Supercar Challenge

Geweldige zege en tweede plaats voor Stan van Oord op Spa-Francorchamps

20180414 svo a

Met een klinkende zege in de eerste race op zaterdag en een fantastische inhaalrace die hem de tweede plaats opleverde op zondag is Stan van Oord zijn seizoen in de Supercar Challenge op Spa-Francorchamps op voortreffelijke wijze begonnen. Met name de tweede race, waarin Van Oord gedurfd op slicks van de negende naar de tweede positie reed, maakte indruk. Samen met zijn teamgenoot Dennis de Borst, tweevoudig kampioen in zijn klasse Supersport, mocht de coureur uit Woudrichem voor zijn FEBO Racing Team tweemaal naar de podiumceremonie.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

Tijdens de vrije trainingen en de kwalificatie was Van Oord al verrassend snel in zijn element. "Heel apart, het is inmiddels een half jaar geleden dat ik in deze auto heb gereden, maar al na een paar ronden had ik de goede rondetijden te pakken", zag Van Oord tot zijn genoegen. Zijn goede gevoel bleek te kloppen, want hij wist voor beide races de poleposition veilig te stellen.

De Borst nam op zaterdag de start van de eerste race voor zijn rekening en dat ging uitstekend, want hij bracht de Leon Cupra TCR in leidende positie in de Supersport I Division binnen voor de rijderswissel. Van Oord had geen druk van achter, kon zich concentreren op goede rondetijden en kon de race zonder in problemen te komen winnend afsluiten. Zijn seizoen kon niet beter beginnen dan met een zege en de snelste rondetijd in zijn klasse.

20180414 svo p1

's Nachts had het op het beroemde Formule 1 circuit in de Belgische Ardennen flink geregend en op een natte baan was het lastig om een bandenkeuze te maken. Besloten werd om voor slicks en achter regenbanden te monteren, maar dat bleek al snel een verkeerde keuze. De Borst had heel weinig grip en viel al glibberend over de baan van de eerste positie terug naar de negende plek.

20180414 svo rw

Van Oord zag hoe moeilijk zijn teamgenoot het had en wist dat hij zijn stint al met een achterstand van meer dan een minuut op de leider in hun klasse moest beginnen. Hij besloot vier slicks te monteren en te kijken wat mogelijk was op deze banden. De eerste ronden had hij nauwelijks grip en bleek zijn keuze niet de juiste, maar juist toen was de baan droog genoeg en kon hij er goed voor gaan zitten. Hij reed rondetijden die zo'n tien tot vijftien seconden sneller waren dan de concurrentie en passeerde zo de een na de ander. Zelfs raceleider Steenmetz, die bij de rijderswissel een voorsprong had van 1:10 minuut en als enige andere rijder ook op slicks stond, zag Van Oord rap naderbij komen.

20180414 svo p2

Uiteindelijk was de race net te kort om nog voor de overwinning te strijden. Van Oord passeerde de meet 18 seconden later dan de winnaar. "Wat een fantastische race, echt geweldig om dit mee te maken. Ik was zelfs sneller dan de prototypes en GT's, dus je kunt je voorstellen dat ik met een grote glimlach achter het stuur zat. We hebben dit weekend fantastische zaken gedaan voor het klassement en ik wil mijn team FEBO Auto Racing, Dennis en Ferry Monster Autosport bedanken voor een geweldig weekend. De auto is top en ik kan niet wachten om tijdens de Max Verstappen Familiedagen van 19 t/m 21 mei op Circuit Zandvoort weer achter het stuur plaats te nemen", zei Stan van Oord tevreden.

Kalender Supercar Challenge 2018
13 - 15 april – Spa-Francorchamps (B)
19 - 21 mei – Max Verstappen Familiedagen - Zandvoort
29 juni - 1 juli – Zolder Super Prix (B)
13 - 15 juli – DTM - Zandvoort
17 - 19 augustus – Gamma Racing Day - Assen
28 - 30 september – Spa Racing Festival – Spa-Francorchamps (B)
19 - 21 oktober – Hankook Finaleraces - Assen
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet