Porsche Carrera Cup Benelux

Porsche GT3 Cup Challenge Benelux klaar voor Spa

pgccb prev spa 1

Het wachten is bijna voorbij. Hoewel de officiële Test Day van 19 april de rijders al de gelegenheid gaf om opnieuw van het rijplezier van een Porsche 911 GT3 Cup te proeven, is er niets wat de adrenaline van een echte race kan vervangen. En adrenaline, die zal er dit weekend, bij de start van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux in Spa-Francorchamps, zeker door de aderen stromen!

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

In het schitterende kader van het Wereldkampioenschap Endurance (FIA WEC) zal er voor volle tribunes worden geracet. De twee wedstrijden van de succesvolle monomerkencup zullen allicht bijdragen tot het spektakel. Door een partnership met de Porsche Carrera Cup France komen er 39 Porsche 911 GT3 Cup's aan de start, waarvan er 20 punten kunnen scoren voor het Benelux kampioenschap.

pgccb prev spa 2

Allen tegen Xavier Maassen
Hoewel de algemene rangschikking er enkel voor de eer is, hopen de 'Benelux'-rijders stevig tegenstand te kunnen bieden tegen de 'Franse' rijders... maar ze zullen zeker in het achterhoofd houden dat punten scoren voor de eigen titelstrijd de hoogste prioriteit heeft. De Nederlandse titelverdediger Xavier Maassen (DVB Racing) wil zijn heerschappij graag met een jaartje verlengen, maar weet dat dat een lastige opdracht wordt. Naast Dylan Derdaele (Belgium Racing), de kampioen van 2016, zal hij ook een jonge generatie rijders in de gaten moeten houden, allemaal vast van plan om van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux een springplank naar een internationale carrière te maken. De Belg Glenn Van Parijs (Belgium Racing) en de Turken Ayhancan Güven (Benelux Junior 2017 met Attempto Racing) en Berkay Besler (Toksport WRT), een voormalige karter van hoog niveau, maken deel uit van dat selecte groepje.

pgccb prev spa 3

Na vorig jaar even met hem de degens te hebben gekruist in het voorprogramma van de FIA WEC weet Xavier Maassen dat ook Didier Van Dalen (Kronos Porsche Centre) een lastige klant zou kunnen worden. Deze laatste werkt zijn eerste volledige seizoen in de snelste monomerkencup van de Lage Landen af. Maar als er één rijder scherprechter zou kunnen spelen, dan is het wel de Nederlander Max Van Splunteren (GP Elite), terug na de afgelopen seizoenen ervaring te hebben opgedaan in het GT3-racen. Ook Jurgen Van Hover (Speedlover) en de Nederlander Jesse Van Kuik (GP Elite) lijken solide outsiders. Dat belooft wat!

pgccb prev spa 4

Pierre Piron favoriet in Klasse B
De race-in-de-race tussen de rijders van de Klasse B (de 'gentlemen drivers') zal eveneens de moeite waard zijn. Luikenaar Pierre Piron (Kronos Porsche Centre), vorig jaar vice-kampioen, start als favoriet. De ex-rijder van de Porsche Supercup beschikt evenwel over een 911 GT3 Cup van de eerste generatie, terwijl zijn directe tegenstanders een 'Gen II' zullen besturen. De ervaren Menno Van de Grijspaarde (GP Elite), de Belg Nicolas Saelens (Belgium Racing) en de Nederlandse broers Roger en Edward Grouwels (RaceArt) zouden hem het leven lastig kunnen maken. Ook de Nederlanders Ziad Geris (GP Elite), Bas Barenburg (RaceArt), Jeroen Kreeft (Squadra Aragosta) en de amazone Sandra Van der Sloot (Squadra Aragosta) hopen zich in de kijker te rijden, net zoals de onvermijdelijke Yves Noël (Car Tuning Lease Motorsport), een van de meest trouwe rijders van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux.

pgccb prev spa 5

Na twee vrije trainingen op donderdag volgen de kwalificaties op vrijdag om 12.15 uur. Pas dan zullen we een eerste idee over de hiërarchie van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux kunnen vormen, voor er twee races zullen worden afgewerkt: één op vrijdag om 16.30 uur en één op zaterdag om 11.45 uur, net voor de eerste wedstrijd van het superseizoen van de FIA WEC.

pgccb prev spa 6

Kalender 2018
19 april Test Day – Spa-Francorchamps
3-5 mei FIA WEC – Spa-Francorchamps*
19-21 mei Jumbo Racing Days by Max Verstappen – Zandvoort*
9-10 juni Porsche Days – Zandvoort
26-28 juli Total 24 Hours of Spa – Spa-Francorchamps
15-16 september FIA Truck Grand Prix – Zolder
13-14 oktober GT4 Series - Le Castellet*

* Samen met Porsche Carrera Cup France
 pgccb prev spa 7
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet