Sportscars

WEC: Fittipaldi geopereerd, Dragonspeed en Ginetta's starten niet - en ander nieuws vanuit Francorchamps

180505 WEC Spa pitwalk
Volop belangstelling voor de pitwalk vanmorgen in Francorchamps

- Zoals al kon worden verwacht op grond van het feit dat beide auto's in de vrije trainingen telkens slechts één ronde reden en in de kwalificatie helemaal niet in actie kwamen, starten de beide Ginetta G60-LT-P1-Mecachromes van CEFS TRSM Racing vanmiddag niet tijdens de race op Spa-Francorchamps. Volgens een officiële verklaring van Ginetta bleef de betaling van toegezegd sponsorgeld van de Chinese sponsor TRS aan het Britse team CEFC TRMS Racing (beter bekend als Manor) tot dusver uit, waarop Ginetta geen toestemming gaf om de auto's te laten rijden.

- "We hebben een situatie waarbij een Brits team met uitstekende deskundigheid, materiaal en personeel alsmede twee van de meest recente LMP1-auto's met bevestigde en volledig betaalde inschrijvingen voor het seizoen 2018/2019 van het FIA WEC (inclusief twee startplaatsen in Le Mans voor zowel 2018 als 2019) niet kan racen, simpelweg omdat er geen geld vloeit", zei Ginetta-directeur Lawrence Tomlinson. Welke invloed het niet racen van de Ginetta's in Spa op de inschrijving voor Le Mans heeft, is nog niet met zekerheid te zeggen. Wel begrepen we dat KCMG, de eerste op de reservelijst, al de informatie heeft gekregen dat er binnenkort iets zou kunnen gebeuren...

- Naast de beide Ginetta's rijdt ook de Dragonspeed-BR1 niet na de ernstige crash van Pietro Fittipaldi gisteren bovenop de Raidillon. De FIA kwam vanmorgen met een tweede officiële mededeling over de toestand van de jonge Braziliaan. Daarin viel te lezen: "Het gaat Pietro Fittipaldi goed en zijn toestand is stabiel. Hij is gisteravond geopereerd voor de breuken aan beide benen en de operatie verliep goed. Hij blijft onder medisch toezicht in het Centre Hospitalier de la Citadelle de Liège. Zijn linker been waarin een complexe breuk ontstond, werd naar tevredenhed geopereerd. Pietro was bij het verlaten van de operatiekamer volledig bij bewustzijn en kon beschrijven wat er met hem was gebeurd. Vandaag om 10.30 uur verliet hij de intensive care. Zijn vader was de hele nacht bij hem."


- Uiteraard kan Fittipaldi daarmee ook zijn geplande deelname aan de Indy 500 met Dale Coyne Racing, eind deze maand, vergeten. Fittipaldi wilde proberen als rookie daar in de voetsporen te treden van zijn beroemde grootvader Emerson, die de legendarische race twee keer wist te winnen, in 1989 en 1993.

- Met de drie Racing Team Nederland-rijders Jan Lammers, Frits van Eerd en Giedo van der Garde, Ho Pin Tung met Jackie Chan DC Racing, Nicky Catsburg met de BMW M8 in de GTE-Pro en Jeroen Bleekemolen met de Scuderia Corsa-Ferrari in GTE-Am staan de zes Nederlandse rijders voor de 24 Uur van Le Mans vast. Vanuit Belgisch perspectief is er een interessant duel tussen Maxime Martin met Aston Martin en Laurens Vanthoor met Porsche in de GTE-Pro-klasse. Naar we in de paddock van Francorchamps begrepen, is de kans redelijk groot dat ook Vanthoors jongere broer Dries in Le Mans aan de start verschijnt. Een Porsche van het Dempsey-Proton-team lijkt daarbij de meest voor de hand liggende optie.

- De zes-uursrace van het FIA WEC start om 13.30 uur. De race is live te zien via Motorsport.tv, Eurosport zendt de laatste twee uur van de wedstrijd uit. Daarnaast is er aanstaande woensdag om 23.00 uur een samenvatting te zien op Ziggo Sport, die in de dagen daarna nog meermaals wordt herhaald.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: FIA WEC

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet