Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule l: Weekbalans van Autosport.nl

Abu Dhabi krijgt Grand Prix


Vanaf 2009 zal de Formule 1-kalender twee races in het Midden-Oosten tellen. Naast de Grote Prijs van Bahrein, waarmee onlangs het contract werd opengebroken en verlengd, zal er vanaf dan ook een race worden verreden in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten.

Net zoals de laatste jaren traditie is zal het circuit wederom van de pen van Herman Tilke en zijn consorten komen. Het circuit zal worden aangelegd op het kunstmatige eilandje Yas, waarop eveneens kunstmatige hoogteverschillen zullen worden gemaakt om het circuit glooiender te maken. De baan is deels permanent en gaat deels door de straten van de stad.


De affaire Van der Garde was voer voor de vele tabloids en talloze internetsites. Van het Super Aguri Team naar Spyker. Mocht Giedo niet over een contract met Super Auguri beschikken, dan is hij vrij om te gaan waar hij wil, maar de Japanners claimen dat zij over een geldig contract beschikken dat in december 2006 door beide partijen getekend werd. Super Aguri liet via een statement weten dat het contract is voorgelegd aan de “Contract Recognition Board” op 23 januari j.l. De financiële man van het SA Team liet via het persbureau Reuters weten dat men volledig verrast werd door het persbericht van Spyker en voegde er duidelijk aan toe “dat Van der Garde nog steeds bij ons onder contract staat.”De laatste keer dat de CRB werd ingeschakeld was in 2004 toen BAR en Williams over het Button-contract ruzieden. Button bleef uiteindelijk bij BAR Honda. De Sponsors van Giedo zagen mogelijkerwijs de naam van hun producten misschien liever op de Spyker, m.a.w. een Nederlands product, maar anderzijds is dit een affaire die noch Spyker noch de prille F1 carriere van Giedo bij zijn Formule l entree enige vorm van goodwill oplevert.  Ongeloof bij SA, de media en de grote teams, waar men zich mogelijkerwijs afvraagt waarom een testcoureur nu al zoveel ophef moet veroorzaken.  Hoe de uitspraak van de CRB ook uitpakt, niemand is gebaat bij deze affaire. Wordt ongetwijfeld de komende dagen, weken en maanden vervolgd. 

Verrassingen op Valencia

De afgelopen testweek op Valencia gaf gelukkig ook enkele hoogtepunten te zien. Lewis Hamilton sloot de vierde dag op Valencia als snelste af met een tijd van 1.11.124 onder droge weersomstandigheden. Het team van McLaren hield zich vooral bezig met de aërodynamica en set-ups. Pedro de La Rosa verging het wat minder, want die blies na ruim 1100 Testkilometers de experimentele Mercedes FO108T op, die normaal door Fernando Alonso gebruikt werd.

kimi

Raikkonen liet tijdens de vierde dag de tweede tijd noteren. De Fin zette een 1.11.859 op de klokken, gevolgd door Kubica en De La Rosa, met resp. 1.12.249 en 1.12.936.

ralf

De andere verrassing kwam tijdens de derde testdag toen Ralf Schumacher met de Toyota TF107 een 1.11.284 liet noteren, en daarbij de beide ING Renaults te snel af was, die lieten in handen van Fisichella en newcomer Kovalainen repectievelijk een 1.11.522 en 1.11.648 noteren, gevolgd door Fernando Alonso(McLaren) en Nick Heidfeld(BMW). Opvallend was dat tijdens deze derde testdag de Brit Anthony Davidson met de Super Auguri SA over vrijwel dezelfde pace als de Red Bulls van David Coulthard, Mark Webber en de Honda’s van Jenson Button en James Rossiter beschikte.

alonso

De eerste twee testdagen van de afgelopen week zette wereldkampioen Fernando Alonso met zijn McLaren duidelijk de toon, terwijl de ING Renaults en de Toyota’s er nauwelijks voor onder deden. Piquet verraste tijdens de tweede dag met een verrassende derde tijd, een fractie langzamer dan de Ferrari van Kimi Raikkonen. Dit mag toch wel enigszins indrukwekkend genoemd worden. 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet