Liveblogs

DTM: Liveblog van de DTM-seizoensstart op Hockenheim

DTM 1

Dit weekeinde start op de Hockenheimring Baden-Württemberg het nieuwe seizoen van de DTM, inclusief het DTM-racedebuut van onze landgenoot Robin Frijns met Audi. AUTOSPORT.NL is uiteraard ter plekke en dat betekent ook het eerste liveblog van het racejaar 2018. Net als vorig jaar zullen we proberen zo snel mogelijk na de sessies een korte update te publiceren, plus nieuws over wat er verder nog op en naast de baan gebeurt. De meest recente bijdragen verschijnen steeds met tijdsaanduiding bovenaan. Vragen en opmerkingen zijn van harte welkom via de commentaarfunctie onderaan dit bericht.

Tekst: René de Boer (vanuit Hockenheim, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar, Willem J. Staat

17.15 uur: Vanuit de wedstrijdleiding komt de melding dat het parc fermé voor alle DTM-auto's is opgeheven en dat alle onderzoeken van de wedstrijdleiding zijn afgesloten. Daarmee is de uitslag definitief en sluiten we ook de berichtgeving uit Hockenheim via dit liveblog af. De volgende beide DTM-races staan voor 19 en 20 mei aanstaande op de Lausitzring gepland.

2018 Kris Heidorn
Kris Heidorn op weg naar zijn tweede overwinning in Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup.

15.50 uur: Twee uit twee voor Kris Heidorn: na zijn succes van gisteren won de Duitser ook de tweede race in de Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup. Na 17 ronden had hij een voorsprong van 6,3 seconden op de Pool Bartosz Paziesky. De Hongaarse Vivien Keszthelyi eindigde als derde. In een turbulente wedstrijd haalden selchts acht van de twaalf gestarte rijders de eindstreep, tot de uitvallers behoorden ook broer en zus Halder, die respectievelijk na zes en na tien ronden uitvielen.

2018 Glock Race
Timo Glock op weg naar de overwinning.

14.45 uur: In één van de beste DTM-races sinds mensenheugenis behaalde BMW-rijder Timo Glock zijn vijfde overwinning in de serie. Rondenlang streed de oud-Formule 1-coureur met Gary Paffett, deurkruk aan deurkruk, keihard, maar absoluut fair. Maar liefst vijf maal wisselden de twee elkaar af aan kop van het veld, waarbij Glock uiteindelijk aan het langste eind trok. In een zinderende slotfase, waarin hij geen DRS meer ter beschikking had, verloor Paffett uiteindelijk ook nog de tweede plaats aan Audi-rijder Mike Rockenfeller, maar zelfs met de derde plek - vanaf de tiende plaats op de grid - was Paffett alleszins tevreden.

2018 Hoge School Racen Hogeschool racen zoals je het zelden ziet.

Ook voor Joel Eriksson was het een mooie wedstrijd, de Zweed eindigde heel keurig als vierde. De eerste zeven rijders kwamen binnen vijf seconden van elkaar over de eindstreep. Robin Frijns reed een keurige race, waarin hij zelfs een ronde lang het veld aanvoerde, voordat hij binnenkwam voor de pitstop, en eindidge als twaalfde.

13.00 uur: Bij de Audi van Jamie Green, oorspronkelijk 16e op de grid, was er sprake van een probleem bij het tanken. Daarom start de Brit vanuit de pitstraat.

12.30 uur: Bruno Spengler, die de DTM-kwalificatie als 14e afsloot, wordt vijf plaatsen op de grid naar achteren gezet. De BMW-rijder zou Mercedes-coureur Dani Juncadella in de kwalificatie hebben opgehouden. Het incident werd onderzocht door de wedstrijdleiding. De sportcommissarissen legden de genoemde straf op, waardoor Spengler straks als 19e en laatstste start.

2018 Glock Pole
Timo Glock op weg naar zijn eerste DTM pole van het seizoen.

11.50 uur: Timo Glock behaalt de pole-position voor de tweede DTM-race. Met een tijd van 1:32,379 minuten eindigde de BMW-rijder in de kwalificatie bovenaan. Audi-rijder René Rast werd als tweede geklasseerd met een achterstand van 0,2 seconden. Rookie Joel Eriksson, verrassend derde, zorgde ervoor dat er twee BMW-rijders in de top drie eindigden. Daarachter volgden maar liefst vier Mercedes-coureurs met Edoardo Mortara, Lucas Auer, Paul Di Resta en Dani Juncadella. Marco Wittmann (BMW), Mike Rockenfeller (Audi) en Gary Paffett (Mercedes) completeerden de top tien. Robin Frijns sloot de sessie als 15e af.2018 Wishofer
Zege voor Wishofer in de ADAC F4.

11.10 uur: Na de beide overwinningen van Lirim Zendelli van gisteren won het team US Racing ook de derde en laatste ADAC Formule 4-race van het weekeinde in Hockenheim. Ditmaal was het de Oostenrijker Mick Wishofer die de concurrentie achter zich wist te laten. De Duitser Niklas Krütten werd tweede, Zendelli eindigde als derde opnieuw op het podium. In de slotfase was er een mooie strijd tussen Zendelli, Prema-rijder Jack Doohan en Van Amersfoort-coureur Charles Weerts om de derde plaats, die Zendelli dus uiteindelijk in zijn voordeel besliste. Weerts werd als vierde de best geklasseerde VAR-rijder, ook Liam Lawson eindigde als zevende in de punten.

10.25 uur: Ook voor de tweede race van de Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup staat Kris Heidorn op pole-position. De pole-sitter en winnaar van de race van gisteren vindt ditmaal de Pool Bartosz Paziewski naast zich op de eerste startrij. De familie Halder heeft de volledige tweede rij op de grid in bezit: Mike Halder kwalificeerde zich als derde, Michelle Halder start op de vierde plaats.

9.40 uur: Titelverdediger René Rast was het snelst in de derde en afsluitende vrije training van de DTM. De Audi-rijder kwam tot een tijd van 1:32,931 minuten, waarmee hij 0,244 seconde sneller was dan zijn Britse merkgenoot Jamie Green, tevens zijn teamgenoot bij het Audi Sport Team Rosberg uit Neustadt an der Weinstrasse, op een half uur afstand van Hockenheim. BMW-rijder Timo Glock werd als derde geklasseerd, voor Mercedes-AMG-coureur Gary Paffett, die na zijn pole-position en winst in de race van gisteren met het maximaal mogelijke aantal van 28 punten het rijdersklassement aanvoert.

2018 Regenparaplus Paraplu's tegen een schitterend zonnetje vandaag.

9.00 uur: Goedemorgen vanuit een opnieuw stralend zonnig en nu al warm Hockenheim, waar vandaag de tweede DTM-race verreden wordt en ook de ADAC Formule 4 en de Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup in actie komen. Hier is het programma voor vandaag:

09.00-09.30 uur: vrije training DTM
09.50-10.20 uur: kwalificatie Audi R8 Cup
10.40-11.10 uur: race 3 ADAC Formule 4
11.25-11.45 uur: kwalificatie DTM
13.30-14.30 uur: race 1 DTM
15.15-15.45 uur: race 2 Audi R8 Cup


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet