IndyCar

Indycar: Oude Tony Kanaan snel tijdens de eerste Open Test op de Brickyard. Windscherm opnieuw getest.

De 43-jarige Tony Kanaan was tijdens de eerste dag voor rijders met Indy-ervaring de snelste man op de Speedway. Dit keer begon de maand mei al op 30 april. Met de No 14 ABC Supply A.J. Foyt Racing Dallara Chevrolet liet Kanaan met 226.181 mph. de snelste tijd noteren.


Tony Kanaan
De "oude" Tony Kanaan met zijn 43 jaar de snelste man tijdens de eerste Open Test op de Speedway.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Oude Tony Kanaan snel tijdens de eerste Open Test op de Brickyard
Tijdens de eerste testdag op de IMS kwamen er 21 auto's in actie. Tony Kanaan was razend enthousiast om weer terug te zijn. Kanaan: " Elk jaar als we op de eerste dag naar de Speedway terugkomen heeft iedereen een glimlach op zijn gezicht. Ik hou van deze magische plek. Eigenlijk zouden we elke wedstrijd hier moeten rijden. Een prachtige dag waarin ik veel rondjes reed. Heb nog iets geleerd ook."

Penske-coureur Simon Pagenaud was de tweede snelste man in de No 22 Menards Team Penske Chevrolet gevolgd door Marco Andretti in de Andretti Herta Autosport Agajanian Dallara Chevrolet. Beiden liet een tijd van resp. 225.910 en 225.637 mph. registreren. Vrijwel de meeste rijders lieten hun snelle tijd via een "tow" verwezenlijken. Zonder "tow" was Tony Kanaan met 223.240 mph. de snelste man.

Simon Pagenaud: "Het is altijd een genoegen om hier te rijden. Erg cool als je één van de rijders bent die de kans heeft om de 240 mph. te halen. Wij hebben vandaag veel werk verricht. Een mooie testdag met fantastische condities.


Castroneves Gaat Helio Castroneves voor een vierde overwinning op de Speedway? Dat zou mooi zijn.

De Open Test stelde de rijders in staat om zich aan de nieuwe universele aerokit in speedwaytrim aan te passen. In totaal werden er 1800 ronden afgelegd waarin de teams alleen of in groepjes reden om de nuances van de Speedwaykit te kunnen begrijpen.


Newgarden
Newgarden zonder windscherm. 

Tony Kanaan: "Het was allemaal erg clean. Opmerkelijk was dat iedereen snel op snelheid kwam. Voor mij persoonlijk zag het er op de rechte stukken veel sneller uit. Op de rechte stukken ga je de snelheid zeker voelen. In de bochten is het iets anders maar plezierig."

Windscherm 3
Zoek de verschillen. Newgarden met windscherm. Het Indycar alternatief voor de Halo in de F1.

Helio Castroneves terug op de Speedway
Helio Castroneves was gisteren eveneens weer terug in een Indycar. Zoals bekend maakt de populaire Braziliaan Team deel uit van het Penske sportscarteam maar teambaas Roger Penske beloofde Castroneves om hem de kans te geven om de Indy 500 voor de vierde keer op zijn naam te schrijven. A.J. Foyt en Rick Mears zijn de enige coureurs die de Indy 500 viermaal wisten te winnen.

Helio Castroneves: "Spelen met een oud stukje speelgoed dat je heel erg mist. Fantastisch om weer in Indycar terug te zijn. Ik doe dit nu voor de 20e keer en ik heb zoiets van "Hé, dit ik herinner ik me."

Windscherm 2
Blik van boven.

Aan de Open Test namen nog vier andere Indy 500 winnaars deel. Scott Dixon liet in de No 9 PNC Bank Ganassi Racing Dallara Honda de met 225.448 mph de vijfde tijd noteren. Takuma Sato liet in de No 30 Mi-Jack/Panasonic Rahal Letterman Lanigan Racing met 223.510 mph. de vijftiende tijd noteren. Alexander Rossi liet in de No 27 NAPA Auto Parts Dallara Honda 222. 732 mph op de klokken zetten gevolgd door teamgenoot Ryan Hunter Reay in de No 28 DHL Dallara Honda met 222.227.

Newgarden testte windscherm op de Speedway
Direct na afloop van de tests kwam regerend kampioen Josef Newgarden met het prototype windscherm in actie(het Amerikaanse alternatief voor de Halo in de F1) Na Phoenix in februari was dit de tweede maal dat Indycar een test liet uitvoeren.

Josef Newgarden: "Fascinerend. Totaal anders voor een auto met open wielen. Je bent er niet aan gewend om zo'n groot windscherm voor je te hebben. Interessant om uit te proberen evenals de viziertjes van de helm. Om van een volledig vuil vizier naar een schone was gewoon beter. Het zicht werd duidelijk verbeterd. Er moeten wel kleine verbeteringen komen, speciaal met de viziertjes en de perceptie om goed te kunnen zien." Gemakkelijk om mee te werken en geen enkel probleem. Ik denk dat Indycar goed werk verricht heeft."

Windscherm Indycar
Detailfoto van het prototype windscherm. Wanneer dit ingezet gaat worden is nog niet vastgelegd.

Met het windscherm prototype gaat er nog meer getest worden maar Indycar heeft geen exact tijdstip aangekondigd wanneer ze gebruikt gaan worden.

Vandaag komen de rookies Matt Leist, Robert Wickens, Pietro Fittipaldi en Kyle Kaiser in actie. Danica Patrick, Sage Karam en Jay Howard krijgen de kans om hun Indycar-ervaringen op te frissen omdat het nogal een tijdje geleden is dat zij hier gereden hebben.

Results

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet