Sportscars

Van Berlo begint ELMS-loopbaan met podiumfinish

1

Tijdens het weekend van 14 en 15 april werd het European Le Mans Series kampioenschap afgetrapt op het circuit van Paul Ricard. Voor Kay van Berlo, dit seizoen één van de vaste rijders van de Ligier LMP3 bolide van het EuroInternational team, een circuit waarop hij nog niet eerder met deze wagen had gereden. Desondanks wist de snelle Nederlander een zeer sterke race te rijden op het circuit van Paul Ricard.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

8

Kwalificatie
Tijdens de vrije trainingen en kwalificatie van zaterdag konden Kay van Berlo en zijn teamgenoot steevast in de top vijf meekomen, waardoor een goede klassering voor hun eerste race van het seizoen zeker tot de mogelijkheden behoorde. De kwalificatie verliep echter niet geheel vlekkeloos. Kay vertelde: "Mijn teamgenoot reed de auto naar de achtste positie, toen hij terug kwam zei hij al dat hij een foutje had gemaakt en dus niet het maximaal mogelijke had bereikt. Maar, in alle eerlijkheid, we hebben ook niet de auto voor poleposition op dit moment. We moeten het vooral hebben van de 'long runs', daarin zijn we erg sterk. Tijdens de race moet het dus beter gaan."

5

Race
De coureurs van de #11 Ligier van EuroInternational wisten bij de start van de Vier uur van Le Castellet al rap de snelheid te vinden en zo een gestage opmars in te zetten die hen uiteindelijk een hele fraaie podiumpositie bracht. De mannen kenden de nodige uitdagingen met de set-up van de auto die voor onderstuur zorgde en daardoor extra bandenslijtage veroorzaakte. Desondanks wisten ze goed gebruik te maken van hun bolide en passeerden diverse wagens.

6

Ook tijdens de pitstop deden de mannen goede zaken en konden flink wat terrein winnen, waardoor een topklassering binnen handbereik kwam. Met een tweede finishpositie is de start van het seizoen voor Kay en zijn teamgenoot zeker succesvol te noemen en dat kan een mooie opmaat zijn voor verdere successen.

3

De volgende kans daarop komt half mei wanneer de ELMS-coureurs op het razendsnelle circuit van Monza aan de start komen voor de tweede ronde van het seizoen. De wedstrijd op het Italiaanse circuit zal voor de Ligier een uitdaging worden. De topsnelheid van de auto is op lange rechte stukken lager dan die van de concurrerende Norma bolides in de LMP3 klasse. Dat werd dit weekend ook duidelijk op het lange rechte stuk van Paul Ricard. Desondanks wist de Nederlander een achterstand van ongeveer een minuut gedurende zijn stint fors te reduceren tot zo'n 25 seconden. Van Berlo was dermate snel dat hij ruim een halve minuut goed maakte. Een prestatie van formaat, gezien zijn lagere topsnelheid. Voor Kay en zijn team betekent dat gemis in ieder geval dat er werk aan de winkel is wat betreft het verbeteren van de auto.

De eerste race smaakte voor Van Berlo in ieder geval naar meer: "Ondanks dat het een beetje een rommelige start was hebben we een super race gereden. Tijdens een 'Full Course Yellow' deden we de rijderswissel en dat leverde ons flink wat winst op. Jammer genoeg was de stop een seconde te kort en kregen we daarom een straf van 30 seconden. Maar we mogen niet te veel klagen, want het had nog veel slechter uit kunnen pakken. De derde plaats is absoluut een mooie positie om te behalen in mijn eerste grote internationale wedstrijd op dit niveau."

7

Door de tijdstraf werd de tweede finishpositie omgezet in een plaats op de derde plek, een uitstekend resultaat voor de jonge inwoner van Veghel die hiermee de aftrap van zijn internationale autosportloopbaan succesvol gestalte heeft gegeven.

Uitslag LMP3 divisie
1. RLR MSport (Ligier JS P3 – Nissan)
2. M.Racing – YMR (Norma M30 – Nissan)
3. EuroInternational (Ligier JS P3 – Nissan)
4. 360 Racing (Ligier JS P3 – Nissan)
5. United Autosports (Ligier JS P3 – Nissan)
6. Internal Europol Competition (Ligier JS P3 – Nissan)
7. United Autosports (Ligier JS P3 – Nissan)
8. AT Racing (Ligier JS P3 – Nissan)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet