V8 Supercars

V8 Supercars: Hattrick voor Scott McLaughlin in Perth

DJR Team Penkse-coureur Scott McLaughlin is erin geslaagd om in Perth in het Supercars kampioenschap een hattrick te behalen. Mark Winterbottom(Tickford) en Shane van Gisbergen(Triple 8) eindigden vanuit de achterste regionen resp. als tweede en derde.

Tekst Willem J. Staat
Foto's DJR Team Penkse/Red Bull//Tickford

2018 McLaughlin Race
Start van de Perth Supersprint. Bandenslijtage speelde een belangrijke rol.

Hattrick voor Scott McLaughlin in Perth
DJR Team Penske-coureur Scott McLaughlin reed vrijwel de gehele wedstrijd aan de leiding. Alleen gedurende de pitstopcyclus moest hij kortstondig de leiding afstaan. De beide DJR Team Penske Ford Falcons domineerden de eerste 50 ronden van de wedstrijd. Een incident tussen Tickford-coureur Chaz Mostert en Jamie Whincup, betekende dat de regerende kampioen een tijdstraf van 5 seconden kreeg opgelegd. Ook de nodige bandenproblemen deden Whincup uiteindelijk naar de 11e plek terugvallen. Zijn teamgenoot Shane van Gisbergen deed wederom goede zaken tijdens R1 in Perth. SVG was vanaf een veertiende startplek vertrokken en had niet verwacht een podium te scoren. In de allerlaatste ronde wist hij nog de Freightliner Racing Holden Commodore van Tim Slade te verschalken.

Daarachter volgden Craig Lowndes, Cameron Waters, Will Davison en Fabian Coulthard. De DJR Team Penske-rijder verloor door een zeer slechte pitstop zes seconden doordat hij zijn crew voorbij reed en ook het verwisselen van het linker achterwiel kostte de nodige tijd.
James Courtney was in de openingsfase het slachtoffer van een duwtje van Garth Tander, viel ver terug maar wist uiteindelijk toch weer veel goed te maken. Er zat niet meer dan een 13e plek in. Rick Kelly was met een 14e plek de beste Nissan-coureurs. David Reynolds (Penrite Erebus) verloor vanwege hoge bandenslijtage veel terrein en eindigde als zeventiende.

2018 McLaughlin winnaar Hattrick voor McLaughlin in Perth.

Scott McLaughlin: " Ik had een goede start en wist al snel een gat te slaan.Vooral in het eerste gedeelte van de wedstrijd voelde ik mij erg sterk. Ik had het gevoel dat anderen iets te agressief waren. Na de pitstop was ik in het verkeer in een paar gevechten verwikkeld. En dit maakt het racen op deze plek zo "cool" De snelheidsverschillen zijn gewoon onrealistisch. Het was een prachtige dag en als je auto zo snel is dan moet je er voordeel uit weten te behalen. Mijn dank aan het team om mij zo'n snelle auto te geven. Daarvan moet je profiteren."

Fabian Coulthard: " Ik had een goede start en was tweede in de eerste bocht. Ik had onvoldoende in huis om Scotty bij te kunnen houden. Daardoor kon Scott een gat slaan en voor de rest van de wedstrijd had hij eigenlijk geen druk. Als het team wint, winnen wij allemaal. We beschikten over de snelste auto's maar als je tijdens een pitstop vijf seconden verliest helpt dit niet echt. Om het morgen beter te doen, brengen we wat veranderingen aan."

Winterbottom
450e start van Mark Winterbottom in Perth.

Mark Winterbottom: " Met vijf wedstrijden in negen weken kun je nauwelijks aan ontwikkeling doen. Ik geloof dat onze engineers de laatste twee weken slechts twee vrije dagen gehad hebben. Wij rijden zoals altijd en niet anders. Maar zij luisteren naar ons. Alle eer komt hen toe. Erg blij voor het team. Prachtig om weer naar het podium te rijden met de auto die je onder je hebt. Voor een coureur is dit een erg goed gevoel. Drie van de vier auto's waren vandaag competitief. Een mooie dag voor het team."

2018 Kelly
Inhaalrace van Rick Kelly bleef onbeloond.

Shane van Gisbergen:" Ik beschikte nog niet eens over een radiocontact en wist eigenlijk ook niet wat er gebeurde. Ik racete alleen maar tegen de mensen die voor mij reden. Toen ik voor mijn stop naar binnenkwam wist ik niet of ik moest pushen of behoudend moest rijden. In racetrim hebben wij de auto wel beter gemaakt en de levensduur van de banden was ook goed."

Uitslag Perth Supersprint 
1 17 Shell V-Power Racing Team Scott McLaughlin Ford Falcon FG/X 50 ronden  49:34.0255
2 5 The Bottle-O Racing Team Mark Winterbottom Ford Falcon FG/X 50 ronden  49:39.6361
3 97 Red Bull Holden Racing Team Shane van Gisbergen Holden Commodore ZB 50 ronden 49:42.9853
4 14 Freightliner Racing Tim Slade Holden Commodore ZB 50 ronden 49:44.0430
5 888 Autobarn Lowndes Racing Craig Lowndes Holden Commodore ZB 50 ronden  49:47.4865
6 6 Monster Energy Racing Cameron Waters Ford Falcon FG/X 50 ronden 49:48.9435
7 400 Milwaukee Racing Will Davison Ford Falcon FG/X 50 ronden 49:49.0187
8 12 Shell V-Power Racing Team Fabian Coulthard Ford Falcon FG/X 50 ronden 49:49.8577
9 8 Blackwoods Racing Nick Percat Holden Commodore ZB 50 ronden 49:51.9880
10 55 Supercheap Auto Racing Chaz Mostert Ford Falcon FG/X 50 ronden  49:52.3586
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet