V8 Supercars

V8 Supercars: Officiële Ford comeback in 2019 met de Mustang!

Afgelopen weekend waren er al geruchten dat Ford weer officieel steun aan de teams gaat verlenen en dat men in 2019 met de Mustang terugkeert in de Supercars. Vanmorgen vroeg werd het nieuws officieel bevestigd. Ook bij Holden werd het nieuws van harte verwelkomd.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: DJR Team Penske/Holden

2019 Mustang
Een render zoals die afgelopen weekend in de Australische media verscheen.


Officiële Ford comeback in 2019 met de Mustang
Gedurende de afgelopen jaren hing er lange tijd een zweem van onzekerheid rondom de toekomst van Ford in de Supercars. Roger Penske liet meermaals doorschemeren dat hij met andere fabrikanten in contact stond. Daarbij zijn in het verleden verschillende namen gevallen. Tim Edwards van Tickford Racing onderhandelde in het verleden eveneens met een Europese fabrikant.

Ford Australia zal de teams technisch en wat financieel ondersteunen. De bekendmaking volgde nadat Roger Penske enige tijd geleden dreigde naar Holden over te stappen indien Ford met een vervanger voor de Falcon zou komen. Dit heeft het proces duidelijk versneld.

Het nieuwe Gen2 reglement opende voor Ford de deuren om het verouderde Falcon concept te vervangen. Tevens kondigde men bij Ford aan dat er een Performance afdeling in Australië geïntroduceerd gaat worden. De Ranger Raptor en de Ford Focus worden in het programma opgenomen.

Dick Johnson
Ford legende Dick Johnson moest er niet aan denken om naar een ander merk over te stappen. De dreigingen van Roger Penske t.o.v. Dearborn hebben kennelijk toch effect gehad.

Voor de Supercars moet het dak iets verhoogd worden om aan de reglementaire eisen te voldoen. Dit geldt ook voor de Nissan GT-R en de Camaro mochten die hun intrede maken.

Achter de schermen moet Roger Penske wel gezien worden als de architect van de comeback. Roger Penske: " De laatste jaren hebben wij met de Ford Motor Company nauw samengewerkt en hiermee bouwen de Supercars nu veel momentum op. De toewijding van Ford op de technische aspect gaat de level voor DJR Team Penske en de andere teams absoluut verhogen. In de autosport beschikt de Mustang over een iconische geschiedenis en het is fantastisch dat dit model universeel in meerdere series kan worden ingezet. Tevens brengt dit het sportprogramma van DJR Team Penske op gelijke hoogte met dat van het NASCAR Team in de USA.

Na 33 jaar keert de Mustang officieel terug in Australië. In 1985 reed het team van Dick Johnson met een 5L "Groep A" versie in de Supercars. Tussen 1965 en 1969 won de Mustang eveneens de titel in Australië. Allan Moffat reed bijvoorbeeld met de iconische 1969 Boss 302 TransAm Mustang.De nieuwe Ford Mustang is voorzien van 3,5L Turbo Ecoboost V6 motor waarmee ook de Ford GT is uitgerust.

Lowndes BoweSandown
Een schitterende foto uit vervlogen tijden Lowndes in de Holden en John Bowe in de Ford. Toerwagengevechten met vierdeurs auto's zoals het hoort.

Vreugde bij Holden
Bij Holden werd de officiële comeback van Ford eveneens verwelkomd. "Holden verwelkomt de officiële comeback van Ford in het Virgin Supercars kampioenschap. De rivaliteit gaat terug tot in de zestiger jaren en moet als één van de grootste op de wereld gezien worden. En die rivaliteit is gevuld met een enorme passie in de Australische autosport. Een legendarische rivaliteit op het circuit. Laat maar komen" zo bevestigde Holden Marketing directeur Kristian Aquilina.

"De nieuwe Holden heeft zeven van de acht races tot nu toe gewonnen. En de officiële comeback zal onze teams nog harder pushen en onze auto's nog beter maken en daarom kijken we er naar uit om nog meer zilver van onze rivalen te ontfutselen. Wij kijken met spanning uit naar de comeback van de Mustang" zo voegde hij er aan toe.

In tegenstelling tot de DTM moest de Virgin Supercars haar kampioenschap wel een veranderde lifeline (openstellen voor andere motoren) geven om te overleven. Persoonlijk vind ik het jammer dat men daarbij terugvalt op een GT-achtig model, want de Mustang is met alle respect geen toerwagen. Naar verwachting zal de Mustang al in oktober op Bathurst zijn eerste demorondes rijden.

2018 Welcome back Volgens Holden was dit zoiets als welcome back in haar PR release vanochtend.

Race-overwinningen tussen 1960-2018
Holden 537
Ford 351
Nissan 30

Pole positions
Holden 331
Ford 273
Nissan 26

Overwinningen per model
Holden Commodore VF 108
Holden Commodore VE/VE II 102
Holden Commodore VT 63
Ford Falcon FG 55

Reacties

  • 1
  • 0
   
  Racing-Fan 17 april 2018 11:02

  Prachtig nieuws voor het kampioenschap, al vind ik het ook jammer dat ze door de keuze voor de Mustang meer richting GT gaan.

  • 0
  • 0
   
  Michael Drost 17 april 2018 12:14

  Precies goed gezegd! Supercars is voor mij een Toerwagen Paradijs en ik werd stiekem best wel een beetje blij, toen Holden de V6 turbo toch maar niet deed. En dan nu Ford met commitment aan de serie (yihaa) en een tweedeurs sportwagen (ohw ...kay). Goed, we hebben Ford, Holden en ik hoop ook Nissan voor langere tijd, dus eigenlijk mag ik best wel niet klagen.

  • 0
  • 0
   
  Bram Knot 17 april 2018 14:16

  Tsja, vroeger reden ze ook met 2-deurs musclecars dus wat dat betreft is het historisch volledig verantwoord. Met auto's als de RS5, M3/4 of Mustang vervaagt de grens tussen GT's en Toerwagens ook wel een beetje lijkt me.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 17 april 2018 15:35

  Misschien wel het belangrijkste nieuwtje werd even gemist in dit artikel. Van de supercars website zelf: Ford teams will continue to run their existing 5.0 litre V8 engines in their Mustangs, for which the body must be fitted over the control Supercars chassis.

  • 0
  • 0
   
  Willem J. Staat 17 april 2018 15:41

  @ anonieme gebruiker. De website maakt hier inderdaad melding van. Over het gebruik van de motoren blijft Ford in haar statements naar de media toe was men in eerste instantie vaag gebleven terwijl Supercars later op de dag hier melding van maakt. Anderzijds rommelt het bij GM achter de schermen over het gebruik van de V6 Turbo motoren. De afgelopen weken zijn erbij Holden de nodige koppen gerold.....

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet