aangevoerd door Maleisië net voor en komt op de vijfde plaats weer de baan op. Daarachter tikt Sebastian Buemi Richard Lyons op het achterwiel. De Ierse bolide beschadigt hierbij dusdanig dat hij de race in de pitstraat moet beëindigen.

Ho-Pin Tung heeft na zijn pitstop de smaak te pakken en opent de jacht op Tsjechië. Een powerboost is genoeg voor de Chinees, Thomas Enge verdedigt niet eens, waarmee Tung de vierde plaats in handen heeft en richting Bleekemolen kan rijden.

hoping_actie

De nieuwe banden geven veel voordeel, waardoor het gat met de oranje bolide snel is gedicht. In tegenstelling tot Enge verdedigt Bleekemolen zich wel met hand en tand. Een momentje overstuur kost Bleekemolen wat momentum en dit doet hem uiteindelijk de das om in de strijd om plaats drie.

Aan kop ontstaat met nog twintig ronden te gaan een status quo. De rondetijden zijn evenredig aan de posities, waardoor de onderlinge verschillen alleen maar groter worden. Interessanter is het rondom Frankrijk op plaats negen, dat constant jaagt op Amerika. Een verrassende move van Ierland komt er, door na een halve race in de pits te hebben gestaan de baan weer op te rijden, op jacht naar het puntje voor de snelste rondetijd. Richard Lyons slaagt echter niet in die missie – hij komt meer dan twee seconden tekort.Wanneer met nog vijf minuten te gaan Loic Duval even door het grind gaat is ook de laatste angel uit de race en bloeit de wedstrijd enigszins dood richting einde. Met de overwinning is Hülkenberg hard op weg op de klasse te domineren. Met 82 punten bedraagt de voorsprong op Nieuw-Zeeland nu 25 punten. Nederland staat met 35 punten op de zevende plaats, maar het gat met nummer vier Groot-Brittannië is slechts twee punten.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet