GT

GT3: Aston Martin komt met GT3- en GT4-versies nieuwe Vantage

180504 GT3 Aston Martin
Zo gaat de nieuwe Aston Martin Vantage GT3 eruit zien

Het zijn drukke tijden voor Aston Martin. Terwijl de GTE-versie van de nieuwe Vantage dit weekeinde zijn racedebuut beleeft tijdens de seizoensstart van het FIA WEC in het Belgische Spa-Francorchamps, kondigt het Britse merk nu voor de komende zomer de komst van GT3- en GT4-versies van hetzelfde model aan. Daarmee wordt de vorige generatie na niet minder dan twaalf jaar eindelijk afgelost. Homologatie van de nieuwe raceauto's is gepland voor 1 maart volgend jaar.

Tekst: René de Boer (vanuit Francorchamps, Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Het eerste klantenexemplaar van de vorige generatie, de Aston Martin V12 Vantage GT3, werd in 2006 aan een team afgeleverd. In totaal werden er van dit model 42 auto's gebouwd, waarvan er 37 werden verkocht. De overige auto's werden door Aston Martin Racing zelf ingezet. Tot de behaalde successen behoren drie kampioenstitels in het British GT Championship in de jaren 2013, 2015 en 2016, de Pro-am-titel in de Blancpain GT Series Endurance Cup van vorig jaar en de titel in de Blancpain GT Asian Series, eveneens in 2017. Van de Vantage GT4 werden er maar liefst 124 gebouwd met als belangrijkste successen de Britse GT4-titels in 2014 en 2015 en de Noord-Europese GT4-Pro-Am-titel in 2016.

Zowel de GT3- als de GT4-versie van de nieuwe Vantage worden aangedreven door de vierliter V8-twinturbomotor, aangepast voor competitiedoeleinden. Daarmee volgt ook Aston Martin de trend in de richting van turbomotoren in de GT-racerij. Ook Porsche, dat vanwege ruimte- en gewichtsbesparing bij de 911 RSR in de GTE-klasse nog besloot om af te zien van een turbo, lijkt voor de nieuwe GT3- en GT4-auto's deze weg te volgen, afgaande op beelden van tests met nieuwe Porsche-raceauto's van vorige week in Monza.

Managing director John Gaw van Aston Martin Racing zegt: "We zijn zeer trots op de staat van dienst die we hebben opgebouwd als een van de toonaangevende fabrikanten van GT-klantenauto's, die door klanten over de hele wereld worden ingezet. Tegen klanten die jaren geleden onze GT3-auto's kochten, zeiden we dat ze een auto kochten, die jarenlang in staat zou zijn om races te winnen. Dat hebben we dit jaar al bewezen met het succes van de Aston Martin V12 Vantage GT3 in het Brits GT-kampioenschap. Die lange levensduur is iets wat ons van andere merken onderscheidt. Ik verwacht dat de nieuwe GT3 en GT4 net zo competitief zullen worden als hun voorgangers en dat voor een vergelijkbare periode ook zullen blijven." Aston Martin Racing-president David King vult aan: "In de autosport zijn de kwaliteiten waarnaar je streeft dat je competitief bent en dat de auto goed te rijden en betrouwbaar is. Met onze Vantage GT4 en meer recent met de V12 Vantage GT3 zijn we erin geslaagd om onze klanten die aspecten te bieden. Met de nieuwe Vantage GT3 en GT4 bouwen we voort op deze kenmerken, terwijl onze auto's de mooiste in de paddock blijven."

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet