TCR Series

Prima seizoensstart Niels Langeveld met dubbel podium in ADAC TCR Germany (met video)

nl oschersleben 5

Met een tweede plaats in de eerste en een derde in de tweede race op het circuit van Oschersleben (D) is Niels Langeveld het seizoen in TCR Germany uitstekend begonnen. Na het eerste van zeven raceweekenden staat de racing one-coureur tweede in de tussenstand en dat is een prima start op weg naar zijn doel; de titel in ADAC TCR Germany 2018. "Constant presteren is in dit sterke kampioenschap ontzettend belangrijk. Met twee podiumplaatsen vanaf een zevende en vierde startpositie ben ik daarom erg blij. Ik heb direct laten zien dat er met mij rekening gehouden moet worden", is Langeveld terecht tevreden.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PRNet voor aanvang van de kwalificatie zette een wolkbreuk de Motorsport Arena Oschersleben volledig blank. Tijdens de eerste kwalificatiesessie reed Niels Langeveld op regenbanden in het veld van 28 rijders de vierde tijd en daarmee kwalificeerde hij zich ruimschoots voor de tweede sessie, waarin de top twaalf strijdt om de beste startposities. Voor de tweede sessie kwamen de rijders op een opdrogende baan voor een moeilijke bandenkeus te staan. De baan was nog erg nat en Langeveld koos voor regenbanden. Hij zette de tweede tijd op de klok, maar met nog twee van de tien minuten kwalificatie te gaan bleken de rijders op slicks toch sneller. Daardoor viel de Sassenheimer terug naar de achtste startplek voor race 1 en de derde voor race 2. Door diskwalificatie van een rijder werd dat uiteindelijk een zevende startpositie voor race 1 en een vierde voor race 2.

nl oschersleben 1

In de eerste race op zaterdag had de team racing one-coureur vanaf de zevende startpositie een wereldstart en een hele sterke eerste ronde. Hij ging als vierde de eerste bocht in, waar vervolgens twee rijders elkaar raakten. Langeveld kon profiteren, nam de derde positie over en kon het leidende duo prima volgen. Hij zette de voor hem rijdende Harald Proczyk onder druk en wachtte op zijn kans om de tweede positie over te nemen. Zover kwam het echter niet, want de op kop rijdende Mike Halder werd bestraft voor de touché in de eerste bocht en zo kreeg Langeveld de tweede positie in handen. Ronden lang zocht de Audi-coureur naar een kans om raceleider Proczyk aan te vallen, maar zonder grote risico's te nemen bleek dat niet mogelijk. Met een tweede plaats in de seizoensopener was Langeveld echter zeer tevreden.

nl oschersleben 4

De tweede race op zondag ging Langeveld vanwege de 'reversed grid' van de top tien als vierde van start en ook nu was de Audi RS3 LMS prima weg. In de beginfase wist de racing one-Audi de derde plek over te nemen door de voor hem rijdende Luca Engstler onder druk te zetten en hem tot een foutje te verleiden. Een enorme crash waarbij veel TCR-wagens betrokken waren zorgde echter voor een ravage op de baan. De wedstrijdleiding besloot de race stil te leggen om de baan schoon te maken, maar dat hield tevens in dat de race werd ingekort.

nl oschersleben 3

Met nog maar 13 minuten op de klok werd de race herstart. Raceleider Antti Buri bleek in de beginfase een valse start te hebben gemaakt en werd bestraft met een drive-through-penalty, waarmee Langeveld de tweede positie in handen kreeg. Die positie kon hij onder druk van Mike Halder vasthouden, totdat de Duitser met nog twee minuten op de klok een gaatje zag dat er niet was. Hij raakte Langeveld rechtsachter, waardoor de Audi even dwars dreigde te gaan. Met grote precisie wist Langeveld de Audi op de baan te houden en alleen door zich breed te maken kon hij erger voorkomen, maar zijn tweede positie was hij helaas kwijt. Vreemd genoeg deelde de wedstrijdleiding voor deze actie geen straf uit en zo werd Langeveld de tweede race derde.

nl oschersleben 6

Omdat de race was ingekort werd voor deze tweede race slechts de helft van de punten uitgedeeld. Dat is voor Langeveld jammer, want hierdoor gaat hij net niet aan de leiding in de ADAC TCR Germany.

De volgende races vinden plaats op 27-29 april op het circuit Autodrom Most in Tsjechië. "Ik hoop op Most weer goed te kunnen presteren en zo weer veel punten te pakken. In deze klasse zijn er een stuk of zes rijders die om de titel gaan strijden en ik denk dat degene die het meest constant is de grootste kans maakt om de titel te winnen. Ik ben erg blij met de steun van mijn team racing one en mijn coach/engineer Herman de Jager. We vormen samen een uitstekend team en dat zou dit seizoen wel eens bepalend kunnen zijn", besluit Langeveld zijn uitstekende seizoensstart.

Uitslag race 1
1. Harald Proczyk (O); 2. Niels Langeveld; 3. Luca Engstler (D); 4. Simon Reicher (O);
5. Sandro Kaibach (D); 6. Luke Wankmüller (D).

Uitslag race 2
1. Mike Halder (D); 2. Petr Fulin (CZ); 3. Niels Langeveld; 4. Luca Engstler (D); 5. Florian Thoma (CH) ;
6. Harald Proczyk (O).

Tussenstand TCR Germany 2018
1. Harald Proczyk (O) 56
2. Niels Langeveld 54
3. Luca Engstler (D) 48

Kalender ADAC TCR Germany 2018
27-29 april Autodrom Most Tsjechië
8-10 juni Red Bull Ring Oostenrijk
3-5 augustus Nürburgring Duitsland
17-19 augustus Zandvoort Nederland
7-9 september Sachsenring Duitsland
21-23 september Hockenheim Duitsland

De racecarrière van Niels Langeveld wordt mede mogelijk gemaakt door zijn sponsoren Bruce Investments, ERU Prestige, That's Lease, Movico, Marginpar, Omnia, Racetrailer.com, Vitalize, Leendertse Bronbemaling, Busken BV en Mossinkoff Automotive.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet