Porsche Cups

Porsche Supercup: Regerend kampioen Michael Ammermüller wint in Barcelona

start-porsche

De winst in de openingsronde van de Porsche Mobil 1 Supercup op het Circuit de Catalunya in Barcelona was er voor regerend kampioen Michael Ammermüller. Jaap van Lagen onderstreepte zijn comeback met een tweede plaats, ondanks dat hij het in de slotfase nog moeilijk kreeg met de Luxemburger Dylan Pereira. Ook Larry ten Voorde maakte indruk met een zesde plaats en werd daarmee de beste rookie. De winst in de ProAm klasse ging naar Roar Lindland.

Tekst: Gerrie Hoekstra/PR
Foto's: Racecam.de en PR

Ondanks dat het in de ochtend nog licht geregend had vertrokken alle 30 Porsche 911 GT3 Cup wagens op slicks. Poleman Ammermüller had de beste start, maar nog een betere had de ervaren Jaap van Lagen, die van plaats vier naar de tweede doorstormde. Door twee interventies van de safetycar in de 2de en 7de ronde kwam het competitieve veld weer dicht bij elkaar. De 32-jarige Ammermüller trok zich aan kop nergens wat van aan en pakte foutloos, net als vorig jaar, de winst in Barcelona. Spannend werd het nog wel tussen Jaap van Lagen en derde man Dylan Pereira die net te kort kwam.

andlauer-porsche

De vierde plaats ging naar de 18-jarige Porsche-junior Julien Andlauer, de kampioen van de Franse Carrera Cup, die erg tevreden was met zijn behaalde resultaat. Ondanks dat Larry ten Voorde als vijfde over de finish ging werd de jonge Nederlander als zesde geklasseerd en als beste rookie. Nick Yellola werd door het terugzetten van Ten Voorde vijfde.
De tweede race van de Porsche Mobil 1 Supercup vindt plaats op 27 mei aanstaande op het uitdagende 3,337 kilometer lange stratencircuit van Monaco, waar de Porsches sinds 1993 onafgebroken hun rondjes rijden.

  actie-vanlagen


Jaap van Lagen onderstreept comeback met tweede plaats
Jaap van Lagen meldde zich bij zijn terugkeer in de Porsche Supercup direct weer op het podium. De routinier uit Ede hoefde op het Circuit de Barcelona Catalunya alleen de regerend kampioen voor zich te dulden. "Dit is geweldig! Direct op het podium en dan nog op de tweede plaats... Ik had het niet verwacht en het team ook niet."

Bij de start toonde Jaap zich superscherp. Vanaf de vierde plaats lanceerde de coureur van Fach Auto Tech zijn 485 pk sterke Porsche 911 met een kanonstart van de vierde naar de tweede plaats. "Het klopte allemaal precies. Ik zat direct op de bumper van Michael (Ammermüller). Ik was zelfs sneller, maar besloot in plaats van een risicovolle inhaalactie te wagen mijn tweede plaats te koesteren."

Zes seconden voorsprong
Ook na de herstart volgend op een safetycarsituatie reed Jaap in het kielzog van Ammermüller weg van de rest, tot een voorsprong van wel zes seconden. Halverwege de race over 14 ronden kwam de safetycar echter weer in de baan, waardoor Jaap zijn voorsprong zag verdampen en van voren af aan moest beginnen voor de laatste vier ronden. Jaap bleek opnieuw alert, ook toen in de slotfase Dylan Parreira zat te azen op de tweede plaats.
  jaap-champagne


"Het beste van mijn banden was er wel af na die laatste herstart, dus ik moest de laatste ronde nog wel even verdedigen. Maar echt spannend werd het nergens", vertelt Jaap, die dus bij de eerste gelegenheid direct de champagne mocht ontkurken. "Op weg naar het podium kwamen een paar jonge rijders me feliciteren: 'not bad for an old man'. Mooi hè. En ik ben nog maar net begonnen..."
  winnaar-ammermuller


Uitslag race 1 Barcelona:
1. Michael Ammermüller (BWT Lechner Racing) 14 ronden in 27:28,358
2. Jaap van Lagen (FACH AUTO TECH) +3,426
3. Dylan Pereira (MOMO Megatron Lechner) +3,618
4. Julien Andlauer (Martinet by Almeras) +4,031
5. Nick Yelloly (FACH AUTO TECH) +10,137
6. Larry ten Voorde (Rookie) (Team Project 1) +8,982
7. Philip Hamprecht (Rookie) (Lechner Racing Middle East) +10,367
8. Alberto Cerqui (Rookie) (Dinamic Motorsport) +10,597
9. Josh Webster (MOMO Megatron Lechner) +10,955
10. Mattia Drudi (Dinamic Motorsport) +11,185

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet