NASCAR

NASCAR: Oudste voormalig actief NASCAR/ARCA coureur James Hylton(83) bij verkeersongeval omgekomen

Vanuit Amerika ontvingen wij het bericht dat James Hylton samen met zijn zoon James Jr. bij een verkeersongeval in Talladega om het leven zijn gekomen. Na de ARCA-wedstrijd van vrijdagavond waren de Hyltons zaterdagochtend als passagiers in de pick-up transporter op weg naar huis. De bestuurder verloor de macht over het stuur en werd met onbekend letstel naar een ziekenhuis overgebracht. Volgens nog niet bevestigde berichten verloor de bestuurder de controle nadat Hylton door een hartaanval getroffen werd.

james hylton at milwaukee june 2006
James Hylton racete tot zijn 79e levensjaar!Wat een held. Hylton kwam afgelopen zaterdagochten bij een verkeersongeval om het leven.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Oudste voormalig actief NASCAR/ARCA coureur James Hylton(83) bij verkeersongeval omgekomen
James Hylton ging enkele jaren geleden al de geschiedenis in als de oudste NASCAR-deelnemer ooit. De 83-jarige Hylton nam in 2011 op 76-jarige leeftijd voor de laatste maal aan een NASCAR-evenement deel. Vervolgens reed hij in 2013 op 79-jarige leeftijd nog een volledig seizoen in de ARCA stockcarseries(waarvan gisteren bekend werd gemaakt dat deze serie in de toekomst eveneens onder de NASCAR paraplu komt te vallen) en sloot het seizoen als elfde af. Hylton wilde daarmee bewijzen dat je als oudere ook nog gewoon kon racen. "Ik stop ermee maar mijn hart wil eigenlijk nog doorga" verklaarde Hylton destijds.

In de NASCAR Sprint Cup maakte Hylton maar liefst 602 starts en eindigde in 1966, 1967 en 1971 tweemaal als tweede in het kampioenschap. Tevens eindigde hij viermaal als derde in de eindstand van de Cup-series. Als teameigenaar nam Hylton tussen 1968 en 1993 aan 638 races deel. In de ARCA-series aan 413. In totaal nam Hylton 21 maal aan de Daytona 500 deel, reed in de Cup-series 301 maal in de Top 10 en 140 maal in de Top 5.

In 1970 behaalde Hylton op Richmond Fairgrounds Raceway zijn allereerste overwinning. Het betekende de doorbraak van een man die eigenlijk overwoog te stoppen. "Misschien gaat dit deuren voor mij openen. Toen ik vorig jaar geen prijzengeld in een race won, ging ik niet naar de volgende wedstrijd. Maar nu ga ik voor het kampioenschap. Als ik dit jaar geen Grand National(voorloper van de Cup) wedstrijd gewonnen had, dan had ik mijn helm aan de haak gehangen.

Zijn carriere zou meer dan 50 jaar in beslag nemen. De grootste doorbraak voor Hylton kwam in 1972 toen hij verrassend de Talladega 500 op zijn naam schreef.

In 2007 probeerde de toen 72-jarige Hylton zich voor de laatste maal voor de Daytona 500 te kwalificeren. Hij eindigde als 23e in de kwalificatiewedstrijd. Hylton verklaarde dat hij dit voor de senioren deed. " Je hoeft niet per sé thuis te blijven of te gaan jagen." verklaarde Hylton destijds op de Amerikaanse TV.

In 1964 maakte Hylton zijn debuut op Old Dominion Speedway en eindigde als 19e van de 20 deelnemers. Voordat Hylton zelf het stuur ter hand nam werkte hij als monteur voor NASCAR legendes als Rex White en Ned Jarrett.

Het kleine ARCA Team van Hylton waarvoor Brad Smith uitkomt was van Talladega op weg naar huis nadat Smith zich door een mechanisch probleem niet wist te kwalificeren.James Hylton werd 83 jaar. Hylton Jr. (Tweety) 61.

hylton
Grote doorbraak van Hylton op Talladega 46 jaar geleden alweer......
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet