GT

GT: Gastrijder Job van Uitert succesvol bij debuut in de Lamborghini Super Trofeo

1018 16 179

Job van Uitert heeft bij zijn debuut in een GT-wagen een uitstekend visitekaartje afgegeven door op het circuit van Monza bij zijn debuut in de Lamborghini Super Trofeo continue voorin te rijden. De Dongenaar won samen met vaste Antonelli Motorsport coureur Giaocomo Altoe de eerste wedstrijd en finishte als derde in de tweede race.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto: PR

Aanvankelijk leek het erop dat de winnaar van de eerste wedstrijd in de European Le Mans Series op Paul Ricard wat tijd kreeg om na te genieten. Dit plan werd echter gewijzigd toen halverwege de week er een uitnodiging op de mat viel om als gastrijder te debuteren in het Lamborghini Super Trofeo kampioenschap. Een kans die qua timing uitstekend was, zo legt Job uit. "Het is ideaak om nog een keer op Monza te rijden, voordat we in mei hier met de Ligier LMP3 in actie komen tijdens de tweede race van het ELMS seizoen."

Altoe kwalificeerde de zwart-en-rode Antonelli Motorsport Lamborghini Huracan als zevende en na een tumultueuze start –gebruikelijk op het krappe maar snelle Monza- settelde de Italiaan zich comfortabel in de top zes. In een wedstrijd die in een moordend tempo werd verreden mocht Job halverwege de wedstrijd plaats nemen voor zijn eerste race in een GT-auto. Een sterke stop van het team en een aantal goede eerste ronden zorgden ervoor dat Job volop in het gevecht om de podiumplaatsen verwikkeld was totdat de wedstrijd een bijzondere wending kreeg. Allereerst bracht een safetycar-situatie het hele veld weer bij elkaar waarna een aantal teams technische problemen kregen. Job schoof zodoende door naar de tweede plaats in de race waarna hij op jacht ging naar de Brit James Pull, eveneens een oud formulewagencoureur. Ronde na ronde kwam de #5 Lamborghini dichterbij tot hij met een uitstekende laatste ronde, en vooral een hele goede exit uit Parabolica dichtbij genoeg was om gebruik te maken van een technische hapering bij Pull. En zo schoof Job in de laatste meters van de race ineens door naar voren en naar de overwinning in zijn debuut in de Lamborghini. "Dit was een bizarre manier om de wedstrijd te winnen maar klagen doen we niet!" glimlachte Job na de race op zaterdag. "Er waren veel teams met problemen maar Antonelli Motorsport had de auto prima voor elkaar en wij konden er vandaag het maximale uithalen en dat was genoeg voor de zege!"

In de tweede race, verreden op zondag in het voorprogramma van de Blancpain Endurance Series mocht Job na zijn eigen succesvolle kwalificatiesessie starten vanaf de vierde plaats. Een voorzichtige start zorgde ervoor dat de Dongenaar als vijfde doorkwam. Job ging gelijk in de achtervolging op Luca Rettenbacher die vierde lag en na een paar minuten wedstrijd haakte hij aan bij het gevecht om de podiumplaatsen. Een prima inhaalactie met nog 10 minuten resterend in zijn stint zorgde ervoor dat de winnaars van de eerste race het podium nu echt in het zicht hadden.

Na de pits stop ronde was het Giacomo Altoe die het stuur had overgenomen en de jonge Italiaan was vrijwel continue in gevecht met Lamborghini veteraan Patrick Kujala. Die deelde echter twee tikken uit waardoor Altoe tot tweemaal toe van de baan moest en hoewel de Van Uitert/Altoe Huracan daardoor als vierde finishte kreeg Kujala maar liefst vijftien seconden tijdstraf waardoor Job toch zijn tweede bokaal in het weekend in ontvangst mocht nemen. "Dit was een heel bijzonder weekend. Mijn eerste GT-races ooit en ik neem een zege en een derde plaats mee naar huis. Ik ben blij dat ik deze kans heb gekregen om mij ook in een andere tak van autosport te laten zien en nu gaat alle focus weer naar de volgende wedstrijd in de European Le Mans Series!", aldus Job van Uitert.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet