DTM

DTM: Een extra Audi voor Mattias Ekström - afscheid bij seizoensstart op Hockenheim

180418 DTM Ekstroem 1
Mattias Ekström bestuurt bij de DTM-seizoensstart op Hockeheim een Audi met een speciaal kleurenschema

"Eigenlijk is het niet zo mijn manier van doen, zomaar weg te gaan zonder fatsoenlijk afscheid te nemen van mijn fans", had tweevoudig DTM-kampioen Mattias Ekström al gezegd, toen hij eind januari in de 'Hangar 7' van sponsor Red Bull in Salzburg zijn vertrek uit de toerwagenserie aankondigde. Nu krijgt Ekström zijn zin: tijdens de seizoensstart van de DTM, op 5 en 6 mei aanstaande in Hockenheim, zet Audi naast de zes auto's voor de reguliere coureurs, onder wie debutant Robin Frijns, een zevende auto in, waarmee Ekström buiten mededinging zijn afscheid beleeft. Ekströms Audi RS 5 DTM is voorzien van een bijzondere uitmonstering van Red Bull met de hashtag #AdjöMattias.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Dat een rijder buiten mededinging aan een DTM-race deelneemt, is nieuw in de historie van de serie. Audi zal ongetwijfeld tot deze beslissing zijn gekomen om te voorkomen dat Ekström bij de seizoensstart al punten wegsnoept van de reguliere rijders van het merk. In artikel 47 van het sportief reglement van de DTM, dat betrekking heeft op klasseringen, stond tot nog toe nergens de optie van deelname buiten mededinging vermeld. Een woordvoerder van de Duitse auto- en motorsportfederatie DMSB verklaarde echter na navraag door AUTOSPORT.NL dat deze mogelijkheid in overleg met alle betrokken partijen in de afgelopen winter in het reglement is opgenomen.

180418 DTM Ekstrom 3
Ekström bij de aankondiging van zijn afscheid uit de DTM, eind januari in Salzburg

"Mattias heeft deze winter besloten, zijn unieke DTM-carrière te beëindigen. Hij heeft ons ook te kennen gegeven, dat hij graag op een bijzondere manier afscheid zou willen nemen van de DTM-fans. Zo is het idee van een afscheids-raceweekeinde ontstaan", verklaart Audi-sportdirecteur Dieter Gass. "Ik denk dat het voor hemzelf, voor de DTM, voor de fans en natuurlijk ook voor Audi prachtig is dat hij er bij de seizoensstart in Hockenheim nog een keer bij is. Er moesten enkele hordes worden genomen, maar we hebben de inzet van een zevende Audi RS 5 DTM mogelijk gemaakt. Voor ons team is het een flinke opgave, maar tegelijkertijd was iedereen in het team direct enthousiast over het idee en heeft spontaan zijn steun toegezegd."

Ekström racete 17 jaar lang in de DTM en reed 195 races, waarvan hij er 23 won. Op Zandvoort stond de Zweed vier keer op de hoogste trede van het podium, inclusief zijn eerste overwinning in de DTM in 2002. Na drie seizoenen met een Audi TT van het (min of meer) privéteam Abt Sportsline startte Ekström in 2004 voor het eerst als fabrieksrijder voor Audi en won in dat jaar zijn eerste kampioenstitel in de DTM. In 2007 werd hij opnieuw kampioen. Zijn totaalscore is met 1.219 punten, 20 pole-positions en 18 snelste raceronden indrukwekkend te noemen. Ook tijdens zijn afscheidsoptreden komt hij uit voor het Audi Sport Team Abt Sportsline. "Waarschijnlijk zal ik dat weekeinde meer handtekeningen moeten zetten dan anders in een heel seizoen, maar dat doe ik graag", zegt Ekström. "Na 17 prachtige jaren was het een erg moeilijke beslissing om niet meer in de DTM te racen. De dag van de bekendmaking was een van de emotioneelste in mijn hele loopbaan. Ik ben er zeker van dat er ook op Hockenheim heel wat kippenvel-momenten zullen zijn. Ik kijk er zeer naar uit."

180418 DTM Ekstrom 2
De speciale afscheidsversie van Mattias Ekströms Audi RS 5 DTM
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet